Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Putyin állításával szemben Magyarország a tőzsdei áron vesz orosz gázt

Ez a cikk több mint 1 éves.

A Népszava összevetette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gázról szóló januári adatait a tff nevű holland tőzsde irányadó árával és azt találta, hogy Magyarország szintén fillérre pontosan a piaci árat, köbméterenként 861 eurót fizet az orosz gázért.

Ez ellentmond annak, amit Vlagyimir Putyin állított Moszkvában február 1-én, Orbán Viktorral tartott közös sajtótájékoztatóján. Az orosz elnök akkor azt mondta, Magyarország a piaci ár ötödéért vásárol gázt Oroszországtól.

A tavaly szeptemberi orosz-magyar gázmegállapodás részletei a szokásnak megfelelően titkosítottak, így a magyar tarifák és annak kiszámítási képlete is. A KSH adataiból azonban valószínűsíthető, hogy Magyarország a tőzsdei árat fizeti.

Nem ez lenne az első eset, hogy Putyin alulbecsli egy országnak eladott orosz gáz árát. Tavaly év végén a németek gáztarifájáról is állította, hogy a piaci ár harmada, sőt, hetede.

Népszava hozzátette, hogy május és december között nőtt a piaci és a magyarországi gáz ára közötti olló, mégpedig Magyarország javára. Decemberben a különbség az ötven százalékot is meghaladta. 2021 áprilisa előtt viszont épphogy magasabb árat kértek az oroszok a tőzsdeinél.

Címlapkép: pixabay.com