Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Zelenszkij hosszan beszélt Magyarországról, a NATO készenléti tervet készít támadás esetére – háborús összefoglaló

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Mérce napi összefoglalóval jelentkezik az ukrajnai háborúról. Ez a március 25-i nap összefoglalója. A korábbi összefoglalóinkat itt találod.

Hadifogolycsere és orosz tervek

Egy hónapja tart az orosz-ukrán háború. A két fél a háború kitörése óta most először cserélt hadifoglyokat.

Irina Verescsuk, Ukrajna miniszterelnök-helyettese kijelentette, hogy sor került az első „teljes körű hadifogolycserére”, ahol 10 „elfogott megszállót” cseréltek 10 ukrán személyzetre. Helyi idő szerint éjfél előtt közzétett frissítésben azt is mondta Verescsuk hivatalos Telegram csatornáján, hogy a Mangusban elfogott humanitárius túszokat szabadon engedték.

Az orosz hírügynökség, az Interfax eközben arról számolt be, hogy Oroszország a Donbász régió teljes „felszabadítására” fog összpontosítani. Az Interfax azt is írja, hogy az orosz védelmi minisztérium közölte, Oroszország két lehetőséget mérlegelt az úgynevezett „különleges hadművelet” megkezdése előtt – az egyik kizárólag a szeparatista köztársaságokra, a másik Ukrajna egész területére vonatkozott.

Biden látogatása

Az Egyesült Államok és a NATO már készenléti tervet készít arra az esetre, ha Oroszország úgy dönt, csapást mér a NATO területére – nyilatkozta Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója.
A készenléti terv azért is készül, mert az ukrajnai invázió óta az orosz támadások egyre közelebb kerültek a NATO határaihoz. Március 13-án Oroszország figyelmeztetést is kapott a NATO-tól, amiért a szövetség határához közeli katonai támaszpontra mért csapást, ahol legalább 35 ember meghalt és további 134-en megsebesültek.

Joe Biden amerikai elnök a mai napon egy lengyel-ukrán határnál fekvő lengyel városba, Rzeszowba is elutazott, hogy jelezze a nyugati eltökéltséget az orosz invázióval szemben.

A város kevesebb mint 80 kilométerre található Ukrajnától. Az utazás célja, hogy demonstrálja Washington hajlandóságát a NATO-szövetségesek védelmére, mivel egyre nagyobb a félelem, hogy az egy hónapja tartó ukrajnai háború mégis kirobbanthatja a Biden által „harmadik világháborúnak” nevezett eseményt.

Az amerikai elnök Brüsszelben is látogatást tett, ahol mérföldkőnek számító energiaellátásról állapodott meg az EU-val. A megállapodás értelmében az Egyesült Államok növeli a transzatlanti gázszállítását az európai kontinensre, annak reményében, hogy ezzel is gyengíti a Kremlt.

Joe Biden szerint Oroszország ‘Európa fő gázszállítója’ státuszát arra használta, hogy „kényszerítse és manipulálja szomszédait”, a gáz- és olajeladásokból származó bevétel pedig „hadigépezetét hajtja”. Azt mondta, az EU-val kötött partnerség megfosztja Putyintól ezt a fegyvert azáltal, hogy csökkenti Európa függőségét az orosz energiától, valamint a kontinens általános gázigényét is csökkenti.
Zelenszkij ukrán elnök videóját is lejátszották tegnap este az EU-s találkozón, amiben megköszönte a szankciókat az Európai Tanács tagjainak, de „kicsit későinek” is nevezte azokat. Több fegyver szállítását kérte, majd külön-külön megköszönte az európai országok eddigi támogatását, köztük Észtország és Lengyelország támogatását is. A német támogatásról megjegyezte, hogy „kicsit később” érkezett.

A leghosszabban Magyarországról beszélt, az ország teljes körű elköteleződését kérte Ukrajna mellett. „Egyszer és mindenkorra el kell döntenetek, hogy kivel vagytok. Független ország vagytok” – jelentette ki az ukrán elnök.

Zelenszkij beszéde Magyarországnak és Orbán Viktornak.

Orbán Viktor és Szijjártó Péter elítélte Zelenszkij kérését, szerintük ellentétes Magyarország érdekeivel.

Eközben a háború hátországában nyílt levelet írtak alá orosz emberjogi aktivisták a háború ellen. A levél az elesett orosz katonákért is felszólal:

„Orosz állampolgárok vesznek részt katonai műveletekben Ukrajna területén, ahol háborús bűncselekmények cinkosaivá válnak, és maguk is meghalnak. […] Első célunk az, hogy az alkotmányra és az orosz jogszabályokra támaszkodva segítsünk nekik elkerülni ezt, és segítsünk mindazoknak, akik illegálisan kényszerülnek az ellenségeskedésben való részvételre. […] Nincsenek hivatalosan frissített információk a halottakról, a holttestek családoknak való átadásáról, a foglyokról, szabadulásukról vagy elcserélésükről. A rokonok számára nehéz vagy lehetetlen kideríteni, mi lett fiaikkal és férjeikkel, vagy megszerezni a halottak holttestét” – írja a levél.

Megvertek egy ukrán menekültet Tatabányán

Megvertek egy háború elől menekülő huszonéves ukrán férfit a származása miatt Tatabányán – írja a 24.hu. A megvert fiatalember nyolc napon túl gyógyuló arccsonttörést szenvedett. A Főügyészség szerint a gyanúsított tagadta bűnösségét. Bizonyítás megnehezítésének veszélye miatt a gyanúsítottat letartóztatták.