Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megszületett a kollektív szerződés a főváros és a szociális dolgozók között

Ez a cikk több mint 2 éves.

Több hónapos huzavona után a szociális ágazatban dolgozók bérharca sikerrel végződött: a Fővárosi Közgyűlés februári ülésén arról döntött, hogy az önkormányzat további 461 millió forintot fordít a dolgozók bérének emelésére, valamint a kollektív szerződést is megkötötték a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményeinek (BMSZKI) munkavállalóival.

Bár a kormány a teljes bér 20%-os emelését ígérte a szociális ellátásokban dolgozóknak 2022-re, szokás szerint ez elmaradt és helyette folytatódott a számokkal való bűvészkedés. A valóságban a rohamosan emelkedő infláció ellenére sem nyúltak a hosszú évek óta változatlan közalkalmazotti bértáblához, így az alapbérek a szociális intézményeink munkavállalóinak 98%-a esetében még a garantált bérminimumot sem érik el – olvasható a Fővárosi Önkormányzat közleményében.

Elmondták, Budapest most saját forrásaiból próbálja legalább részben kompenzálni a dolgozókat, ezért

a januári közgyűlésen elfogadott, a Főpolgármesteri Hivatal, a FÖRI, illetve a fővárosi közfeladatok ellátását végző cégek összes dolgozóját érintő, átlagosan 15%-os béremelés mellett további 461 millió forint béremelést szavaztak meg célzottan a szociális intézményeinkben dolgozó 2700 munkavállalónknak.

Emellett csütörtökön kollektív szerződést is alá írtak a Fővárosi Önkormányzat hajléktalan embereket ellátó intézményrendszerét működtető BMSZKI munkavállalóit képviselő Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetével (SZÁD). Elmondták, ez országosan szinte példa nélküli a szociális ágazatban. A Fővárosi Önkormányzat közleményében kiemelte, a kollektív szerződés alapján bevezetik a hűséget elismerő törzsgárda jutalmat és a rekreációs célú többlet fizetett szabadnapokat, valamint évi 320 ezer Ft cafeteria juttatást is a dolgozóknak.

A szociális dolgozók már hosszú hónapok óta próbálták behajtani a kormány és a főváros által megígért béremeléseket, azonban eddig úgy tűnt, egyik oldal sem veszi őket komolyan, habár utóbbinál a közgyűléseken többször előkerült a dolgozók béremelése. A kormányzat korábban a 2021. novemberi állapothoz képest ígért 20 százalékos béremelést a szociális ágazatban – ez azonban nem valósult meg, mivel részének tekintik a garantált bérminimum emelését is.

A főváros pedig miután 2021-ben a járvány és a fővárost érintő elvonások miatt nem tudott bért emelni, tavaly szerződésben vállalta, hogy 2022-ben 15 százalékkal emeli a fővárosi dolgozók bérét. Ez a legtöbb fővárosi cégnél meg is történt, a szociális ágazati dolgozóknál azonban nem, mivel a főváros a központi kormányzati béremelést is az emelés részének tekinti, ami a szakszervezet szerint szembemegy a korábbi megállapodással. Ugyanez a helyzet a kulturális dolgozók esetében is.

A SZÁD később egy petíciót is indított, melyben követelték, hogy a kormány hajtson végre ténylegesen 20%-os béremelést a szociális ágazatban a főváros a szociális intézményekre is terjessze ki a 15%-os béremelést, a politikusok pedig hagyják abba a hamis ígérgetéseket.

Címlapkép: Főpolgármesteri Hivatal sajtóosztály