Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Zavargásokkal verték vissza a szélsőjobboldal iszlámellenes tüntetéseit Svédországban

Ez a cikk 2 éves.

Harmadik napja zavargások vannak Svédország több városában, amiért a Strams Kurs névre hallgató szélsőjobboldali párt iszlámellenes tüntetéseket szervezett és a Korán égetését tervezte.

Landskrona városában több mint száz, többségében fiatal tüntető kövek dobálásával, autók, gumiabroncsok és kukák felégetésével, és a közlekedés akadályozásával tiltakozott a Korán-égető szélsőjobboldali demonstráció ellen. A rendőrség nem adott számot sérülésekről. A legfrissebb beszámolók szerint a helyzet mostanra lecsillapodott.

A zavargások hatására a rendőrség kénytelen volt Landskronából Malmöbe áthelyezni a szélsőjobboldali gyűlést.

Malmö mindössze nagyjából 45 kilométerre fekszik Landskronatól. A dél-svédországi rendőrség szóvívője, Kim Hild korábban ragaszkodott ahhoz, hogy a szélsőjobboldali alakulatnak joga van demonstrálni Landskronában, a szólásszabadság jegyében. Hild a TT svéd hírügynökségnek azt mondta, „a tüntetéshez és felszólaláshoz való jog óriási súllyal esik latba, és hihetetlenül sok kell ahhoz, hogy ezt figyelmen kívül hagyják”.

Stockholmban, Linkopingban és Norrkopingban szintén zavargások törtek ki. Az említett városokban vagy tartott már eseményt a Stram Kurs, vagy már rendezett ott gyűlést. Orebroban összecsaptak a szélsőjobboldali tüntetők és ellentüntetők, ahol a Stram Kurs vezetője, Rasmus Paludan is felszólalt. Utóbbi helyszínen tizenkét rendőr megsebesült és négy rendőrautót gyújtottak fel. A hírek szerint Paludant lábon találta egy kő, de a rendőrség nem számolt be komolyabb sérülésről.