Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hétfőtől részlegesen leáll a Tungsram

Ez a cikk több mint 1 éves.

„Hétfőtől részleges gyárleállások miatt szabadságra küldik a Tungsram érintett dolgozóit, mert a céget megoldhatatlan helyzet elé állították a gazdasági körülmények” – írta a Zalai Hírlap szombati száma a társaság elnök-vezérigazgatójának tájékoztatására hivatkozva.

Jörg Bauer azt mondta, hogy miután az idei első negyedév sem úgy alakult, ahogy tervezték, áprilisban a cég részleges gyárleállásra készül. Ez ahhoz szükséges az elnök-vezérigazgató szavai szerint, hogy a Tungsram „áttervezhesse kapacitásait a vevői igényekhez képest, és meglévő készleteit is eladhassa”.

Hétfőtől ezért egy hétre – a nagykanizsai telephelyen április 22-ig – leáll a termelés. Az érintett munkavállalóknak erre az időre szabadságot adnak ki.

Jörg Bauer közölte: „a pandémia, a globális ellátási nehézségek és az ukrajnai háború megoldhatatlan feladat elé állította a cégcsoportot”, s jelezte, hogy az azonnali kormányzati segítség tenné lehetővé „a tudásalapú társadalomhoz hozzájáruló, innovatív értéket teremtő, történelmi magyar márka további működését”.

A Tungsram vezetője azt is elmondta, hogy milyen kormányzati lépés segíthetne sanyarú helyzetükön. Az egyiket az állami, önkormányzati megbízások, különböző energiahatékonysági programok beindítása jelentené, a másik lehetőség a kormányzati vissza nem térítendő támogatás vagy tőkeinjekció lenne – ismertette.

Sztrájk készült

Február 23-án arról írtunk a Mércén, hogy sztrájkbizottság alakult az összesen több mint 3 000 főt foglalkoztató Tungsramnál. A munkások azért adtak felhatalmazást a sztrájkbizottság felállítására, mert a kormánnyal 2019 óta stratégiai partnerségben lévő, magyar tulajdonú cég vezetése egyoldalúan felmondta a kollektív szerződés több pontját is.

A három felmondott pont Sallai Gábor, a cég budapesti, kisvárdai, zalaegerszegi és hajdúböszörményi dolgozóit képviselő Tungsram Dolgozók Független Szakszervezete (TDFSZ) elnöke szerint a három legfontosabb volt: a felmondási időt, a végkielégítést és csoportos létszámleépítés esetén a vállalatnál dolgozó házastársak védelmét érintő pontokról volt szó.

Kupó Csaba, a nagykanizsai dolgozókat képviselő Nagykanizsai Fényforrásgyár Demokratikus Szakszervezete (NFDSZ) elnöke pedig a Mércének megjegyezte, hogy „mivel a dolgozó átlagéletkor igen magas, egy komolyabb leépítés érbevágó lesz, hisz az itt dolgozóknak már nehéz lenne újra elhelyezkednie, több mint 30 éve a cégnél vannak”. A szakszervezet azt sejtette, hogy a gyárban csoportos leépítések történhetnek, és a cég nem véletlenül monda fel pont a csoportos leépítésre vonatkozó részt a szerződésből.

A hír megjelenése után a Tungsram lapunknak megküldött levelében leszögezte, hogy  komoly leépítésekről „a cég vezetésének nincsen sem döntése, sem tudomása”. A felmondott három pontról pedig azt írta, „a Tungsram konzultációt kezdeményezett a két dolgozói szakszervezettel arról, hogy felmondana a jelenlegi 43 pontból 3 pontot a kollektív szerződésben, amely pontok a Munka törvénykönyvénél jóval kedvezőbbek voltak.  A 2019-ben megkötött kollektív szerződéssel eddig a Tungsram jelentős többletterheket vállalt. Jelenleg a cég annyit tud vállalni, amennyit a Munka Törvénykönyve előír”.

(mfor, hvg.hu, Index, 444.hu)

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi