Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Aki vakcinainfóért regisztrált, azt most homofób népszavazásra hívja a kormány

Ez a cikk több mint 2 éves.

A gyermekvédelminek nevezett referendumon való részvételre buzdít az a hétfő óta több ütemben kiküldött hírlevél, amelyet a Kormányzati Tájékoztatási Központ eredetileg a koronavírus-vakcinával kapcsolatos információs csatornaként hozott létre, és amelyről azóta számos, a kormány politikájával kapcsolatos propagandalvelet kaptak már a felhasználók – számolt be kedden elsőként a Telex.

A kormány legújabb levelében elsimeri ugyan, hogy ma a legfontosabb közéleti kérdés szomszédos Ukrajnában dúló háború, hozzáteszik benne, hogy „jövőnk ugyanakkor azon is múlik, hogy meg tudjuk-e védeni gyermekeinket”. Leírják, hogy míg a kormányzat úgy gondolja, hogy a gyermekek szexuális nevelésének joga kizárólag a szülőké, „mások ezt a jogot aktivistacsoportoknak is biztosítanák” – de az nem derül ki, hogy pontosan kikre gondol a kormány. A levél szövege szerint azért van szükség a népszavazásra, mert „erőteljes vita bontakozott ki erről a kérdésről”.

Így néz ki a Rogán-minisztérium legfrissebb levele.

A kormány 2020. december 8-án tette elérhetővé a vakcinainfo.gov.hu nevű oldalt, amely a kormányzati kommunikáció szerint a koronavírus elleni védőoltásra való regisztrációra szolgál. Mint ahogyan arra több civil szervezet, köztük a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) felhívta a figyelmet, már akkor sem volt azonban világos, hogy pontosan mi a regisztráció célja így pedig az adatok kezelésének jogszerűsége is kétségeket hagyott maga után. (A kormány azt hangoztatta, hogy a regisztráció önkéntes és célja az igényfelmérés, aztán kiderült, hogy gyakorlatilag mégis feltétele a regisztráció annak, hogy valaki oltást kapjon.) Hasonlóan kétséges volt az is, hogy kötelező-e a kapcsolattartási adatok – például az e-mail cím – megadása, ezeket milyen célra használják fel, illetve jár-e hátrányos következménnyel, ha a regisztráló nem adja meg ezen adatait.

A kormány ugyanakkora első vakcinák beadása előtt, valamint azóta is számos egyéb, a regisztrált állampolgárok által vélhetően kevéssé igényelt információt is megoszt ezen a platformon.

Aki feliratkozott a hírlevélre, az például érthesülhetett az elmúlt egy évben a „gazdaság újraindításának lépéseiről”, a kormány ukrajnai háborúval kapcsolatos álláspontjáról, de a brüsszeli csúcstalálkozókról is.

Haosonlóan működött a kormány két vírusinfós honlapja, a vakcinainfo.gov.hu és a koronavirus.gov.hu is, ahol a járvány hazai csúcsidőszakai alatt vastagon olvashattunk propagandát. Most meglátogatva ezeket az oldalakat az látszik, hogy vélhetően a Miniszterelnöki Kabinetiroda sem vár már magas látogatottságot ezektől a portáloktól, így a kormánypropaganda is kevesebb rajta az elmúlt hetekben, hónapkoban.

A kormány a vasárnapi, az országgyűési választásokkal egy időben tartandó propagandanépszavazásnak is készített saját honlapot.

Ugyancsak a referndumon való részvételre buzdítanak a szexuális kisebbségek jogait védő civilek, ám ők érvénytlen szavazatok leadását kérik az állampolgároktól, miután szerintük a kormány álkérdéseire csak az igen és a nem válasz egyidejű beikszlése jelent értelmes reakciót. A Medián közvéleménykutató méga háború előtt készült felmérése szerint egyébként várhatóan érvénytelen lesz a népszavazás.

A referendumról beszélt Orbán Viktor miniszterelnök is hétfő esti, Hír TV-nek adott interjújában – vagy interjúszerű kampánybeszédében -, ahol kifejtette:  „Csupa jó tapasztalatot gyűjtöttem össze, ugyanis olyan kérdések ezek, amelyekről azt gondoltam, itthon nem nyertek még komolyabban teret – de nyugaton már igen, Nyugat-Európában ez a kulturális jelenség már rombol. Nem lehet biztos az ember, hogy Nyugat-Európában egy bizonytalan identitású ember nem megy oda az iskolában az emberekhez, hogy ő most elmagyarázza, fiú-e vagy lány. Azt gondoltam, ezt el kell magyarázni a magyar embereknek, de úgy láttam, az emberek tudják ezt, hogy van nyugaton egy genderőrület, ami itt kopogtat az ajtónkon” – mondta a miniszterelnök, aki azt látta, hogy „a kutatások szerint a népszavazás támogatottsága átível a pártokon”.

A népszavazáson az alábbi kérdésekre lehet válaszolni:

  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

Frissítés (14:00):

A népszavazás érvénytelenítéséért kampányoló Amnesty International és Háttér Társaság szerkesztőségünknek küldött közleményében azt írja: mivel fontosnak tartják az állampolgárok kiegyensúlyozott tájékoztatását, ezért levélben kérték a Kormányzati Tájékoztatási központot, hogy a tájékoztatási közfeladatukat lássák el, és küldjék ki az Amnesty International Magyarország és a Háttér Társaság, a kormány emailjével pontosan megegyező karakterszámú levelét is ugyanannak a címzetti körnek. Szerintük indokolt, hogy az állampolgárok megismerhessék az érvénytelen szavazat mellett szóló érveket is.

Így szólna az Amnesty és a Háttér által fogalmazott levél:

„Tisztelt Állampolgár!

Ma, amikor háború dúl a szomszédunkban, a legfontosabb kérdés, hogy Magyarország belekeveredik-e a háborúba vagy kimarad belőle. Ez foglalkoztatja a magyar emberek többségét.

A kormány most mégis arra fordít milliárdokat, hogy putyini mintára ok nélkül keltsen félelmet a magyarokban, ezzel tovább keltve a gyűlöletet magyar és magyar között. Putyin volt először az, aki aljas módon összemosta a pedofíliát a melegséggel.

Egy budapesti villamoson egy férfi kést rántott egy leszbikus párra, mert kézen fogva utaztak. A putyini népszavazáson arról döntünk, hogy egy mindenki számára biztonságos Magyarországot szeretnénk-e vagy, hogy emberek torkának kést szegezzenek, az autók alá lökjék, vagy éppen tojással dobálják meg őket azért, amilyennek születtek.

Ha ez a népszavazás érvényes lesz, akkor a fiatalok nem kaphatnak segítséget az iskolában az őket ért bántalmazással szemben és ellehetetlenül az érdemi, tudományos alapokon nyugvó szexuális felvilágosítás is. Ez ahhoz vezethet, hogy elterjednek a nemi betegségek, illetve nem lehet majd beszélni a fogamzásgátlás kérdéseiről sem. Ezért fontos érvényteleníteni ezt a népszavazást.

Részletesen írtak itt arról, hogy miért értelmetlenek a kormány putyini népszavazásán feltett kérdések. Vannak fontos problémák, amiket a gyermekvédelemben meg kell oldani, de azok nem ezek a népszavazáson feletett kérdések. Ezekre a kérdésekre az érvénytelen szavazat a legjobb válasz.

Nem foszthatjuk meg a fiatalokat attól a joguktól, hogy a szexualitásról és a nemiségről az életkoruknak megfelelő, tényszerű információkat halljanak. Ezért el kell utasítanunk ezt a népszavazást.

Érvénytelen kérdésre érvénytelen választ kell adni: szavazzon Ön is érvénytelenül a népszavazáson!

 

Címlapkép: MTI/Illyés Tibor