Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szélsőjobboldali terroristák tervezték elrabolni a német egészségügyi minisztert

Ez a cikk több mint 2 éves.

A német rendőrség őrizetbe vett négy németországi állampolgárt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy Karl Lauterbach egészségügyi miniszter elrablására készültek, valamint országos áramszünetet is okoztak volna az elektromos hálózat infrastruktúrája elleni támadással – írja a Spiegel magazin.

A csoport, amely ellen október óta folyik nyomozás, állítólag azt tervezte, hogy az országos áramszünetettel polgárháborúhoz hasonló állapotokat teremt, s átveszi a „hatalmat” Németország felett.

Lauterbachon kívül más ismert közéleti személyiség elrablását is tervezgették a Telegram közösségi oldalon. Bár a házkutatásokat egyidejűleg kilenc szövetségi állam 21 lakásában tartották, nem sikerült az összes gyanusítottat letartóztatni. Összesen 12 férfi és nő ellen folyik nyomozás.

A letartóztatásokra azután került sor, hogy fedett nyomozók megkörnyékezték a csoport tagjait és fegyvereket adtak át nekik: pisztolyokról, géppuskákról és aknákról szónak a híradások. A gyanú szerint a csoport tagjai, akik az Egyesült Hazafiak (Vereinte Patrioten) csetcsoportban érintkeztek egymással, a koronavírus-járvány miatti korlátozok ellen tiltakozó oltásellenes csoportokhoz (anti-vaxxerek), a – krízishelyzetekre előre készülő – prepperekhez és szélsőjobboldali Reichsbürger mozgalomhoz kapcsolódnak, amely tagadja a modern német állam létezését.

Az utóbbi években egyre több és egyre különösebb szélsőjobboldali mozgolódásra derül fény Németországban.

„Az események nem hagynak kétséget afelől, hogy a szélsőjobboldali erők a hatóságok szeme láttára most már folyamatosan fegyveres puccs és más terrorista akciók tervein dolgoznak”

kommentálta a történéseket a fasiszta csoportok szervezkedésének hátterét feltárni szándékozó WSWS híroldal.

A Telegram-hálózat elleni nagyszabású művelettel egy napon a szövetségi ügyészség vádat emelt a szélsőjobboldali Atomwaffen Division egyik feltételezett tagja ellen. Marvin E. állítólag arra készült, hogy merényleteket hajtson végre Németországban, de letartóztatták, mielőtt ezeket a terveket végrehajtotta volna. Az AWD számos országban működő fasiszta hálózat, amelyet több tucat gyilkossággal hoztak összefüggésbe, és amely többek között az ukrán fegyveres erők hírhedt Azov zászlóaljával tart fenn kapcsolatokat. Ahogyan arról nem régen írtunk, az AWD, minden jel szerint, az amerikai katonaságot is behálózta, franciaországi, olaszországi és más országokban szervezkedő csoportjai jól ismertek.

A Marvin E. ellleni vádemelésre azután került sor, hogy április első hetében az állami bűnüldözési hivatal és a szövetségi bűnügyi hivatal  800 rendőre 11 szövetségi tartományban 61 lakást kutatott át, és négy embert tartóztatott le, akiket bűnszervezet létrehozásával vádolnak. A Spiegel információi szerint az 50 megvádolt szélsőjobboldali között van az eisenachi neonáci szcéna egyik vezetője is, de a Bundeswehr (fegyveres erők) egyik aktív altisztje is, akit a katonai elhárítás (Der Militärische Abschirmdienst – MAD) „megfigyelés alatt” tartott.

Március végén is razziázni voltak kénytelenek a rendőrök. Ennek során 3 000 liter gázolajat találtak és 75 lőfegyvert foglaltak le, köztük számos feltételezett illegális kézifegyvert és puskát. A rendőrség úgy vélte, hogy a gyanúsítottak arra törekedtek, hogy megbénítsák Németország áramellátását.

(Spiegel.de, TAZ, Hessenschau, WSWS, Szabad Európa)