Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Márki-Zay Péter aláírta a Greenpeace nyilatkozatát, amit még egyetlen fideszes képviselőjelölt sem írt alá

Ez a cikk több mint 2 éves.

Márki-Zay Péter aláírta a Greenpeace 7 pontos zöld nyilatkozatát. A zöld szervezet ugyanezt várja Orbán Viktortól. A kezdeményezéshez már 77 egyéni képviselőjelölt csatlakozott, a Fidesz-KDNP pártszövetség jelöltjei közül egy sem – derül ki a Greenpeace közleményéből. A Greenpeace szerint Márki-Zay Péter a nyilatkozat aláírásával vállalta, hogy „megválasztása esetén döntéseit az alapvető környezetvédelmi szempontok alapján fogja meghozni”.

Tiszta energiát és erős környezetvédelmi testületeket követel többek között Magyarországnak a Greenpeace nyilatkozata, amit a 2022-es választások kapcsán hirdetett meg a nemzetközi szervezet.

A Greenpeace mind a 106 választói körzetben felkereste a két legerősebb jelöltet, hogy csatlakozzanak a nyilatkozathoz. A Momentum, az LMP, és a PM minden, az MSZP 12, a Jobbik 17, és a DK 14 jelöltje, valamint a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 7 politikusa is aláírta a Greenpeace zöld nyilatkozatát.

„Fogadom, hogy mindent megteszek a megmaradt élővilág és az élő rendszerek fennmaradásáért, hiszen csak így biztosítható, hogy minden magyar ember tiszta levegőhöz, tiszta vízhez, és egészséges élelmiszerhez juthasson” – írja a nyilatkozat.

A Greenpeace szerint a 2022-es országgyűlési választások a környezet szempontjából létfontosságúak lesznek.

„Nyolc évünk maradt cselekedni, ha túl akarjuk élni ezt az évszázadot, verik a vészharangot a tudósok. Az április 3-án megválasztott képviselőink ennek az időszaknak a felében fogják irányítani hazánkat” – figyelmeztet a Greenpeace.

Korábban a Greenpeace kiértékelte az ellenzéki miniszterelnökjelöltek zöld programjait. Márki-Zay Péter esetében ez a program (akkor még) hiányzott, Dobrev Klára programját elégtelennek találta a zöld szervezet. Később vitát is rendeztek Márki-Zay és Dobrev között, melyen az akkor még megválasztatlan miniszterelnökjelölt támogatta az atomenergiát, a zöld fogyasztásra sarkallást javasolta megoldásként és a a geotermikus energia aktívabb felhasználását ígérte.

A Greenpeace már a múltheti globális klímasztrájk tüntetésen hangsúlyozta, hogy a 2022-es választás „klímaválasztás” lesz. A Greta Thunberg indította Fridays for Future mozgalom által szervezett tüntetésen, a Greenpeace magyarországi igazgatója, Mező János Bálint azt mondta:

 „A vezetőink, akiket jövő vasárnap megválasztunk, ennek az időnek a felében fogják kormányozni az országunkat. Így ez a választás klímaválasztás lesz.”

Címlapkép: Járdány Bence / Greenpeace