Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

13 év börtönre ítéltek egy menekülteket befogadó olasz polgármestert

Ez a cikk több mint 2 éves.

Miközben Európa nagy része egy emberként igyekszik segíteni az orosz agresszió elől menekülő ukrán családokon, aközben 13 év börtönre ítéltek egy polgármestert menekültek befogadásáért Olaszországban – írja az Intercept. Domenico „Mimmo” Lucano felmentéséért és minden vádpont ejtéséért indított kampányt hétfőn egy, a Progressive International nevű, progresszív-baloldali mozgalmakat világszerte összefogó globális szervezet által vezetett koalíció.

Domenico „Mimmo” Lucano 2004 és 2018 között vezette a dél-olaszországi, 2 345 lakosú Riace községét. Az irányítása alatt Riace 450 menekültet fogadott be, akik a Közel-Keletről és Afrikából érkeztek az országba. A település az európai mintáknak megfelelően kiürülésnek indult a háború után, a fiatalok a városokba költöztek. A polgármester által kialakított Riace-modell új lendületet adott a városnak és a multikulturális integráció egyik ünnepelt mintapéldájává vált.

Aztán jöttek a menekültválság idegen ellenességét meglovagló, részben erősen jobboldali olasz kormány – élen az ex-belügyminiszter Matteo Salvinivel.

Lucanot 2018-ban házi-őrizetbe helyezték, programjai összes támogatását megvonták. Majd tavaly szeptemberben elítélték csalás, hűtlen kezelés és illegális bevándorlás „bűnpártolásáért”. A kiszabott, kivételesen magas büntetés egyébként kétszerese annak, amit az ügyész Lucanora kért, bár a polgármester bejelentette a fellebbezést, a folyamat még legalább egy évig eltarthat.

A Progressive International ezért kampányt indított, amivel a vádak ejtése mellett az Európai Bíróság vizsgálatát követelik az ügyben.

A szervezet szerint az ügy kiváló példa arra, amikor fasiszta módszerekkel próbálják meg bűnözővé tenni azokat, akik Európa rasszista határpolitikája ellen felszólalnak. Szerintük nem fér kétség ahhoz, hogy a polgármester elleni eljárás politikai indíttatású, hiszen alig egy héttel azután tartóztatták le, hogy Salvini brutális menekültellenes intézkedéseket jelentett be.

A tanárból politikussá vált Lucano először még a városi tanács tagjaként azután kezdett el az otthonaikat elhagyókon segíteni, hogy 1990-ben Olaszországba érkező kurd menekültekkel találkozott. Nemzetközi hírnevet is szerzett azzal, hogy polgármestersége alatt munkát, lakhatást és erőforrásokat szerzett háborúk elől az országba érkezőknek.

Noam Chomsky a polgármester ítéletével kapcsolatban úgy fogalmazott:

„Domenico Lucano igazi reményt nyújtott Riace újáépítésére és másoknak is példát muatott. A büntetése egyszerűen szégyen.”

Lucano és támogatói minden vádat tagadnak. Maga az állam is elismerte, hogy annak ellenére, hogy hűtlen kezelésért és csalásért kapott példátlanul magas büntetést, nem találtak bizonyítékot a polgármester gazdagodására.

A Mércén eddig is kiemelten foglalkoztunk az Európába érkező menekültek ügyével. Különösen azzal, hogy hogyan bánnak kontinens szerte a jobboldali kormányok a nemkívánatosnak ítélt „migránsokkal”. Ahogy látványos az is, ugyanezek a kormányok hogyan változatják meg a kommunikációjukat egyik napról a másikra.