Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Zelenszkij támogatottsága az egekben, Putyiné viszont repedezik – háborús összefoglaló

Ez a cikk több mint 2 éves.

A mai napon is két hírösszefoglalóval készül a Mérce az ukrajnai háborúról. Ez a február 28-i nap első összefoglalója.

Hétfő kora reggel erőteljesen elkezdte éreztetni hatását az orosz és részben belarusz piacokon az a szankció-cunami, amit Moszkva Ukrajna elleni agressziójára válaszul vezetett be egy sor ország, első sorban Európában és Észak-Amerikában.

Mindeközben Vologyimir Zelenszkij támogatottsága az egekig kilőtt Ukrajnában, a Rating Sociological csoport felmérése szerint. A hétvégén, 2000 fős mintán felvett közvélemény-kutatás alapján az ukrán lakosság 91 százaléka támogatja a hivatalban lévő elnököt, és mindössze hat százalék ellenzi tevékenységét.

Ez így december óta egy megháromszorozódott támogatottságnak felel meg.

Összeomló rubel

Az orosz központi bank 9,5%-ról 20%-ra emelte a kamatlábakat, miután a rubel hétfőn a nyugati szankciók nyomán néhol 40%-ot is zuhant. A moszkvai tőzsde az eladási láztól tartva 3 órát késlelteti a nyitást, így az helyi idő szerint délelőtt 10-kor kezdi csak meg a deviza- és pénzpiaci kereskedést.

A belarusz tőzsde hasonlóan közölte, hogy hétfőn egy órával kitolja a kereskedés kezdetét, mivel a piacon hatalmas eladási láz készül.

Az orosz rubel hétfőn történelmi mélypontra zuhant, a dollár pedig szinte valamennyi társaival szemben szárnyalt, miután a nyugati országok újabb szankciókat jelentettek be Oroszország megbüntetésére az ukrajnai invázió miatt.


Az orosz központi bank hétfőn megerősítette, hogy utasította a brókereket, hogy függesszék fel a külföldi jogi és magánszemélyek által orosz értékpapírok eladására adott megbízások teljesítését.

A tárgyalóasztal megterítve

Mindeközben a belarusz külügyminisztérium képet tett közzé, amelyen az előkészített tárgyalóasztal látható. Az ukrán és az orosz fél tárgyalódelegációi hamarosan érkeznek a várakozások szerint, bár Vologyimir Zelenszkij vasárnap azt közölte, hogy ő magának nincsenek nagy várakozásai a tárgyalásokkal kapcsolatban, de azért ad nekik egy esélyt.

Óvatos, de egyértelmű kritika a Duma képviselőjétől

„(…)Nagy sajnálatomra a DNR és az LNR elismeréséért folytatott egész kampánynak teljesen más terve és célja volt, amelyet a kezdetektől fogva eltitkoltak, és ennek eredményeképpen – a két állam közötti teljes körű konfrontációban és háborúban találtuk magunkat. Nem volt meg a kitartásunk vagy a politikai akaratunk ahhoz, hogy a DNR és az LNR köztársaságok elismerése után megpróbáljuk békésen visszaszerezni a pozícióikat. A „nácitlanítást” és a „demilitarizálást” mindig kizárólag katonai eszközökkel oldották meg?

Elítélek minden radikális nacionalista mozgalmat, elutasítom a népirtást, a pusztítást és a törvénytelenséget. De utálom a háborút és a katonai megoldásokat is. Ezt nem mint külső szemlélő vagy politikus mondom, hanem mint az orosz történelem hasonló, nagyon közelmúltbeli eseményeinek közvetlen résztvevője. Nagyon fájdalmas elveszíteni bajtársakat, kollégákat, tiszttársakat, egyszerű fiatal és ígéretes srácokat. Fájdalmas a szüleik, gyermekeik és szeretteik szemébe nézni. (…)”

– írta többek közt Vjacseszlav Markhajev kommunista országgyűlési képviselő vasárnap este Instagramon, ami

jelentős kritikának számít az eddig komolyabb belpolitikai kihívásokat nem támasztó orosz parlamenti ellenzék részéről.

Helyzet a frontokon

A hétfő kora reggeli órákban az orosz inváziós erők megújították támadásaikat Kijev, illetve Harkov városai ellen, mindkét helyről erős robbanásokat hallani. Az ukrán hadsereg közlése szerint ütközetek zajlottok a fővárostól öt kilométerre fekvő Irpen helységnél, amely megmaradt ukrán kézen.

Szintén az ukrán védelmi erők jelentik, hogy orosz szabotőr-csoportok kezdtek műveletekbe ebben a térségben, ezek az ukrán hadsereg egyenruháját, viszont az orosz hadseregben rendszeresített golyóálló mellényt viselnek.

A brit hírszerzés megerősíteni látszik a korábbi értesülést, miszerint az oroszok összességében lelassították az előrenyomulást. Az Egesült Királyság védelmi minisztériumának álláspontja szerint az orosz inváziós erők logisztikai problémákkal és az ukrán hadsereg szívós ellenállásával küzdenek.

(A Mércén szorosan követjük az ukrajnai események alakulását, a legfontosabb híreket esti összefoglalónkban olvashatjátok majd.)
(Guardian, Novaja Gazeta)