Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Szeretnék egy élhetőbb országba hazaköltözni”

Ez a cikk több mint 1 éves.

Az én hozzájárulásom a kampányhoz kicsit más, mint a legtöbb aktivistánké, bár a Szikrán belül korántsem egyedülálló: külföldről, online veszek részt a mindennapi munkában. Skóciában végeztem el az egyetemet, és egyelőre itt élek és dolgozom – tudtam, hogy a választások idején nem leszek az országban, mégis fontos volt nekem, hogy így is kivegyem a részem a kampányból. Nemcsak mert szeretnék egy élhetőbb országba hazaköltözni, hanem azért is, mert az idei választás tényleg sorsfordító lehet. A Szikrában lehetőséget láttam arra, hogy távolról is érdemi munkát végezhessek, ráadásul olyan értékek mentén, amikben hiszek.

A választást megelőző napokban a Szikra mozgalom aktivistái vezetnek naplótMércén. A Jámbor András (2019 őszéig lapunk főszerkesztője) józsefváros-ferencvárosi kampányát segítő mozgalom aktivistái arról írnak, miért döntöttek úgy, hogy részt vesznek a választási kampányban, és milyen véleményekkel és élethelyzetekkel találkoznak a választókerületben kampányolva?

A magyarországi otthonom Pétfürdő, egy Veszprém megyei nagyközség – Jámbor András kerületét, József- és Ferencvárost valójában csak a barátaimon keresztül ismerem. András győzelme viszont számomra és az én otthonomban élők számára is fontos. A fideszes vezetési stílust szemlélteti például a várpalotai Thury-vár esete, aminek parkját egy „zöld város” program keretében térkövezett betondzsungellé alakították át milliárdokból az elmúlt év folyamán, félretervezett mesterséges tavában pedig elkészülte óta poshad a víz.

És ha már fejlesztésnek titulált természetpusztítás, gondolhatunk a Balaton-környékének szisztematikus tönkretételére is a kormányközeli gazdasági elit által, mint ahogy az Tihanyban is történt.

A Szikra és Jámbor András az elit cinizmusával szemben olyan szolidáris és az embereket előtérbe helyező, valóban zöld baloldali politikát képviselnek, amire tényleg nemcsak József- és Ferencvárosban van szükség, hanem országszerte is.

Kéner Ágnes JÁMBOR ANDRÁS-AKTIVISTA

Külföldről leginkább az online kommunikációban tudok segíteni, az elmúlt időszakban kisebb-nagyobb grafikai munkákkal erősítettem a mozgalom digitális jelenlétét. Habár pontosan tudom, hogy a kampányhajrában nap mint nap talpon lévő, kopogtató és pultozó társaink végzik most a legfontosabb munkát, az online kommunikáció is létfontosságú feladat, hiszen fiatal és kis szervezet vagyunk, így tudunk a legtöbb emberhez eljutni.

És, ami számomra különösen értékes, így juthatnak el üzeneteink a vidéken élőkhöz is – kaptam már például pozitív visszajelzést olyan volt osztálytársaimtól, akikről nem is feltételeztem, hogy komolyan érdekelné őket a baloldali politizálás.

A valóság pedig az, hogy még egy egyszerű Facebook-poszt is legtöbbször több ember összehangolt munkájának eredménye – büszke vagyok rá, hogy hozzá tudok ehhez járulni.

Azonban a Szikra nem csupán egy kampánycsapat, hanem egy politikailag motivált közösség is. Közös értékeink tartanak össze minket, és épp ezért tudunk hatékonyan cselekedni. Mélyen és hosszú távon gondolkodunk a társadalomról és a politikáról, és folyamatosan bővítjük az aktivizmushoz kötődő gyakorlati tudásunkat is, azért, hogy eredményesebben tudjunk politikai szerepet vállalni.

Ezért szorosan a politikai munkámhoz kapcsolódik az is, hogy a kampány mellett november óta lehetőségem volt részt venni az első sztrájk témájú nyomtatványunk, a Szikra zine készítésében, és olvasókörökre is tudok járni, hisz ez az online becsatlakozó tagoknak is nyitva áll. Most éppen többek között Éber Márk Áron vezetésével tanulmányozzuk a magyar társadalom szerkezetét A csepp című könyvén keresztül. Meggyőződésem szerint ez a folyamatos tudásátadás és együtt gondolkodás fogja a Szikrát ütőképessé tenni a magyarországi politizálásban a remélt ellenzéki győzelmet követően is.

A Szikra zine-je.

Hiszek benne, hogy van még esély az értelmes politikai párbeszédre Magyarországon. És a változást épp az fogja elhozni, ha megtanulunk közösségben élni és politikai értékalapon együtt cselekedni. Jámbor András pedig már most ezt képviseli, az ő célja (azt már sokszor elmondta) egy olyan politikai kultúra megteremtése, amelyben a különböző döntésekről világnézeti és értékalapú vitát tud lefolytatni a magyar társadalom. Méghozzá mindezt sikeresen képviseli, mert egy olyan hihetetlen erőbedobással lefolytatott kampány, mint Jámbié, csakis sikeres lehet.

Szívből remélem, hogy András parlamenti jelenléte elő fogja segíteni, hogy nagyobb hangsúlyt kapjanak a ténylegesen baloldali értékek az országos politikában. Viszont ahhoz, hogy tartós eredményeket érhessünk el, a választások után sem állhat meg a munka! Én innen is szeretnék biztatni mindenkit, akinek megfordult már a fejében, hogy bármilyen formában társadalmi szerepet vállaljon – nemcsak hogy megéri, hanem ez az egyetlen út a változás felé.