Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az ellenzéki elit valószínűleg epét hányna egy választást nyerő programtól Karácsony szerint

Ez a cikk több mint 2 éves.

Hosszú interjút adott Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere a Telexnek a választások tanulságairól, valamint a fővárost érintő aktuális ügyekről, és többek között arról is, hogyan képzeli el politikai jövőjét.

A főpolgármester meglátása szerint az ellenzéknek nem sikerült koherens, a társadalom ellenzéki buborékon kívüli része számára vonzó alternatívát kínálnia – vagyis többet mondania, hogy nem ők a Fidesz.

Karácsony szerint – aki az előválasztás második fordulójában a leginkább baloldali értékeket képviselő jelöltként a neoliberális agendát képviselő, jobboldali Márki-Zay Péter javára lépett vissza a miniszterelnök-jelöltségtől – a kampány során nem foglalkoztak eleget a szociális kérdésekkel.

Az ex-miniszterelnök-jelölt, aki visszalépésekor kifejtette, hogy

„Magyarországon jelenleg nincs egy baloldali programnak társadalmi többsége”,

most úgy látja, „a szociális biztonságot garantáló programunk a kampányunkban teljesen elsikkadt. Pont az a probléma, hogy amiről az ellenzéknek volt mondanivalója, az persze sokaknak, nekem is alapvetően fontos – ilyen a Nyugathoz tartozás, a demokratikus, jogállami keretek –, de ha ezeknek önmagában társadalmi többsége lenne Magyarországon, akkor Orbán Viktor nem lenne 12 éve miniszterelnök. Az emberek többsége számára a demokrácia nem formális intézményeket jelent, hanem a biztos megélhetést, és ezzel nincs is semmi baj. De így társadalmi többsége csak egy olyan politikának lesz, ami nemcsak az elit számára fontos értékeket mutatja meg, hanem annak az alsó-középosztálynak is megnyugvást ad, amely most szinte egy az egyben elmenekült a Fidesz világához, mert úgy érezte, hogy ott van biztonságban.”

Noha hevesebb baloldali fellángolást az interjú további részeiben sem olvashatunk – például nem tér ki a tulajdonviszonyok vagy a gazdaságszerkezet fundamentális problémáira – a főpolgármester szerint az ellenzék kampányának elvont, liberális jelmondatai nem rezonáltak a megélhetésüket féltő társadalmi csoportokkal. Így leginkább a felsőbb rétegeket, értelmiségieket sikerült megszólítani, ami szemlátomást nem elegendő a sikerhez. Hovatovább a Fidesz társadalompolitikájának nyertesei szavaznak az ellenzékre, mert noha anyagilag jól járnak vele, nem tudnak azonosulni a NER-rel. Ehhez érdemes hozzátenni, hogy a NER nyertesei közül is jócskán kerülnek ki Fidesz-szavazók.

A főpolgármester szerint „vélhetően ez vitte el ezt a kampányt is, hogy az ellenzék képes-e jóértelemben vett populista, vagyis felelős egyenlőségpárti politikát csinálni egy olyan ellenzéki elittel, amely lényegét tekintve piacpárti-liberális.” Hozzátette,

„ha az ellenzék megalkot egy olyan programot, amellyel meg lehet nyerni a választást, annak a magyar véleményformáló ellenzéki elit lenne a legádázabb ellensége. Valószínűleg epét hánynának tőle.”

Mindazonáltal úgy gondolja, ideje elolvasni az ellenzék választási programját, amiből kiderül, hogy valójában a társadalom széles rétegei jobban járnának egzisztenciálisan is az ellenzékkel. Mi elolvastuk a vonatkozó részeket, és nem sikerült maradéktalanul hasonló következtetéseket levonnunk, bár voltak értékelendő részei is.

A főpolgármester több más kérdésben is kifejtette véleményét:

  • A párhuzamos világok és buborékok létezéséről (a Fideszé sokkal több pénzből épül).
  • A propaganda hatásosságáról, aminek segítségével hetek alatt felépítették a háborúpárti ellenzék mítoszát.
  • Arról, hogy végre szó lehet a Rakpart Lánchídtól délre eső szakaszának autómentessé tételéről, mert a kampányban úgyis kiforgatta volna a Fidesz (de most már mindegy).
  • Nem az összefogás okozta az ellenzék vesztét, hanem annak a hiánya, és sok választókerületben sikerült összetartó közösséget létrehozni.
  • A konstrukciós megoldások, mint a koordinált indulás, taktikai szavazás, teljes összefogás kimerültek, most már politikai-tartalmi válasz kell. Ugyanakkor a pártoknak továbbra is együtt kell működniük.
  • Ő az egyedüli pártvezető, aki levonta a következtetést és lemondott a pozíciójáról. Ezt egyébként azzal indokolta, hogy inkább városvezetésre fókuszál, és amúgy sem füllik a foga a pártvezetéshez.
  • „Az ég szerelmére, akkorát buktunk, mint az üveges tót” és aki most nem tesz fel magának kérdéseket, az pszichopata.
  • Nincs szükség főpolgármesteri előválasztásra a következő önkormányzati választás előtt.