Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Nincs bocsánat”, átlépte a másfél milliót a menekültek száma, az olaj ára az egekben – háborús összefoglaló

Ez a cikk több mint 2 éves.

Mérce hétköznapokon két, hétvégén napi egy összefoglalóval jelentkezik az ukrajnai háborúról. Ez a március 7-i nap délelőtti összefoglalója. A korábbi összefoglalóinkat itt találod.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap késő este közzétett beszédében figyelmeztette az orosz csapatokat, hogy nem maradnak válasz nélkül azok az atrocitások, amelyeket az oroszországi katonák követtek el Ukrajnában. Az elnök úgy fogalmazott, „nem bocsátunk meg és nem felejtünk”, az „egyetlen nyugodt hely”, amely az oroszországi katonákra vár, a sír lesz. Zelenszkij a Mariupolnál megszegett tűzszünetre és arra a tüzérségi támadásra utalt, amely az Irpiny településéről menekülőket érte. Irpiny városában a lakosság evakuálására kijelölt hidat lőtt az orosz tüzérség. A támadás során nyolc ember, köztük egy teljes menekülő család halt meg.

Az ukrán elnök bírálta a nyugati vezetőket, amiért nem válaszoltak az orosz védelmi minisztérium bejelentésére, miszerint csapást mérnek Ukrajna hadiipari komplexumára.

„Egyetlen világvezetőt sem hallottam reagálni erre. A támadók merészsége világos jelzés a nyugat felé, hogy az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók nem elegendőek” –mondta az elnök.

Ukrajna illetékesei szerint hétfőn újabb tárgyalási forduló esedékes Ukrajna és Oroszország között. Putyin Recep Tayyip Erdoğan török ​​elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében azonban kijelentette, hogy a konfliktus csak akkor szűnik meg, ha Ukrajna felhagy a harcokkal, és teljesítik Oroszország követeléseit.

 

Az orosz erők Mikolajiv városát bombázzák egy nappal azután, hogy az ukrán csapatok kiszorították őket a városból és visszafoglalták a repülőteret.

Se áram, se, fűtés, se víz

Az ukrajnai hadsereg arra készül, hogy az orosz haderő lerohanja Kijevet. A fővárosban rendszeresen megszólalnak a szirénák, a rakétatámadások folyamatosak. Ugyanakkor a fővárost hosszú napok óta satuban tartó hadsereg továbbra sem tudott számottevő győzelmet elérni.

Az orosz hadsereg hétfőn állítólag tüzszünetet tart és humanitárius folyosókat nyit több ukrán városban. Az Interfax hírügynökség jelentése szerint Kijev, Harkiv, Mariupol és Szumi városok lakossága szabadon hagyhatja el a városokat. A RIA Novosztyi hírügynökség által közzétett útvonalak szerint a Kijevből induló folyosó Belaruszba vezet majd, a Harkivból menekülni igyekvő civilek egy folyosón Oroszországba juthatnak. A Mariupolból és Szumiból induló folyosók más ukrán városokba és Oroszországba is vezetnek majd.

A több napja körbezárt Mariupol polgári lakosságának evakuálását lehetővé tevő tűzszünetről vasárnap is hiába állapodtak meg a hadviselő felek, szombat után másodjára is sikertelen volt a civil lakosság kimenekítése. A 400 ezres városban már nincs se áram, se, fűtés, se víz, miközben folyamatos a tüzérségi támadás.

Mariupol lángokban.

A világháború óta nem volt ilyen súlyos menekültválság Európában

A hétvégén az Ukrajnából menekülők száma elérte a másfél milliót. A szomszédos országok közül a legtöbben Lengyelországban kerestek menedéket. A hétvégi összesítés szerint Magyarországra az elmúlt 12 napban 165 ezren érkeztek. A rendőrség közlése szerint csak március 6-án, vasárnap 3 247 a háború elől menekülő ember, köztük 770 gyerek érkezett vonattal Budapestre. A legtöbben információt kértek, illetve egyénileg utaztak tovább, vagy rokonokhoz mentek.

Budapest, 2022. március 2.
Az orosz-ukrán háború elõl Ukrajnából menekülõk a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei Pedagógus és Nõvérszállójában kialakított szálláshelyen 2022. március 2-án.
MTI/Balogh Zoltán

A BBC arról ír, hogy a második világháború óta nem volt ilyen gyorsan mélyülő menekültválság Európában. Moldovában már minden nyolcadik gyerek menekült – mondta Natalia Gavrilita miniszterelnök a CNN-nek. Eddig 230 ezer ember menekült az országba, közülük pedig 120 ezren mondták azt, hogy egyelőre ott is maradnának. Anthony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere vasárnap járt Moldovában, és megígérte, hogy az Egyesült Államok segíteni fog az oda érkező menekültek ellátásában.

Vasárnap 44 oroszországi városban, így Szentpéterváron és Moszkvában is hatalmas háborúellenes tüntetések zajlottak. Több mint 3 500 embert tartóztatott le az orosz rendőrség arra hivatkozva, hogy a tüntetések „törvénysértőek” voltak.

400

2008 óta nem voltak olyan magasak az olajárak, mint most. A Brent nyersolaj az ázsiai kereskedelemben hordónként 139 dollár fölé szökött, majd 130 dollár alá csökkent. Mindez azután következett be, hogy az Egyesült Államok az ukrajnai háború miatt embargót fontolgat Oroszországgal szemben. A vasárnapi bejelentés, a háború kiváltotta bizonytalanság és az Oroszországgal szembeni szankciók többek közt ahhoz vezettek, hogy a forint hétfőn reggel újabb mélypontot ért el: egy euró 390 forintba került. Pár órával később pedig már 400-at ért.

(Guardian, Reuters, BBC, CNN, Interfax, MTI, Hvg.hu, Spiegel.de, Telex, Mfor és mások nyomán)
Címlapkép: Marienko Andrii /Unian