Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán Kijev helyett a szavazói előtt beszélt, Zelenszkij szerint eldőlt, hogy Ukrajna nem lesz a NATO tagja – háborús összefoglaló

Ez a cikk több mint 2 éves.

Mérce napi egy összefoglalóval jelentkezik az ukrajnai háborúról. Ez a március 15-i nap összefoglalója. A korábbi összefoglalóinkat itt találod.

Orbán: „Közép-Európában akárki győz, mi rajtavesztünk”, Márki-Zay: Európát és a szabadságot kell választanunk

Ukrajna orosz megszállása a kormánypárti, és ellenzéki március 15-i demonstrációknak is az egyik kiemelt témája volt.

Orbán Viktor a Kossuth téren elmondott beszédében a háborúból való kimaradást nemzeti érdekként írta le. Közép-Európa történeti tapasztalatokra hivatkozva azt mondta, „errefelé a háborúkat nem értünk, nem a mi érdekünkben vívják, Közép-Európában akárki győz, mi rajtavesztünk.”

„A legjobb háború az, amit sikerül elkerülni… Ne legyünk gyalogáldozat mások háborújában. Semmit sem nyerhetünk, de mindent veszíthetünk… Egyetlen magyar sem kerülhet az ukrán üllő és az orosz pöröly közé.”

– fogalmazott.

Orbán külön köszöntötte a kárpátaljai magyarokat, majd a menekülteket segítőket is elismerő szavakkal illette, azt is kiemelve, hogy – szemben 2015-tel – ma szerinte valódi menekültek érkeznek az országba.

Márki-Zay az ellenzéki demonstráción arról beszélt, a magyarokra a világ szabadságszerető része csodálattal tekintett 1848-49-ben, amire büszkék is lehetünk, mert a történelem jó oldalán álltunk. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt szerint Orbán ma újra a történelem rossz oldalára sodorja a magyarokat. Szerinte a Kelettel szemben Európát, a rabsággal, az önkénnyel szemben pedig a szabadságot kell választanunk.

A március 15-i demonstrációkról percről percre közvetítésünkben tudósítottunk.

Kijevbe utazott a lengyel, a szlovén és a cseh elnök

Eközben kedden kora délután különvonattal Kijevbe utazott Mateusz Morawiecki lengyel, Petr Fiala cseh és Janez Janša szlovén miniszterelnök, hogy személyesen találkozzanak Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

A közleményük szerint a látogatás célja, hogy „megerősítsék az Európai Unió egyértelmű támogatását Ukrajna szuverenitása és függetlensége iránt, valamint hogy széles körű támogatási csomagot nyújtsanak az ukrán állam és ukrán nép számára”.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke a Telexnek szűkszavúan azt írta Orbán távolmaradását magyarázva, hogy

„A miniszterelnök tud a látogatásról, de most nem megy Kijevbe.”

Zelenszkij: Ukrajna nem lesz a NATO tagja

„Egyértelmű, hogy Ukrajna nem lesz tagja a NATO-nak. Ezt értjük, hisz értelmes emberek vagyunk. Évek óta hallunk az állítólagos nyitott ajtókról, de már hallottuk, hogy nem léphetünk be. Ez igaz, és örülök, hogy az ukrán emberek is kezdik megérteni, hogy csak magunkra támaszkodhatunk, és a minket segítő partnereinkre”

– mondta az ukrán elnök egy pénteki beszédében.

Hozzátette: Ukrajnának a nyugattal való együttműködés új formájára, és külön biztonsági garanciákra van szüksége.

Az ukrán tárgyalódelegáció egyik tagja, Mihajlo Podoljak napközben arról számolt be, hogy ma is folytatták a tárgyalásokat. Ez a negyedik béketárgyalás az ukrán és orosz delegáció között. Az orosz fél korábban több alkalommal is azt kommunikálta, hogy az egyik legfőbb követelésük, hogy Ukrajna ne csatlakozzon a NATO-hoz, és „semleges” országnak nyilvánítsa magát.

Rakétatámadás érte Kijevet, hadihajók Odessza közelében, két újságíró meghalt

Kedd reggel több lakóépületet is bombázás ért az ukrán fővárosban. A támadásban az ukrán hatóságok szerint négy ember meghalt. Egy 16 emeletes lakóházból, amelyet találat ért, 46 embert menekítettek ki.

Fotó: Sinitsa Aleksandr / UNIAN

Több háborús tudósító jelentése szerint az orosz hadihajók jelentős része Odessza partjai felé tart. Julian Röpcke, a német Bild tudósítója szerint megbízható források alapján összesen tíz csapatszállító hajót észleltek Odessza partjainál.

Két újabb újságíró, a Fox News operatőre, Pierre Zakrzewski, valamint a csapatukat segítő Olexandra Kushonova ukrán újságíró meghalt Horenka településen, a kijevi régióban, írja a BBC. A támadásban súlyosan megsebesült a Fox News riportere, Ben Hall is.

Megkezdődött az orosz állami tévében háborúellenes plakátot felmutató nő pere, Oroszország szankciókat jelentett be

A belarusz NEXTA szerint megkezdődött az orosz állami egyes tévében a híradó közben háborúellenes plakátot felmutató alkalmazott, Marina Ovszjannikova pere, akit közigazgatási szabálysértéssel vádolnak, amiért háború ellenes tüntetésre buzdított.

Oroszország bejelentette, hogy szankciókat vezetnek be az amerikai vezetés tagjaival, köztük Joe Biden elnök és Antony Blinken külügyminiszterrel szemben. Ők a továbbiakban nem léphetnek be Oroszország területére. Hasonló intézkedést jelentettek be Justin Trudeau kanadai miniszterelnökkel szemben is.

A Telex szemlézte a Mother Jones cikkét, amely két, kiszivárgott dokumentumot is bemutatott, amelyek állítólag az orosz állami médiának szánt hírszerkesztési útmutatások. Az egyik, március 3-i keltezésű dokumentum alapján többek között arra utasították az orosz médiát, hogy „alapvető fontosságú minél többet szerepeltetni a Fox News népszerű műsorvezetőjét, Tucker Carlsont, aki élesen kritizálja az USA és a NATO hozzáállását az ukrajnai konfliktushoz”.

A kiszivárgott dokumentumok szerint két konkrét Carlson-idézet is említenek, amit használni kell: „Oroszország csak a saját biztonságát és érdekeltségeit védelmezi”, valamint „Vajon mit tenne Amerika, ha hasonló szituáció alakulna ki a szomszédságában, Kanadában vagy Mexikóban?” Emellett olyan témákat is említenek, amiket a híradásokban meg kell jeleníteni. A Telex szerint más nyugati újságíró neve nem szerepel a dokumentumokban.

A szakszervezetek és magyarországi anarchisták is kiálltak az orosz megszállás ellen

Az öt magyar szakszervezeti konföderáció támogatásáról és szolidaritásáról biztosítja Ukrajna népét és az ukrán szakszervezeteket a függetlenségükért és a szabadságukért vívott harcban, jelentették be március 15-én szakszervezeti vezetők a Mérce élő videójában.

Az akcióhoz a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a Liga Szakszervezetek, a Magyar Szakszervezeti Szövetség és a Munkástanácsok csatlakozott.

Zlati Róbert, a Magyar Szakszervezeti Szövetség frissen megválasztott elnöke elmondta,

„szolidárisak vagyunk Ukrajna dolgozóival, kollégáinkkal, az ukrán szakszervezetekkel, akik a háborús helyzetben is komoly erőfeszítéseket tesznek függetlenségük megvédése és egy demokratikus ország építése érdekében.”

Az Út Anarchiába nevű Facebook-oldal pedig magyarországi anarchisták üzenetét tette közzé:

„Békét a kunyhóknak, háborút a palotáknak”

Hogyan lehet Magyarországról segíteni?

A magyarországi társadalom látható része mozdult meg a menekültek segítésére úgy a határ mellett mint más településeken és a fővárosban, példás szolidaritásról tanúbizonyságot téve, ami a kormány hosszú évek óta tartó menekültellenes kampánya után nem kis szó – igaz, ezúttal a kormány is a menekültek megsegítése mellett foglal állást.

Összefoglalónkban összeszedtünk néhány módot, ahogy a menekülteken segíteni lehet.

A legjobb, ha valamilyen szervezeten keresztül nyújtunk segítséget, legyen szó tárgyi vagy immateriális segítségről, például tolmácsolásról vagy szállásadásról. A szervezetek ugyanis fel tudják mérni, milyen erőforrásokra van szükségük, és mivel rendelkeznek.

Így érdemes nézni a következő felületeket:

  • Migration Aid – a Facebook oldalukon rendszeresen közzéteszik az aktuális helyzetjelentést, valamint hogy épp mire van szükségük. Oldalukon megtalálható a telefonszámuk is.
  • A Budapest Bike Maffia és az Age of Hope Alapítvány szintén naponta közzéteszi, mire van szükség. Jelenleg tábori ágyakat kérnek.
  • A települési önkormányzatok online felületei, Facebook-oldalai – a határmenti települések, mint például Záhony vagy Fényeslitke, közzéteszik felhívásaikat, hogy mire van szükségük a menekülők ellátásához. Ugyanígy országszerte számos önkormányzat írja ki, hogy milyen segítségre van szükségük akár helyben berendezett humanitárius központjaikhoz, akár hogy a határra küldjék.
  • Egyházi szervezetek – többek között a Mazsihisz, az EMIH, a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Máltai Szeretetszolgálat is részt vesz a menekülők segítésében, velük is felveheti a kapcsolatot, aki segítséget ajánlana.
  • Ezen az oldalon magyarul, ukránul és angolul találhatnak hasznos információkat a menekülők.
  • De ha valaki egyszerűen kimegy a Keleti vagy a Nyugati pályaudvarra beszélgetni, segíteni helyben az érkezőket, az is hatalmas segítségnyújtás, és a helyben dolgozó segítők bizonyára meg tudják mondani, milyen tárgyi vagy nem tárgyi segítségre van szükségük.