Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

13 év börtönre ítéltek egy menekülteket befogadó olasz polgármestert

Miközben Európa nagy része egy emberként igyekszik segíteni az orosz agresszió elől menekülő ukrán családokon, aközben 13 év börtönre ítéltek egy polgármestert menekültek befogadásáért Olaszországban – írja az Intercept. Domenico „Mimmo” Lucano felmentéséért és minden vádpont ejtéséért indított kampányt hétfőn egy, a Progressive International nevű, progresszív-baloldali mozgalmakat világszerte összefogó globális szervezet által vezetett koalíció.

Domenico „Mimmo” Lucano 2004 és 2018 között vezette a dél-olaszországi, 2 345 lakosú Riace községét. Az irányítása alatt Riace 450 menekültet fogadott be, akik a Közel-Keletről és Afrikából érkeztek az országba. A település az európai mintáknak megfelelően kiürülésnek indult a háború után, a fiatalok a városokba költöztek. A polgármester által kialakított Riace-modell új lendületet adott a városnak és a multikulturális integráció egyik ünnepelt mintapéldájává vált.

Aztán jöttek a menekültválság idegen ellenességét meglovagló, részben erősen jobboldali olasz kormány – élen az ex-belügyminiszter Matteo Salvinivel.

Lucanot 2018-ban házi-őrizetbe helyezték, programjai összes támogatását megvonták. Majd tavaly szeptemberben elítélték csalás, hűtlen kezelés és illegális bevándorlás „bűnpártolásáért”. A kiszabott, kivételesen magas büntetés egyébként kétszerese annak, amit az ügyész Lucanora kért, bár a polgármester bejelentette a fellebbezést, a folyamat még legalább egy évig eltarthat.

A Progressive International ezért kampányt indított, amivel a vádak ejtése mellett az Európai Bíróság vizsgálatát követelik az ügyben.

A szervezet szerint az ügy kiváló példa arra, amikor fasiszta módszerekkel próbálják meg bűnözővé tenni azokat, akik Európa rasszista határpolitikája ellen felszólalnak. Szerintük nem fér kétség ahhoz, hogy a polgármester elleni eljárás politikai indíttatású, hiszen alig egy héttel azután tartóztatták le, hogy Salvini brutális menekültellenes intézkedéseket jelentett be.

A tanárból politikussá vált Lucano először még a városi tanács tagjaként azután kezdett el az otthonaikat elhagyókon segíteni, hogy 1990-ben Olaszországba érkező kurd menekültekkel találkozott. Nemzetközi hírnevet is szerzett azzal, hogy polgármestersége alatt munkát, lakhatást és erőforrásokat szerzett háborúk elől az országba érkezőknek.

Noam Chomsky a polgármester ítéletével kapcsolatban úgy fogalmazott:

„Domenico Lucano igazi reményt nyújtott Riace újáépítésére és másoknak is példát muatott. A büntetése egyszerűen szégyen.”

Lucano és támogatói minden vádat tagadnak. Maga az állam is elismerte, hogy annak ellenére, hogy hűtlen kezelésért és csalásért kapott példátlanul magas büntetést, nem találtak bizonyítékot a polgármester gazdagodására.

A Mércén eddig is kiemelten foglalkoztunk az Európába érkező menekültek ügyével. Különösen azzal, hogy hogyan bánnak kontinens szerte a jobboldali kormányok a nemkívánatosnak ítélt „migránsokkal”. Ahogy látványos az is, ugyanezek a kormányok hogyan változatják meg a kommunikációjukat egyik napról a másikra.