Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kizárták a telephelyről a szakszervezeti képviselőt Veszprémben, sztrájkbizottság alakult

Ez a cikk több mint 2 éves.

Március 23-án sztrájkbizottság alakult Veszprémben az önkormányzati tulajdonú közszolgáltatónál, mert a munkávállalók elégedetlenek amiatt, hogy idén már második éve nem jutnak béremeléshez – olvasható a LIGA Szakszervezetek oldalán megjelent közleményében. A veszprémi szemétszállításban dolgozók úgy vélik, hogy az alacsony presztízsű, magas biológiai kockázatú, veszélyes munkáért több pénzt érdemelnének, különösen a minimálbér-emelés idején. A szakszervezet tavaly óta próbál tárgyalást kezdeményezni a munkavállalói bérekről, de az ügyvezetők folyamatosan halogatnak.

Dr. Bognár Ferenc, munkaügyi szakokleves jogász, szakszerveti képviselő lapunknak elmondta, hogy a munkások is felháborodtak az ügyvezetők halogatása miatt.

„Az egyik ügyvezető például tavaly kitalálta, hogy csak postai úton hajlandó kommunikálni, a sztrájkbizottság bejelentését is úgy kellett elküldenem neki.”

Így is legkésőbb 25-én kézhez kaphatták a hírt Bognár szerint, ehhez képest 28-án, hétfőn reagáltak, április 5-t  – egy választások utáni dátumot –  megjelölve a bértárgyalás napjára. Erre az arcátlanságra mondták a 29-ei gyűlésen a munkások, hogy elég volt.

A LIGA közleménye szerint a munkásgyűlésen a munkavállalók még azt is kilátásba helyezték, hogy a 7,5 m3-es szemétszállító konténerekkel eltorlaszolják a telephely bejáratát válaszul arra, hogy a munkáltató a sztrájkbizottsággal csak 13 nap múlva hajlandó tárgyalni. Végül egy petíciót hoztak létre, melyet 42-n,  a dolgozók körülbelül 3/4-e aláírta.

„Most már nem működik a megfélemlítés sem, aláírták a petíciót a dolgozók.”

Utalt ezzel a szakszervezeti képviselő a tavalyi esetre, amikor elmondása szerint elkergették a szakszervezeti csoportügyvivőt, ezzel elijesztve a többi dolgozót az érdekképviselettől. A dolgozók a megfélemlítés hatására mentek bele tavaly Bognár szerint a 0 százalékos bérfejlesztésbe. Az ügyvezetők most sem éppen tárgyalóképes felek: Bognár Ferencet egyenesen nem engedték be a telephelyre, amikor át akarta adni nekik a petíciót.

Most a munkások várnak, a petíció eléri-e a hatását, a dolgozók remélik, hogy a  polgármester képes forrásokat előteremteni a bérfejlesztésre. A szakszervezeti képviselő elmondása szerint az önkormányzat informálisan arra hivatkozott, hogy nem kaptak támogatást, mert az adóerejük magasabb, mint a központilag meghatározott határ. De Bognár Ferenc rámutatott: hasonló módon érvelt korábban az ajkai önkormányzat is egy ezzel szinte teljesen megegyező ügyben, ott a dolgozói nyomásra a munkaügyi jogász segítségével végül mégis talált forrást az önkormányzat a dolgozók bérére.

Most a dolgozók várnak Porga Gyula, Veszprém fideszes polgármesterének reakciójára, illetve a tárgyalásokra, de

„ha elfogynak az érvek, mert nincs érdemi tárgyalás, akkor nem marad más, mint a cselekvés.”

A veszprémi polgármestert és a hulladékgazdálkodási céget is kerestük levélben, amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Frissítés (2022. 04. 07.) Kérdéseinkre április 6-án kaptunk válaszokat a munkáltatótól, amelyeket az alábbiakban, amelyeket a feltett kérdésekkel együtt az alábbiakban változtatás nélkül közlünk:

Miért nem történt béremelés az elmúlt két évben?
A szakszervezet ezzel kapcsolatos, Önökhöz eljuttatott tájékoztatása nem helytálló. 2020. évben fejeződött be ugyanis a vállalat, 2018. évben kezdődött, három éves bérrendezése, melyet még a pandémia idejére sem függesztettünk fel. A 2021. év béremelése utóbb említettetek, ill. a koronavírus járványból adódó – cégünket közvetve és közvetlenül is érintő – kedvezőtlen gazdasági hatások miatt  nem tudott megtörténni.

Máshol – Ajkán – sikeresen teremtett elő forrásokat erre az önkormányzat, Veszprémben ez miért nem lehetséges?
Veszprém Megyei Jogú városként, saját kategóriájában iparűzési adóerő-képessége alapján nem minősült kompenzációra jogosultnak, így a közszférában dolgozók béremelésére ezidáig többlettámogatást nem kapott, következésképp ilyen irányú kötelezettségvállalást  – a felelős gazdálkodási irányelveit szem előtt tartva – egyenlőre nem tehet.

Miért nem engedték be a telephelyre a szakszervezeti képviselőt?
A telephelyre történő bebocsátás tekintetében nem sújtottuk kizárólagossággal a szakszervezet képviselőit. 2021. év közepe óta a telephelyünkre történő belépés, előre történő bejelentkezéshez, ill. időpont egyeztetéshez kötött. Ennek hiányában nem áll módunkban külső vendégeket fogadni.

Hogy állnak a bértárgyalások most:
A bértárgyalások megakadásáról szóló híreket értetlenséggel fogadtuk. A szakszervezet képviselőjétől 2022. március 25-ig, hivatalosan egyetlen megkeresés kaptunk, amely tekintetében türelmet kértünk, hisz az általa tárgyalni kívánt béremelés peremfeltételeit addigra nem sikerült tisztáznunk a tulajdonos Önkormányzattal. A következő levél ezek után a sztrájkbizottság megalakulásáról szólt, melynek megtörténtéről a szakszervezet vezetője a sajtót már a levél postára adásának napján értesítette. Természetesen utóbbi levélre is válaszoltunk, megtéve benne a személyes találkozóra vonatkozó időpontjavaslatainkat, mely találkozó azóta le is zajlott a szakszervezet képviselői és cégcsoportunk vezetősége között.
Ezekkel párhuzamban fontosnak tartjuk közölni, hogy cégünk vezetése már év eleje óta dolgozik egy, munkavállalói érdekeit és lehetőségeit messzemenőkben figyelembevevő bérfejlesztésen, amelyről az áprilisi beszámolóját és üzleti tervét elfogadó igazgatósága, valamint a társaság közgyűlése dönthet. Ennek mértéke 15%-ban került  meghatározásra, mely mértékről azóta a munkáltató javaslatot tett a munkavállalók tárgyalódelegációjának, ill. ezt a szakszervezet képviselői felé is megerősített.

Címlapkép: MTI/Sóki Tamás