Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Blokkolta a Moscow Times orosz nyelvű felületét az orosz médiahatóság

Ez a cikk több mint 2 éves.

Pénteken elérhetetlenné tette a Moscow Times (MT) orosz nyelvű oldalait az orosz állami médiahatóság, a Roszkomnadzor. A döntést azzal indokolták, hogy az MT olyan hírt közölt április 4-én, amely szerintük „nem hivatalos orosz csatornákról származik”.

Az MT cikke orosz rohamrendőrökről szólt, akiket ukrajnai háborús övezetekbe vezényeltek volna, de azok megtagadták a bevonulást.

Bár hivatalosan még nem értesítették a hírportált a döntésről, a tiltás már működik a www.moscowtimes.ru – weboldalon.

Oroszország ukrajnai agressziójának kezdete (február 24.) óta az orosz médiahatóság már legalább 40 hazai és külföldi weboldalt blokkolt, és több, független orosz hírszolgáltató inkább felfüggesztette a tevékenységét, miután nem voltak hajlandóak az orosz hatóságok által megkövetelt megfogalmazásban írni az eseményekről (például tilos lenne „háborúként” hivatkozni az ukrajnai háborúra).

Ilyen döntésre kényszerült legutóbb például a Novaja Gazeta, amely az egyik utolsó oroszországi független médiatermék.  A döntést a lap vezetése azzal indokolta, hogy március végén második alkalommal kaptak figyelmeztetést, az orosz állami hírközlési felügyelettől, a Roszkomnadzortól. A két figyelmeztetés pedig a működési engedély megvonásával járhat. Az elsőt március 22-én kapták, amikor egy „külföldi ügynöknek” tartott szervezetet „nem címkéztek megfelelően” – ez éppen az a nap volt, amikor a lap főszerkesztője, Dmitrij Muratov közölte, hogy elárverezi a béke Nobel-díját, hogy a bevételből az ukrán menekülteket támogassa. 2000 óta a lap hat kollégáját ölték meg politikai okokból.

A Novaja Gazeta elhallgattatása előtt számolt le a a Dozsgy TV-vel és az Ekho Moszkvi rádióval. A betiltások okai között szerepel a „szélsőséges tevékenységre való uszítás” és „szándékosan hamis információk közlése orosz katonai személyekről”, az egyik alatt azt értik, hogy ezek a médiatermékek nyíltan és részletesen beszámoltak az oroszországi, háborúellenes tüntetésekről, míg a másik kritika arra vonatkozik, hogy tényszerűen jelentették az invázió első három napja alatt az orosz hadsereg veszteségeit.

(The Moscow Times)