Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Vendéglátósok és kamionsofőrök Magyarország legalulfizetettebb szakmái közt

Ez a cikk több mint 2 éves.

Frissítette foglalkozás szintű keresetstatisztikáját a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A Pénzcentrum összeállítása szerint a listában összesen 90 olyan szakma szerepel, melynek átlag bruttó keresete nem éri el a 300 ezer forintot.

A KSH táblázatában életkor és egymást követő három év, 2019, 2020 és 2021 metszetében láthatók a bérek. A táblázatban vannak meglepő adatok, például meglepően keveset keresnek a fogtechnikusok, átlagosan bruttó 253 016 forintot.

Szintén meglepő, hogy az alulfizetett szakmák listájára felkerültek a kamionsofőrök, pedig óriási a hiány belőlük és olykor rendkívül magas fizetést kínálnak a munkájukért a cégek. A Spar például nemrég 730 ezres fizetésért toborzott kamionsofőrt. A KSH összesítése szerint átlagosan mégis csak bruttó 277 932 forintot keresnek.

A legrosszabbul keresők egy jó része a turizmus-vendéglátásban dolgozik. Bruttó  200 ezer körül keresnek a konyhai kisegítők, hordárok, pincérek, pultosok, szakácsok stb.

A keresetek alacsony szintjéhez a vendéglátásban a covid-járvány is hozzájárulhatott, ugyan az oltás után a piac valamelyest helyreállt. Ugyancsak csökkentheti az átlagbéreket a vendéglátó szakmában a szürkegazdaság, vagyis a félillegális foglalkoztatási módok.

Forrás: Központi Statisztikai Hivatal

Nem meglepő módon a diákmunkák is alulfizetettek, köztük az úgynevezett „lakossági kérdezők”, pultosok  és gyorséttermi eladók. Az ő bérüket árnyalja, hogy január 1-től SZJA-mentesek és az, hogy kevés diák tud heti negyven órában dolgozni.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd