Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Közmunkásokkal plakátoltat az önkormányzat a fideszes jelöltnek Pándon, folytatódnak a rongálások országszerte

Ez a cikk több mint 2 éves.

Közmunkások helyezik ki Pogácsás Tibor fideszes országgyűlési képviselőjelölt választási plakátjait a Pest megyei Pándon – szúrták ki az Egységben Magyarországért aktivistái, akik épp az ellenzéki jelöltnek, Szabó Rebekának plakátoltak a településen.

Az aktivisták videót is készítettek a helyszínen, melyben kérdésükre a fideszes jelölt plakátjait kihelyezők arról beszélnek, közmunkásként végzik ezt a feladatot, amellyel a település polgármestere, Lázók József bízta meg őket, elmondásuk  szerint ezért semmilyen plusz juttatást nem kaptak.

„Ez egy újabb felháborító példája annak, ahogyan a Fidesz a kistelepüléseken kihasználja a tőle függő embereket. Ennek is véget kell vetnünk április 3-án.”
– kommentálta az esetet Szabó Rebeka, Pest megye 10-es választókerületének összellenzéki jelöltje.
Szabó Rebeka a Telexnek arról beszélt, szerinte ez szabálytalan kampányfinanszírozásnak minősül, ezért bejelentést tett a helyi választási bizottságnak. Azt kérte, állapítsák meg, hogy a polgármester megsértette a választási törvényt, amely egyik alapelve az önkéntes részvétel. Az Egységben Magyarországért jelöltje azt szeretné, hogy a közmunkásokat foglalkoztató pándi polgármestert a választási bizottság tiltsa el a további jogsértéstől, és szabjon ki rá bírságot.

A 444 telefonon elérte Lázók József polgármestert, azonban a választással kapcsolatban nem akart nyilatkozni.
A pándi eset nem egyedi, a Telex másik kettőről is beszámolt. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Geszteréden amiatt tettek bejelentést februárban, hogy az önkormányzat dolgozói az önkormányzati cég autóival hordták Simon Miklós fideszes jelölt (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 6.) plakátjait. A bejelentő azonban hiába csatolt fényképeket is, a helyi választási bizottság nem találta elég alaposnak a kifogást – írta meg a Jobbik-közeli Alfahír.
A tapolcai választókerület jobbikos jelöltje, Rig Lajos levideózta, hogy két közmunkás vitte házról házra a fideszes Navracsics Tibor helyi lakossági fórumának meghívóját. A felvételen szereplők Rig kérdésére elismerték, hogy az önkormányzatnál dolgoznak, és a polgármester, Bedő Lajos bízta meg őket a feladattal. Bedő később azt írta, hogy „akarata ellenére próbálják belerángatni a politika mocsarába”, és a videóban bemutatott fideszes szórólap valójában egy lakossági tájékoztató meghívója, amit eddig „bármikor bárkinek kihordattam részrehajlás nélkül a településen.”

A választási bizottság megállapítása szerint viszont Bedő Lajos több pontban is megsértette a választási törvényt, ezért eltiltották a további jogsértéstől, bírságot nem kapott – írja a Telex.
Eközben a plakátrongálás is egyre inkább észlelhető országszerte. Pest megye 4-es választókerületének több településén, így Vácon, Váchartyánban, Vácdukán, Vácrátóton, Őrbottyánban, Nagymaroson és Szobon is tömegével fújják le festékszóróval vagy szaggatják le Inotay Gergely, az egyesült ellenzék jelöltjének plakájait. Pest megye 5-ös számú, Dunakeszi központú körzetének ellenzéki jelöltje, Dorosz Dávid (Budapest korábbi főpolgármester-helyettese) a napokban szintén arról posztolt, hogy valaki a hétvégén több száz plakátját firkálta össze és öntötte le vörös festékkel, a Pest megye 8-as számú egyéni választókerületében induló Jószai Teodóra plakátjaira pedig valaki airsoft fegyverrel lőtt rá.
Hajnal Miklós plakátjainak „Kamu Miki” matricákkal és tűzőgéppel estek neki Budapest 3-as választókerülében. Az esettel kapcsolatban Hajnal fideszes ellenfele, Fürjes Balázs azt mondta: „Minden rongálást elítélek, akárki kárára követik el. Nekünk is sok plakátunkat megrongálták. Van, amikor ez még belefér a véleménynyilvánítás tág határaiba, politikusként el kell viseljük. Más esetekben feljelentést tettünk.”
Hétfőn Sára Botond Józsefváros-Ferencváros (Budapest 6) fideszes képviselőjelöltje arról számolt be Facebook-oldalán, hogy több száz plakátját letépték, összefirkálták és megrongálták. „Nem mondhatom, hogy mindez váratlanul ért, hiszen a baloldal eddig minden kampányát vandalizmussal kezdte és hazudozásra építette” – írta Sára, és felszólította Jámbor Andrást, hogy fékezze meg az aktivistáit.

Mint arról beszámoltunk a Mércén, a plakátrongálás nagyüzemben zajlik Budapest 6-os választókerületében, aminek mindeddig leginkább Jámbor volt a károsultja.
„Én ezt sajnálom, és korábban kértem is mindenkit, hogy ne rongáljon Fidesz-plakátokat. De az a pofátlanság csúcsa, hogy ezután éjszaka megrongálták ötödszörre is 10 nap alatt szinte az összes plakátunkat. Megint szervezetten mentek, több csoportban, kocsival és létrával! Felszólítom Sára Botondot, hogy kérjen bocsánatot a folyamatos rongálások miatt, és ahogy én is, úgy végre ő is szólítsa fel az embereit és szavazóit a rongálások befejezésére!”
– reagált Jámbor Sára posztjára.

Címlapkép: Pogácsás Tibor / Facebook