Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Oroszországban ma is tüntetnek a háború ellen, átlépte a kétmilliót a menekültek száma – háborús összefoglaló

Ez a cikk több mint 2 éves.

Mérce hétköznapokon két, hétvégén napi egy összefoglalóval jelentkezik az ukrajnai háborúról. Ez a március 8-i nap délelőtti összefoglalója. A korábbi összefoglalóinkat itt találod.

Az éjszaka során újfent heves harcok folytak Kijev környékén, miután Oroszország hadserege továbbra is próbálja bevenni Ukrajna fővárosát. Az orosz hadsereg napok óta tartja három oldalról bekerítve Kijevet, és a megszállás kezdete óta hol sűrűbb, hol enyhébb tüzérségi- és bombatámadások alatt tartja. Ukrán források szerint az éjszaka légiharcban lelőttek a város mellett egy orosz repülőgépet, ez az alábbi videón látható.

A harcoktól súlyosan érintett Irpiny előváros lakosságát eközben Kijevbe evakuálják, ahol még mindig jobb a helyzet.

Az alábbi felvételen az orosz hadsereg oldalán harcoló csecsen harcosok láthatók, amint a Kijev melletti Babinci városában keltik a félelmet páncélozott járművek társaságában. Kadirov csecsen vezető harcosai a számos harci cselekményben résztvevő orosz hadsereggel szemben elsősorban a civil lakosság elleni műveletekben jeleskednek.

Az orosz hadsereg közlése szerint ugyanakkor kedden nap közben, helyi idő szerint 9-től humanitárius folyosókat biztosítanak Kijev, Csernyigov, Szúmi, Harkov és Mariupol evakuálásához. Az elmúlt napokban is többször állapodtak meg a felek hasonló humanitárius folyosók létesítéséről, de ez rendszerint meg is hiúsult, Mariupol esetében eddig két egymást követő napon. A tűzszünet megsértésével rendszerint egymást vádolják az oroszok és az ukránok.

Mariupolban eközben már napok óta nem működnek a közművek, és egyre fogynak a város élelmiszertartalékai is.

Élelmiszersegélyt rakodnak egy teherautóra Drohobicsban. Fotó: Ratyinszkij Vjacseszláv / Unian

Az orosz ostromgyűrűbe szorult várost kedden ismét lőtte az orosz tüzérség – ukrán források szerint többek között az evakuációs útvonalat is. A Nemzetközi Vöröskereszt szerint ugyanakkor a város evakuációjára kijelölt utat aláaknázták.

 

Az alábbi felvételen, egy, a város felé tartó segélyszállítmány látható.

Szúmi felé elindult egy 35 autóbuszból álló humanitárius konvoj, ami odafelé ellátmányt szállít az ostromlott városba, visszafelé pedig embereket menekítene ki, amennyiben sikerrel jár. Az éjszaka az orosz hadsereg bombázta a várost, a támadásnak legalább tíz áldozata van az ukrán hatóságok szerint, köztük két gyerek.

Ukrán források szerint más, magas rangú katonák mellett elesett az orosz hadsereg veterán tábornoka, Vitalij Geraszimov.

Az ehhez hasonló állításokat nagyon nehéz ellenőrizni, és az elfogott katonákról, zsákmányolt haditechnikáról szóló beszámolókhoz és videókhoz hasonlóan elsősorban a saját hadsereg moráljának a javítását, míg az ellenségének a rombolását szolgálja valamennyi harcoló fél részéről.

Zelenszkij múltjához méltón szórakoztatja közönségét

Vologyimir Zelenszkij, Ukrajna humoristából lett elnöke gyakorlott médiaszereplőként rendszeresen videós formában jelentkezik be az interneten. Az alábbi videón azoknak üzen, akik szerint elhagyta Kijevet – ahogy rendszeresen felmerül, elsősorban orosz források alapján. Számottevő propagandaértéke van annak, hogy Zelenszkij elnök nem menekül el az ostromlott fővárosból, ezzel is javítva a túlerő ellen harcoló katonák és a lakosság morálját. Az alábbi felvételen irodája ablakából jelentkezik be:

Az alábbi videón pedig a kijevi tavaszt köszönti – „Micsoda háború, micsoda tavasz!”

 

Zelenszkij az elmúlt napokban számos alkalommal tette világossá, hogy az életveszélyes fenyegetések ellenére sem kívánja elhagyni a fővárost, amivel népszerűsége az egekbe lőtt ki úgy Ukrajnában mint külföldön.

Tüntetések, bojkott Oroszországban

Az elmúlt napokban számos külföldi cég függesztette fel oroszországi működését a szankciók és a háború miatt, több globális energiaipari cég is bejelentette hogy a továbbiakban nem köt üzleteket orosz kitermelőkkel, és a Visa és MasterCard rendszerek is felfüggesztették működésüket. A cégek kivonulásának látványos jele, hogy számos nemzetközi márka üzletei is bezártak, amint az alábbi, Szentpéterváron készült képen is jól látszik.

Március 8-án is folytatódnak a háborúellenes tüntetések, miután az elmúlt napokban legalább négyezer embert vett őrizetbe az orosz rendőrség az ország több városában. Itt egy tüntetés látható tegnapról:

 

Itt pedig a tipikus rendőri reakció:

 

Az alább látható a Moszkvai tavasz Telegram-csatorna felhívása a nőnapi háborúellenes tüntetésre Moszkvában, Szentpéterváron és máshol.

Kora délután kezdődtek a felvonulások, ahogy az alábbi videón is látszik, az elmúlt napok rendőri brutalitása ellenére is az utcára vonulnak a háborút ellenző oroszok.

A különleges rendőri készültség pedig kedden sem marad el, az OMON különleges rendőri erők vélhetően újfent jelentős számú ember előállítására készülnek, miután tilos az ukrajnai háború ellen tüntetni, amit hivatalosan egyébként továbbra is speciális katonai beavatkozásként emlegetnek.

Némiképp biztonságosabb keretek között Oroszország londoni nagykövetsége előtt is kisebb tüntetést szerveztek az orosz agresszió ellen.

Átlépte a kétmillió főt a menekültek száma

Ez Ukrajna népességének csaknem 5 százaléka a háború 13. napjára, vagyis a jelenlegi ütem mellett két hét alatt elmenekülhet Ukrajnából a lakosság 5 százaléka.

 

A hétfői nap során a rendőrség közleménye szerint csaknem négyezer menekült érkezett Budapestre vonattal, köztük csaknem ezerkétszáz gyerek.

A Társaság a Szabadságjogokért az Ukrajnából menekülő magyar állampolgárok szavazati lehetőségének biztosítására hívta fel a Nemzeti Választási Irodát, miután [a] háborús körülmények miatt az Ukrajna területén élő választópolgároktól életszerűtlen volna elvárni, hogy a központi névjegyzékkel kapcsolatos, a Ve. 84. § (1) bekezdése szerinti kérelmet nyújtsanak be, melyben határidőben kérik a szavazási levélcsomag személyes átvételét, vagy a levélcsomag kézbesítési címének megváltoztatását.” Részletek ebben a cikkünkben.

Hogyan lehet Magyarországról segíteni?

A magyarországi társadalom látható része mozdult meg a menekültek segítésére úgy a határ mellett mint más településeken és a fővárosban, példás szolidaritásról tanúbizonyságot téve, ami a kormány hosszú évek óta tartó menekültellenes kampánya után nem kis szó – igaz, ezúttal a kormány is a menekültek megsegítése mellett foglal állást.

Összefoglalónkban összeszedtünk néhány módot, ahogy a menekülteken segíteni lehet.

A legjobb, ha valamilyen szervezeten keresztül nyújtunk segítséget, legyen szó tárgyi vagy immateriális segítségről, például tolmácsolásról vagy szállásadásról. A szervezetek ugyanis fel tudják mérni, milyen erőforrásokra van szükségük, és mivel rendelkeznek.

Így érdemes nézni a következő felületeket:

  • Migration Aid – a Facebook oldalukon rendszeresen közzéteszik az aktuális helyzetjelentést, valamint hogy épp mire van szükségük. Oldalukon megtalálható a telefonszámuk is.
  • A Budapest Bike Maffia és az Age of Hope Alapítvány szintén naponta közzéteszi, mire van szükség. Jelenleg tábori ágyakat kérnek.
  • A települési önkormányzatok online felületei, Facebook-oldalai – a határmenti települések, mint például Záhony vagy Fényeslitke, közzéteszik felhívásaikat, hogy mire van szükségük a menekülők ellátásához. Ugyanígy országszerte számos önkormányzat írja ki, hogy milyen segítségre van szükségük akár helyben berendezett humanitárius központjaikhoz, akár hogy a határra küldjék.
  • Egyházi szervezetek – többek között a Mazsihisz, az EMIH, a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Máltai Szeretetszolgálat is részt vesz a menekülők segítésében, velük is felveheti a kapcsolatot, aki segítséget ajánlana.
  • Ezen az oldalon magyarul, ukránul és angolul találhatnak hasznos információkat a menekülők.
  • De ha valaki egyszerűen kimegy a Keleti vagy a Nyugati pályaudvarra beszélgetni, segíteni helyben az érkezőket, az is hatalmas segítségnyújtás, és a helyben dolgozó segítők bizonyára meg tudják mondani, milyen tárgyi vagy nem tárgyi segítségre van szükségük.
Címlapkép: OSINTUKRAINE.