Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Európai Parlament teljes körű embargót követel az orosz kőolaj, szén, nukleáris fűtőanyag és földgáz terén

Ez a cikk több mint 1 éves.

Az Európai Parlamenti képviselők megszavazták az Európai Bizottság javaslatát az Unió területén található gáztározók feltöltéséről, hogy így biztosítsák a zavartalan gázellátást bizonytalan nemzetközi körülmények között is.

A javaslat értelmében 2022. november 1-ig legalább 80 százalékig kellene tölteni a tárolókat, a rákövetkezendő években pedig legalább 90 százalékig.

Az Európai Parlament budapesti irodájának közleménye szerint a jogalkotási javaslatot március 23-án nyújtotta be a Bizottság az Ukrajna ellen indított orosz háború következményeként. A javaslat arra is kitér, hogy a külső beavatkozás jelentette kockázat kizárása érdekében a tárolók üzemeltetőinek kötelező tanúsításon kell átesniük. A tanúsítványt meg nem szerző üzemeltetőknek le kell mondaniuk a tárolók tulajdonjogáról vagy a tárolók feletti ellenőrzésről.

Az EP csütörtökön 513 szavazattal, 22 ellenszavazat és 19 tartózkodás mellett azt az az állásfoglalást is elfogadta, melyben további büntetőintézkedéseket fogalmaznak meg Oroszországgal és Belarusszal szemben, többek között az orosz kőolaj-, földgáz-, szén- és nukleárisüzemanyag-import azonnali, teljes körű embargóját követelik.

Ebben felszólítják a tagállamokat, hogy zárják ki Oroszországot a G20-ak közül és más nemzetközi szervezetekből, többek között az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából, az Interpolból, a Kereskedelmi Világszervezetből, az UNESCO-ból. A Parlament a szankciók hatékonyságának növelése céljából azt kéri, hogy az összes orosz bankot zárják ki a SWIFT-rendszerből, az orosz hajók ne léphessenek be az EU felségvizeire és ne köthessenek ki uniós kikötőkben, és orosz és belarusz közúti áruszállítók ne közlekedhessenek az Unió útjain.

Az EP sürgeti a tagállamokat, hogy szüntessék meg az együttműködést az orosz vállalatokkal a meglévő és új – magyarországi, finnországi és bulgáriai – nukleáris projektekkel kapcsolatban, és fokozatosan szüntessék meg a Roszatom-szolgáltatások használatát.

A Parlament a Bucsában történt tömeges gyilkosságot „egyértelműen háborús bűncselekménynek” nevezte, majd hozzátette: az Ukrajnába irányuló fegyverszállításoknak folytatódnia és fokozódnia kell annak érdekében, hogy Ukrajna hatékonyan megvédhesse magát.

Orbán Viktor választási győzelmét követően szerdai nemzetközi sajtótájékoztatóján az orosz gázról is beszélt, hangsúlyozta,

„nem az a legfontosabb, hogy mennyibe kerül, hanem hogy van-e”

Majd hozzátette, az idén kötött friss, hosszú távú szerződés jobb áron biztosítja, majd a gázellátást Oroszországból. A miniszterelnök azt is kiemelte, Magyarország minden további nélkül fizetne rubelben az orosz földgázért, valamint megerősítette, hogy Magyarország nem fog fegyvereket szállítani Ukrajnába, az orosz olajra és gázra kiszabott szankciókat nem fogja támogatni az ország, ahogy a „gender-ügyben” sem enged a kormány.

A magyar kormány csütörtöki Facekook-bejegyzésében hangsúlyozta, Magyarország energiaellátása biztonságban van, továbbra sem támogatnak olyan szankciókat, amelyek azt veszélyeztetnék.