Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

1600 településen nincsen gyógyszertár, az ország 71 százalékában nem folyamatos az ellátás

Ez a cikk több mint 2 éves.

GKI Gazdaságkutató Zrt. megvizsgálta a magyarországi gyógyszertárak elérhetőségét, s arra jutott, hogy a települések 71 százalékán nem folyamatos a gyógyszerellátás – írja a Portfolio magazin.

A GKI tájékoztatásuk szerint

2010 és 2020 között a gyógyszertárak száma a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 6,5%-kal (3218-ról 3008-ra), ezen belül a fiókpatikák száma 5%-kal (677-ről, 644-re), míg a hét minden napján nyitva tartó gyógyszertárak száma 7%-kal (2541-ről 2364-re) csökkent.

A települések 51%-án 2020-ban nem működött gyógyszertár. Ez annyit tesz, hogy 1617 településen nem működött patika, további 619 településen pedig csak alkalmanként nyitva tartó fiókpatikába térhettek be azok, akiknek gyógyszerre volt szükségük. Összesen tehát a települések 71 százalékán nem folyamatos a gyógyszerellátás.

Tíz év alatt 119 településen szűnt meg a patika, továbbá 37 olyan település van, amelyben 2010-ben még rendes gyógyszertár, de 2020-ra már csak fiókpatika működött. További 101 magyarországi településen pedig csökkent a gyógyszertárak száma.

A GKI szerint a kistelepüléseken egyre nehezebb a gyógyszertárak fenntartása a népességfogyás, az elszegényedés és az egyre nagyobb szakmai követelmények miatt. Ez azt eredményezi, hogy sokaknak egyre hosszabb utat kell megtenni a gyógyszerekért, illetve csupán időközönként tudnak hozzájuk jutni. Sokan inkább a háziorvoshoz fordulnak, ha egyáltalán a településen van háziorvos.

A Portfolio emlékeztet rá, hogy január elejével egy jogszabályváltozás miatt alapvető akadályokba már ütközik a sokak életét megkönnyítő – nem vényköteles – gyógyszerek házhoz szállításának szolgáltatása. A gyógyszerbiztonságra hivatkozó törvénymódosítás szerint év elejétől ezen készítményeket csak gyógyszertári dolgozó szállíthatja ki, ami kihívások elé állítja a gyógyszertárakat.

(Portfolio, Mérce)
Címlapkép: MTI/Vajda János