Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta a mozdonyvezetők márciusra hirdetett határozatlan idejű sztrájkját

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ) közleményben számolt be arról, hogy a Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta a mozdonyvezetők márciusra tervezett határozatlan idejű sztrájkját. Ezzel a sztrájkot immáron jogerősen is jogszerűvé nyilvánította a bíróság. A MÁV Zrt. a Kúriához fordul.

A Fővárosi Ítélőtábla döntése értelmében – a MOSZ közleménye szerint – a bíróság kimondta, hogy a szakszervezet követelése kellően konkrétan meghatározott, a MÁV állításaival ellentétben a sztrájk nem kollektív szerződés megváltoztatására irányul, valamint a jelenlegi járványhelyzetben sem veszélyezteti az életet, testi épséget és egészséget.

A szakszervezet szerint a 2021. évi 0%-os béremelést és az elszabadult infláció okozta reálkereseti veszteséget a munkáltatónak kompenzálnia kell. Az infláció kompenzálására

 bruttó 546 ezer forintos vagy nettó 363 ezer forintos béren kívüli juttatást követel a szakszervezet.

Barsi Balázs, a MOSZ elnöke korábban úgy nyilatkozott lapunknak, mivel 7-8%-os inflációnövekedés volt 2021-ben,  legalább (bruttó) 550 ezerrel forinttal ér kevesebbet a mozdonyvezetők bére a szakszervezet számításai szerint.

Ekkora összeg kellene ahhoz, hogy ne legyen reálkereset veszteségünk, a nullán legyünk” – jelentette ki Barsi Balázs.

A szakszervezet soproni tagcsoportja, GYSEV Zrt.-nél dolgozó (Győr–Sopron–Ebenfurti Vasút) mozdonyvezetők szolidaritási sztrájkot hirdetnek a MÁV Zrt.-nél dolgozó kollégáikkal.

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán