Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy hónappal a megfeneklése után sikerült kiszabadítani az Ever Given zátonyra futott testvérhajóját

Ez a cikk több mint 2 éves.

Több mint egy hónappal a zátonyra futása után sikerült kiszabadítani az Ever Forward nevű konténerszállító hajót a Chesapeake-öböl iszapos fenekéből. A hajó ugyanannak a cégnek a tulajdonában van, mint a Szuezi-csatornában tavaly elakadt Ever Given.

Az Ever Forward tulajdonosa az Evergreen Marine Corporation, ugyanaz a cég, amelyiké az Ever Given, amely emlékezetes módon zátonyra futott és egy hétre elzárta a Szuezi-csatornát. A Szuezi-csatorna napokig tartó blokkolása óriási  károkat okozott a világgazdaságnak. Nem csoda, hiszen ezen az útvonalon halad át a globális kereskedelem 12%-a.

Az Ever Given mögött több száz hajó akadt el, és ezáltal a becslések szerint óránként 400 millió dollárnyi kereskedelmi kárt okozott. A hajót kiszabadító Abdulah Abdulgavad a hősies tette ellenére hónapokig nem kapta meg a munkája után járó túlórapénzt.

A több mint három futballpálya hosszúságú testvérhajót vasárnap kora reggel két uszály és öt vontatóhajó segítségével húzták felszínre. A vasárnapi volt a harmadik próbálkozás arra, hogy kiszabadítsák a hajót, miután az előző kettő kudarcba fulladt, és miután a rajta szállított 5 000 konténerből nagyjából 500-at eltávolítottak.

A sikerhez a telihold és a tavaszi dagály segítetségére is szükség volt: az Ever Forward végül egy kotort medren keresztül tért vissza a hajóútra.

A tengerészeti ellenőrök megvizsgálják a hajótestet, mielőtt a parti őrség engedélyezi, hogy visszatérjen a baltimore-i kikötőbe a kirakodott konténerekért.

A tajvani székhelyű Evergreen Marine Corp. által üzemeltetett teherhajó március 13-án Baltimore-ból a virginiai Norfolkba tartott, amikor a Chesapeake-öböl hídjától északra zátonyra futott. Ez az öböl az Amerikai Egyesült Államok legnagyobb kiterjedésű torkolatvidéke.

A hatóságok szerint a zátonyra futás során a hajó nem sérült meg, károkat nem szenvedett és a baleset szennyezéssel sem járt. A parti őrség nem közölte, hogy mi okozta az Ever Forward zátonyra futását.

Borítóképünkön az Ever Given kimentése látható.

(Guardian)
Címlapkép: MTI/EPA/Maxar Technologies