Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Medián kutatása szerint érvénytelennek ígérkezik a Fidesz propaganda-népszavazása

A teljes népesség 41 százaléka nem tervez részt venni, az ellenzéki szavazók majdnem fele pedig érvénytelenül fog szavazni a kormány propaganda-népszavazásán április harmadikán – derül ki az Amnesty International Magyarország és a Háttér Társaság által megrendelt országos reprezentatív közvélemény-kutatásból, amelyet a Medián készített, és amelyről a két civil szervezet pénteken adott ki közleményt.

A Medián felmérése február végén készült, a kormány plakát- és videókampányának és 11 civil szervezet érvénytelen szavazásra buzdító kampányának kezdete előtt. Itt ugyancsak fontos megjegyezni, hogy a kormány népszavazásos plakátjait az ukrajnai háború kitörés után sok helyütt felváltották az Orbán Viktor arcképével elátott „békeplakátok”.

A felmérésből az is kiderült, a kormánypárti szavazók sokkal fontosabbnak tartják a népszavazást, mint az ellenzéki vagy a bizonytalan szavazók. Arra a kérdésre, hogy mi a kormány célja a népszavazással, az arról már hallott ellenzéki szavazók több, mint negyede szerint a figyelemelterelés az. Ezzel szemben kormánypárti szavazók a gyerekvédelmet nevezték meg célnak.

 Az idézett közvélemény-kutatást az Amnesty International Magyarország és a Háttér Társaság megbízásából a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet végezte 2022. február 22 és 26. között, 1100 fős országos reprezentatív mintán telefonos megkérdezéssel. Az adatközlés során a válaszadást megtagadókat, illetve a kérdésben állást foglalni nem tudókat figyelmen kívül hagyták.

Az Amnesty International Magyarország és a Háttér Társaság, illetve 11 másik civil szervezet közös #érvénytelenül kampányában LMBTQI emberek és családtagjaik, barátaik és munkatársaik szerepelnek együtt videókban és fotókon, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy az április 3-i propaganda-népszavazáson a kormány álkérdéseire csak az érvénytelen szavazat a jó megoldás. A kampány megnyitóján ott járt a Mérce is, beszámolónkat itt lehet elolvasni.

A kampány egyik szereplője így indokolta meg, miért fog érvénytelenül népszavazni:

„Attól tartok, hogy ez az áprilisi négykérdéses népszavazás tényleg erősíti a gyűlöletkeltést meg a diszkriminációt, az LMBTQ közösség és a te hátrányos megkülönböztetésedet. Én nem szeretnék ehhez a hatáshoz hozzájárulni, sőt. Úgy döntök, hogy nem járulok hozzá.”

„Biztató, hogy ennyire sokan egyértelműen elutasítják a kormány gyűlöletpropagandáját, és ennek hangot is terveznek adni szavazatuk által,”- mondta el Dudits Luca, a Háttér Társaság ügyvivője.

Dudits Luca, a Háttér Társaság ügyvivője és Vigh Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója beszédet mondanak a kétszervezet népszavazási kampánynyitó eseményén a budapesti CEU-auditóriumban 2022. február 28-án. Fotó: Nagy Szabolcs

„Látható, hogy a kormányzati gyűlöletkeltésben a magyarok többsége nem kíván részt venni, mert vagy érvénytelenül szavaz vagy távol marad a népszavazástól. Ebben a formában ezt a népszavazást megtartani értelmetlen” – tette hozzá Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója.

A népszavazás akkor érvényes, ha az összes választó több mint fele érvényesen szavaz, és akkor eredményes, ha a résztvevők több mint fele igennel vagy nemmel válaszol a kérdésekre. A felmérés során felfedett adatok szerint a választópolgárok nagy része nem szavazna érvényesen, ezért a népszavazás valószínűleg nem fogja elérni az érvényességi küszöböt – hiába időzítette azt a kormány az országos választásokkal egy napra.

Címlapkép: A Háttér Társaság és az Amnesty International matricái az április 3-ai népszavazás érvénytelenítéséért indított kampányhoz. Fotó: Mérce