Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tilos: nem politikai okok, hanem az NMHH irreális elvárásai okozták a rádió frekvenciájának elvételét

Ez a cikk több mint 2 éves.

A mai napon jelentette be a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) egy közleményében, hogy nem hosszabbítja meg a Tilos Rádió médiaszolgáltatási jogosultságát, többszörös kötelezettség- és szabályszegésekre hivatkozva.

Szeptemberben fog lejárni a Tilos Rádió Budapest 90,3 MHz körzeti vételkörzetű, közösségi jellegű médiaszolgáltatási jogosultsága, amit nem áll szándékában meghosszabbítani az NMHH-nak, ugyanis elmondásuk szerint a rádió 2015-ben kezdődött jogosultsága alatt „4 alkalommal szegte meg a műsorszámok korhatár-kategóriába sorolására illetve sugárzási időpontjára vonatkozó törvényi előírásokat, amelyből egy eset egyszerre minősült ismételt és súlyos jogsértésnek”.

Emellett további négy „ismételt jogsértést” állapított meg a rádióval szemben a Médiatanács is, két esetben a műsorkvótákra vonatkozó havi adatszolgáltatási kötelezettségre, további két esetben az éves beszámolási kötelezettségre vonatkozó előírások megszegése miatt.

Az NMHH azt is bejelentette, hogy a 90,3-as frekvencia használatára „minél előbb” meg fog hirdetni egy pályázatot.

A Tilos Rádió még kalózrádióként indult 1991-ben, legálisan 1995-ben kezdett el sugározni Budapesten és környékén. A rádió a magyar underground és ellenkultúra egyik meghatározó szereplője és színtere, legyen szó közéletről magas- és popkultúráról vagy politikáról.

A helyzettel kapcsolatban megkerestük Csabai Gábort, a Tilos Rádió ügyvezetőjét, aki elmondta, hogy nagyon lesújtotta őket a hír, de nem adják fel, „megrázzák magukat” és egy új, nagyon jól megírt pályázattal újra versenybe fognak szállni a frekvenciájukért.

„Ha minden igaz szeptember 3-ától már tudni lehet, hogy melyik rádió fog ezen a frekvencián sugározni, és ha minden jól megy, akkor azok mi leszünk”.

Ha ez mégsem történne meg akkor ugyanúgy folytatnák a rádió sugárzását online, mint ahogy azt eddig is tették, viszont így megszabadulnak majd az olyan kötelezettségektől, mint például a hírek közlése, ami egy „közösségi rádió esetében egyébként nem egy normális dolog, teljesen életszerűtlen”, továbbá nem kell majd betartaniuk a zene-szöveg kvótákat.

Az NMHH döntését csakis közigazgatási perben tudná megtámadni a rádió, de ezt nem tervezik Csabai elmondása szerint, ugyanis a felsorolt érvek mind valósak.

Viszont azt hangsúlyozta, hogy az adatszolgáltatási kötelezettség, amit a Médiatanács hozott fel hiányosságként, nagyon komoly terhet ró egy ilyen, nagyrészt önkéntesekből álló közösségi rádióra.

„Minden egyes műsorelemről számot kell adnunk. Elkezdődik egy műsor, megszólal a szignál, megtörténik a bejelentkezés, elkezdődik a beszélgetés. Ez már három műsorelem, utána lejátszanak egy zenét, az már négy. Ezeket a műsorelemeket nekünk pontosan dokumentálnunk kell, mikor és mettől meddig tartottak, mik hangzottak el és így tovább, összesen 16 rubrikát kell kitöltenünk”.

Naponta nagyjából 300-350 műsorelemmel operál a rádió, ami heti szinten több mint 27 ezer adminisztrálásra váró műsorelemet jelent. Csabai elmondási szerint a rádió jelenlegi kapacitásával ez gyakorlatilag egy „teljesíthetetlen” feladat.

„Ezerrel tiltakoztunk, minden létező szakértőt megszólaltattunk, a Szabad Rádiók Nemzetközi Szervezete tiltakozott, hogy erre sehol a világon nincsen precedens, hogy közösségi rádióra ilyen kötelezettségeket rónának ki”.

Két év után ezt a problémát szoftverrel sikerült „nagyjából” megoldania a rádiónak, amit el is fogadott már a Médiahatóság, de kifogások így is jelentkeztek.

A korhatáros tartalom megszegésével kapcsolatban annyit mondott még el nekünk a Tilos Rádió ügyvezetője, hogy ez az élő rádiózás egyik kockázata. Egy heves vita vagy élő beszélgetés közben előfordul, hogy kicsúsznak korhatáros megjegyzések vagy káromkodások, de ez a szakma velejárója, egy „vékony jég”.

Azt is kijelentette, hogy az NMHH ezen döntésének szerintük nincsen politikai indíttatása.

A Tilos Rádió most hasonló helyzetben van, mint amilyenbe egy évvel ezelőtt a Klubrádió is került. Az NMHH azért utasította el az egyedüliként pályázó Klubrádiót a 92,9-es frekvenciára, mert a rádió évek óta törvénysértő gazdálkodást folytat, ami miatt bármikor kényszertörlési eljárás indulhat ellene.

A Klubrádió nem sokkal a bejelentés után úgy kommentálta a döntést, hogy a „csupa fideszes tagból álló testület mind alakilag, mind tartalmilag érvénytelennek nyilvánította a Klubrádió pályázatát”, annak ellenére, hogy korábban már egyedüli érvényes pályázatként nyilvántartásba vette azt.

A rádió fellebbezett a döntés ellen, amit azonban a Kúria másodfokon helybenhagyott. A Klubrádió jelenleg csak online sugározza adását.