Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szélsőjobboldali lap listázza a pedagógusokat, az adatvédelmi hatósághoz fordul a Háttér Társaság

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordul a Háttér Társaság jogsegélyszolgálata, miután a szélsőjobboldali Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalomnak külön rovatot, a Kuruc.info-nak pedig felületet biztosító Szent Korona Rádió „A magyar iskolák szégyenei: Ők tanítják LMBTQP-ideológiával fűszerezve gyermekeinket” címmel jelentetett meg egy cikket, melyben névvel, fényképpel, Facebook-profillal ellátva listázzák azokat a pedagógusokat, akik meglátásuk szerint a pedofilokat is képviselő „LMBTQ-propaganda” hívei, és „veszélybe sodorják gyermekeink egészséges erkölcsi és nemi fejlődéshez való jogát.”

Fontos megjegyezni, hogy az LMBTQ-mozgalom soha, semmilyen formában nem képviselte a pedofilok jogait, a betűszó végén valójában nem szerepel a P betű, és bár maga a kormány is igyekszik összemosni a kettőt, a homoszexualitás és a pedofília semmilyen módon nem kapcsolódik egymáshoz, nem következik egyik a másikból.

A többrészesnek beharangozott listára úgy tűnik, szivárványos, illetve „a család az család” kampányhoz csatlakozó facebookos profilkép kerettel, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói mellett kiálló free SZFE felirattal ellátott profilképpel, valamint ezen mozgalmakat támogató posztokkal lehet felkerülni.

A névtelen szerző listájának első helyén szerepel a sokak által Jocó bácsiként ismert Balatoni József pedagógus, aki már reagált is az esetre:

„(…) büszke vagyok arra, hogy olyan vagyok, amilyen, és kiállok ügyek mellett. Ahogy ezt teszem továbbra is. Azt, amit a lelkem diktál. Mert nekem az számít. Mindamellett végtelenül szomorú és aljas ez a lista. Mondjuk érdekes, hogy egy csomó mindent kihagytak rólam”

– írja, és mindenkit arra kér, ne ossza meg az oldalt.

A kormányzat homofób kampányából építkező, pedagógusokat listázó szélsőjobboldali portál nem rendelkezik impresszummal és a szerzőnevek sem láthatók egy cikknél sem, így nehéz megmondani, pontosan kihez köthető. Ennek kiderítése a hatóság feladata marad.

„Nem hagyjuk szó nélkül, hogy szélsőjobboldali médiumok listázzák a támogató tanárokat! Ne próbálja elhallgattatni a tanárokat senki félelemkeltéssel!”

– írja a Háttér Társaság.

Mint emlékezetes, nem ez az első listázás az utóbbi években. Ahogy arról mi is beszámoltunk itt a Mércén, 2018 áprilisában az akkor még Schmidt Mária tulajdonában lévő Figyelő közé tett egy listát a Magyarországon szerintük a kormány ellen dolgozó Soros-zsoldosokról, Soros-ügynökökről. Akkor a listázottak közül ketten indítottak pert személyiségi jogaik megsértéséért a Magyar Helsinki Bizottság és a TASZ segítségével, a bíróság nekik adott igazat, majd idén újabb harmincnégy „zsoldosnak” bélyegzett ember indított pert a cikk miatt, mivel a kiadó a pert követően egyikük megkeresésére nem adott elégtételt önkéntesen.

A kormánypárti lap aztán 2018. júniusában újra fényképest listát közölt, akkor épp a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteinek egyes oktatóiról, akikről azt sugallta, nem végeznek rendes kutatói munkát, nem publikálnak eleget. A Figyelő szerint listázott kutatók munkájával az is a baj, hogy túl sokat foglalkoznak a szexuális kisebbségek társadalmi helyzetével, a nemek közötti egyenlőtlenségekkel vagy a romákkal, eközben pedig nem írnak eleget a demográfiai válság megoldásáról vagy a gyerekvállalás elősegítéséről. A Figyelő a listázással valójában abban a harcba szállt bele, amelyet a kormány a Magyar Tudományos Akadémia ellen indult, és amelynek a végén az akadémiai kutatóintézeti hálózat kikerült az MTA fennhatósága alól. A bíróság ebben az esetben is elmarasztalta a lapot.

Címlapkép: A 26. Pride felvonulás az LMBT közösség jogaiért. / Mérce