Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Célba értek a menekültváróból kitiltott Ujhelyi Sándor kritikái

Ez a cikk több mint 2 éves.

Csütörtökön jelent meg a 168.hu oldalon egy cikk, melyben azt írják, hogy Ujhelyi Sándor, a Migration Aid egyik alapítója „nemkívánatos személy” lett a BOK Sportcsarnokban, ahol jelenleg menekültek fogadását végzik.

Ujhelyi nem képviseli semmilyen formában sem a Migration Aid-et, magánszemélyként volt jelen a BOK csarnokban, ahol önkéntes tolmácsként és koordinátorként segített, egészen addig, amíg a rendőrök nem tudatták vele, hogy már nincs helye az épületben.

„Az ügyeletes  rendőrparancsnok rám förmedt, hogy mit keresek itt. Próbáltam elmagyarázni, hogy ez az én asztalom, erre közölte, hogy oda már más feliratot raktak, ez mostantól rendőrségi terület, és azt mondta, azonnal el kell hagynom a részt. Közben egy ezredes, aki mindig nagyon segítőkész volt, lejött az eligazításról és hebegett-habogott. Egyenesen rákérdeztem, hogy nemkívánatos személy lettem a csarnokban, mire azt felelte, ha van ilyen kategória, igen” – nyilatkozta a 168.hu-nak Ujhelyi Sándor.

Az aktivista elmondása szerint azért zavarták el a csarnokból, mert túl sok kritikát fogalmazott meg a működéssel kapcsolatban, miszerint nincsen pénzváltó a sportcsarnokban, így a menekültek nem tudják felváltani a pénzüket, és nem tudják megvenni a jegyeiket, illetve a helyszínt csakis busszal lehet megközelíteni, és elhagyni, gyalog nem.

De egy olyan esetről is beszámolt, miszerint a rendőrök agresszívan viselkedtek egy menekülttel és egy segítővel.

A BOK Sportcsarnok működésével kapcsolatban megkerestük a Migration Aid sajtószóvivőjét és kommunikációs koordinátorát, Horváth Viktóriát, akitől megtudtuk, hogy Ujhelyi kritikájának volt valóságalapja.

„Az első napokban éreztük, hogy ennek az egésznek be kell indulnia, és nem értettük, hogy hova tűntek a menekültek, mert nagyon kevesükkel találkoztunk, kevesen érkeztek be a rendszerünkbe. Továbbá nem volt lehetőség pénzváltásra, ezért az önkénteseink saját pénzükből fizették ki a menekülteknek a 3 eurós buszjegyeiket. De elvileg ez hamarosan meg fog oldódni és lesz lehetőség pénzváltásra” – részletezte a Migration Aid sajtószóvivője.

Azt is megtudtuk, hogy a Fővárosi Önkormányzat a „kezdettől fogva”, minden héten szervez meetinget a segítőszervezetekkel, amire a Migration Aid is meg van hívva, illetve ma volt a kormányhivatallal egy megbeszélésük a BOK működéséről, amiből kiderült, hogy most már gyalogosan is meg lehet majd közelíteni, illetve el is lehet majd hagyni az épületet.

Horváth Viktória azt is hangsúlyozta, hogy mivel sok az új önkéntes a szervezetben, igyekeznek minden új munkatársuknak átadni azt a tudásanyagot, amire szükségük lesz a különböző, menekültekkel kapcsolatos helyzetek és ügyintézések kezelésére.

Mindezek szerint Ujhelyi kritikái jogosak voltak, és ami még ennél is fontosabb, úgy tűnik célba is értek, és a problémákon igyekeznek változtatni. A BOK Sportcsarnok működtetői pedig vevők az ott dolgozó önkéntesek és civil szervezetek gondolataira.

Azonban továbbra is fennmarad a kérdés, hogy akkor vajon pontosan miért is tiltották ki Ujhelyi Sándort a csarnokból?

Ezzel kapcsolatban megkerestük a Katasztrófavédelmet és a budapesti önkormányzatot is, akik egyelőre még nem válaszoltak a „kitiltás” körülményeiről és okairól szóló kérdéseinkre.

Amint választ kapunk kérdéseinkre, frissítjük cikkünket.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán