Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A PDSZ külön sztrájktárgyalásokba kezd a szakképzésben dolgozó tanárokért

Ez a cikk több mint 2 éves.

A hónapok óta sztrájkra készülő, EMMI alá tartozó pedagógusok után a szakképzésben dolgozó, azaz az Innovációs és Technológiai Minisztérium kötelékében álló tanárok bérrendezéséért és munkakörülményeinek javításáért is kiáll a Peadagógusok Demokratikus Szakszervezete.

A szakképzésben dolgozókra vonatkozó sztrájkszabályokról és az új sztrájkbizottságról Nagy Erzsébetet, a PDSZ országos választmányi tagját kérdeztük.

A PDSZ korábban már megfogalmazott egy 8 pontos követelést, amelyben eredetileg volt szakképzésben dolgozókra vonatkozó követelés, de annak érdekében, hogy a PSZ-szel együtt, minél előbb nekiállhassanak tárgyalni a kormánnyal sztrájkbizottság keretén belül, elfogadták a négypontos követeléseiket azzal, hogy a ezeket később bővíteni lehessen majd. Ez meg is történt egy alkalommal a kötelező oltásról szóló rendelet kapcsán.

Nagy elmondta, hogy a szakképzés vonatkozásában több alkalommal is tárgyaltak, kétszer a PSZ tagjainak bevonásával is, ami alapján megszületett a követeléslista.

A PDSZ azonban nem várt tovább a sztrájkbizottság felállításával a március 16-ai sztrájk közelsége miatt.

„Ha azt akarjuk, hogy a szakképzésben dolgozók is beleálljanak a március 16-ai sztrájkba, akkor az nem várható el tőlük, hogy ezt úgy tegyék, hogy a szakszervezet az ő jogos igényük érvényesítésével nem foglalkozik” – tette hozzá Nagy Erzsébet.

A szakképzésben dolgozók bérhelyzetét illetően Nagy kifejtette, hogy az ilyen pedagógusok nem tartoznak a köznevelési törvény és a közalkalmazotti törvény hatálya alá, ebből következően nincs bértáblázatuk sem. Egyénileg meghatározott bérük van, előmeneteli rendszer jogszabályban nem létezik.

„Olyan munkaidő-beosztásuk van, ami a munka törvénykönyvének előírásánál is kedvezőtlenebb, amelynek következtében rengeteg túlmunkát nem fizetttek ki. De a továbbképzési kötelezettségük is hátrányosabb, mint a közoktatásban, és ami elvi kérdés, de nagyon fájó: a szakképzésben dolgozó pedagógusokat „oktatónak” minősítették át, ami nemcsak szakmai, módszertani értelemben indokolatlan, de sértő, az általuk végzett nevelőmunkát semmibe veszi”

Annak ellenére, hogy az ő esetükben nem a kormány a munkaadó, mégis az államnak kell sztrájkbizottságot felállítania. Nagy elmondása szerint sztrájktörvény kimondja, ha a munkáltató nem határozható meg, akkor az ellenoldali fél a kormány, így a tárgyalópartnereket is a kormány jelöli ki.

A PDSZ jelenleg nem tudja, hogy hogyan fog ezekhez a tárgyalásokhoz és követelésekhez hozzáállni a kormány. Továbbá az állam oldaláról a sztrájkbizottság felállítását az is nehezítheti, hogy a szakképző intézmények nem egy minisztérium felügyelete alá tartoznak.

A 16-ai sztrájk kapcsán Nagy elmondta, hogy mivel a szakképzésben dolgozókra vonatkozó sztrájkkövetelés „immár nincs” – ugyanis a kormány visszavonta a koronavírus járvánnyal kapcsolatos intézkedéseit –, ezért ők a március 16-ától meghirdetett sztrájkban nem tudnak részt venni, viszont szolidaritási sztrájkot is szakszervezet kezdeményezhet csak.

„Ha szolidaritási sztrájkot kezdeményez egy szakszervezet, ahhoz bárki csatlakozhat, nemcsak szakszervezeti tagok”.

Nagy szerint a szolidaritási sztrájk esetében, mivel nem a szakképzésben oktatók követelései miatt történik a sztrájk, nem szükséges egyeztetést kezdeményezni és követelésekről tárgyalni, és a még elégséges szolgáltatásról szóló rendelet se vonatkozik rájuk, így nekik nincs felügyeleti kötelezettségük és nem kell sztrájk alatt tanítaniuk sem.

A PDSZ-ben a szakképzésben dolgozók taglétszáma az utóbbi időben jelentősen nőtt, Nagy Erzsébet szerint

„az elmúlt hónapokban igen sok csatlakozónk volt, úgyhogy biztosan ezer főt meghaladó a létszám annak ellenére is, hogy nagyon nagy az elvándorlás a pályáról, a fiatalok alig választják ezt a szakmát”

Címlapkép: Mérce/Bogdán Erik