Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hiába tagadta a kórházi főigazgatóság a járványadatok létezését, a bíróság szerint ki kell adni őket

Ez a cikk több mint 1 éves.

Másodfokon is a 444-nek adott igazat a bíróság a visszatartott kórházi járványadatok esetében. A Fővárosi ítélőtábla kimondta, hogy az államnak ki kell adnia bizonyos alapvető fontosságú járványadatokat. Az ítélet értelmében az Országos Kórházi Főigazgatóságnak (OKFŐ) 15 napja van elküldeni napokra és kórházakra lebontva, hogy mennyi covidos beteget ápoltak intenzív és nem intenzív osztályon a második és harmadik járványhullámban. A hivatal még fellebbezhet a Kúriánál.

A 444 még tavaly márciusban fordult közérdekű adatigényléssel a járványügyi adatokkal kapcsolatban, másfél hónap után válaszul egy linket kaptak, amely a kormány járványügyi tájékoztató oldalára vezet. A járványügyi adatokat pedig azóta sem ismerjük, nemhogy kórházanként, de összesítve sem.

Az OKFŐ számos módon igyekezett ellehetetleníteni az adatigénylést, elsőfokon a bíró rosszhiszeműnek nevezte a hivatal eljárását, a 45 napos határidő kihasználását pedig a visszaélésszerű joggyakorlás kategóriájába sorolta. Az elsőfokú eljárás során az OKFŐ főigazgató-helyettese, Takács Péter arra hivatkozott, hogy a kórházi adatok már nincsenek meg, egyszerűen törölhették őket.

A bíróság „súlytalannak értékelte és mellőzte” a hivatal főigazgató-helyettesének állítását.

 

Korábban nem csak a 444, de a Telex is pert nyert egy hasonló ügyben, ahogy arról februárban mi is beszámoltunk. Akkor a Fővárosi Törvényszék kimondta, hogy jogtalanul tiltotta ki a sajtót az EMMI a járvány alatt a kórházakból. A minisztérium korábban arra hivatkozott, hogy „járványkészültség van” és a megfelelő tájékoztatást elvégzi majd az MTVA és az MTI. A bíróság szerint viszont ez ügyben nem dönthetett volna az EMMI, a kórházak igazgatóinak hatásköre a sajtó beengedése. A bíróság döntését azonban a kormány nagyon gyorsan felülírta, rendeletben mondta ki, hogy nem a korházigazgató, hanem az Operatív Törzs dönti el, hogy melyik sajtóorgánum tudósíthat, ha egyáltalán.

A kormány és a hivatalok a járvány egész ideje alatt igyekeztek kizárni a médiát, kiváltképp a független médiát a járványügyi tájékoztatásból. Miközben a kormány – szokásához híven – igyekszik minden módon uralni a sajtót, a közbizalom folyamatosan sérül – ne lepődjünk meg, ha ezek után sokan nem bíznak a járványkezelésben, hogy egyre több az oltásellenes, sőt, mostanra az sem újdonság, hogy a „covid-diktatúra” elleni harcot akár politikai tőkére lehet váltani – és vannak, akik meg is tették ezt.

Tavaly márciusban 28 szerkesztőség együttesen követelte, hogy tudósíthasson a kórházakról, hogy az Operatív Törzs nyújtson valódi tájékoztatást és az egészségügyi dolgozóknak is biztosítsák a megszólalás jogát. A kezdeményezéshez a Mérce is csatlakozott. A kormány viszont elutasította a sajtó kérését. Eközben a határon túlról, Székelyudvarhelyről és Dunaszerdahelyről alapos riportok jelentek meg a kórházakban uralkodó állapotokról.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán