Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Iványi Gábor: „Olyan országra vágyunk, ahol nem kell többé félni, ahol nem szenteste hozzák az életünket meghatározó törvényeket”

Ez a cikk több mint 2 éves.

Tüntetést szerveztek az ellenzéki összefogás pártjai hétfő este 6 órára, miután a Nemzeti Adó- és Vámhivatal reggel elfoglalta az Oltalom Karitatív Egyesület és a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) Dankó utcai épületét. A hatóság házkutatási paranccsal, költségvetési csalás gyanújával végzett eljárást, majd – többek közt Iványi irodájának ajtaját is betörve – több zsák dokumentummal és számítógéppel távozott az esti órákban.

Mint arról beszámoltunk, az épületben dulakodás alakult ki a NAV munkatársai és az egyesületet, valamint az egyházat vezető Iványi Gábor lelkésszel szolidaritást vállaló több tucat ember között. A NAV munkatársai eleinte kizárólag Iványi Gábornak lettek volna hajlandóak információt adni arról, egyáltalán milyen ügyben és ki ellen folytatnak eljárást, de végül a helyszínen megjelent országgyűlési és európai parlamenti képviselők is vele tarthattak az iratbetekintésre, a lelkész ugyanis nem volt hajlandó egyedül menni, szerinte ez az ügy a nyilvánosságra tartozik. A délutáni rögtönzött szolidaritási akció után a ma esti, hirtelen bejelentett tüntetésen is több százan jelentek meg.

„Ez egy szégyenteljes este!”

Józsefvárosban minden választáskor kreálnak egy ügyet, ráküldik valakire a hatalmat: van, amikor egy kormánytól független közösségi házra, van, amikor magára a későbbi polgármesterre és most Iványi Gáborékra – kezdte beszédét Jámbor András, a Szikra Mozgalom és az egyesült ellenzék Budapest 6-os választókerületében induló országgyűlési képviselőjelöltje (és a Mérce alapítója, volt főszerkesztője) a ma esti tüntetésen.

„Tűnjön el ez a hatalom, amely a hatóságokat politikai eszközként használja! Ne azokat zargassa, akik a közösségünkért tesznek, hanem azokat, akik ellopják a pénzt!”

Szerinte ez a hely, ahol egy hajléktalanszálló, egy főiskola, egy kórház, egy óvoda és egy népkonyha működik, szimbolikus: miközben 12 milliárd forinttal tartozik Iványiéknak a magyar állam, nem adja oda ezt a pénzt, hogy ezek a szolgáltatások jobban működjenek, hanem ideküldi a NAV-ot és a rendőrséget, hogy ellehetetlenítse őket. Pedig Józsefvárosban jobb szolgáltatásokra van szükség: kevésbé tömegintézmény-jellegű, jobb ellátást nyújtó hajléktalanszállókra, bérlakásokra a fiataloknak, pályakezdőknek sőt még azoknak az itt eljáró rendőröknek is, akiknek a béréből nem futja lakbérre.

Ez egy szimbolikus ügy: milyen országot akarunk? Olyat, ahol a bűnösöket békén hagyják, és az áldozatokat vegzálják? Vagy olyat, ahol a közösség tagjai segítik egymást? Április 3-án erről döntünk – mondta Jámbor.

Jámbor András. Fotó: mérce

Pikó András, Józsefváros polgármestere arról beszélt: amikor Iványi Gábor és az Oltalom Karitatív Egyesület mellé állunk, nem egy szervezet, nem egy ügy, hanem az emberi segítőkészség, szeretet és együttérzés olyan minősége mellé állunk, amelyet bár szeretnénk, magunk sosem tudunk elérni.

Az Iványi Gábor-féle emberek szimbólumok, de életükben mindig a hatalom által üldözött páriák, ahogy azok is, akikért dolgoznak: a vidéki mélyszegénységben élő gyerekek és szüleik, a sehol máshol gyógyítást nem remélők, a fedél nélkül élők, a kitaszítottak. Most értük is ki kell állnunk a gonosz, bántalmazó hatalommal szemben – mondta.

pikó andrás. fotó: mérce

Lukácsi Katalin szerint Orbán Viktor kormánya egyházellenes és keresztényüldöző. A hatalom, amely kereszténydemokratának vallotta magát,  meghasonult önmagával. Ezért felszólította Azbej Tristant, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkárt, hogy cselekedjen, emelje fel bátran a hangját a hatalommal szemben. Lukácsi kitartást kért Iványi Gáboréktól: a következő kormány jogilag és anyagilag is kárpótolni fogja őket ezért a gyalázatért – ígérte.

Dudás Róbert jobbikos képviselő, aki az első pillanattól kint volt a helyszínen, azt mondta: abba kell belegondolni, hogy ha ma kiállunk Iványi Gábor mellett, holnap ki mellett kell kiállni? Senki sem érezheti magát biztonságban, ha máshogy gondolkodik, mint ahogy azt a hatalom jónak tartja. Ezt a hatalmat kell leváltani. Az egyik oldalon ott vannak, akik segítenek az elesetteknek, a másik oldalon ott van Völner Pál, aki a mai napig szabadlábon védekezhet korrupciós ügyében.

„A Fidesz-kormány üldözi azt, aki emberséges, és segíti az elesetteket, és felkarolja azokat, akik elveszik ezektől az emberektől a jogos jussukat.”

Hány embernek árverezték el az otthonát? Lehet, hogy Iványi Gáboréknál is van olyan ember, aki a Völner által működtetett bűnszervezet miatt vált hajléktalanná – mondta.

Potocskáné Kőrösi Anita szerint az elmúlt 3 órában megtapasztalhattuk, milyen az Orbán-rendszer, „amikor nem ők jönnek ide, hanem ideküldik a kutyáikat.” Szerinte mégis az látszik, hogy ez a hatalom retteg és ellenségképet gyárt. Az Egységben Magyarországért jelöltjei azért fognak dolgozni, hogy segítsék az elesetteket, épp ahogy Iványi Gábor teszi. Az, hogy Völner Pál ott ülhet az országgyűlésben, és biztosítja a kétharmadot Novák Katalin államfővé választásához, az az igazi oka annak, hogy ma Iványi Gáborhoz eljöttek – mondta.

Arató Gergely, a DK képviselője szerint vannak idők, amikor a bűn válik erénnyé, és az erény bűnné.

A kormánynak ma bűn, ha valaki a szegényeken segít, ha a legelesettebbekkel foglalkozik, és kimondja azt, hogy vannak, akik kívül vannak ezen a társadalmon.

A legnagyobb bűn, ha valaki ezt keresztényi szeretettel teszi, mert ez leleplezi a kormányt, amely a keresztényi szeretetre hivatkozik, de valójában megtapos minden értéket, amely közös örökségünk: a keresztényi szeretet, a testvériség, a szolidaritás. Amikor itt elviszik a papírokat és lehetetlenné teszik az Oltalom Karitatív Egyesület munkáját, akkor valójában a legszegényebb emberek szájából veszik ki a falatok, beteg emberektől veszik el az orvosi kezelés lehetőségét, szegény gyerekektől veszik el az uzsonnát és azt, hogy jó óvodába járhassanak. És ezzel elveszik tőlünk azt, ami a legfontosabb: az emberséget, a szolidaritást, a szeretetet – mondta.

Schmuck Erzsébet, az LMP képviselője azt hangsúlyozta: ki kell állnunk az olyan emberek és szervezetek mellett, akiknek a legfontosabb céljuk az emberek megsegítése, a szegénység felszámolása és az otthontalanok támogatása. Egyre több ember szegény, egyre több ember veszíti el az otthonát, ezért ki kell állnunk értük és az őket segítőkért.

„Iványi Gáborokra van szükség. Orbán Viktor és a rendszere ahelyett, hogy az ilyen alapítványokat, az ilyen embereket megbecsülné és támogatná, ráküldi a NAV-ot, és büntetőeljárás alá akarja vonni őket. Nem őket kellene, hanem a Mészáros Lőrinceket, akik milliárdokat kapnak jogtalanul!” – mondta.

Gurmai Zita, az MSZP politikusa szerint a NAV határozati javaslatában a „különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás” gyanúja sem kifejtve, sem alátámasztva nincs egyáltalán.

Úgy tűnik, hogy a fideszes kereszténydemokráciába belefér, hogy az állam mindenféle aljas eszközzel megpróbálja ellehetetleníteni a keresztényi egyház, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség működését, amelynek a fő feladata az elesettek segítsége.”

A beszédek közben többször a tömeg fütyülése közepette hozták ki az épületből a NAV munkatársai zsákokban a lefoglalt iratokat és adathordozókat. Iványi Gábor a délutánról már ismert „Veled vagyunk, Gábor!” szólam kíséretében érkezett meg a pódiumra, ahol a frissen kézhez kapott NAV-jegyzőkönyvet igyekezett ismertetni, amiből szerinte csak az derült ki, hogy az egyház intézményei ellen zajlott az eljárás és több iskolájukból, idősotthonukból, a főiskolájukból, az egyházból is vittek el számítógépeket, dokumentumokat. Bár Iványi jelezte a hatóság embereinek, hogy van egy a NAV-nak bejelentett irattáruk, ahol mindent megtekinthettek volna, kizárólag oda nem mentek be. Az azonban szerinte a jegyzőkönyvből sem derült ki, hogy tulajdonképpen mit és miért kerestek, „de az nem kérdés, hogy meg fogják találni, amit keresni akartak.”

megérkezett iványi gábor. fotó: mérce

Iványi elmondta, javasolta a NAV munkatársainak, hogy esetleg a miniszterelnöki hivatalba, a miniszterelnökhöz, barátjához, Mészáros Lőrinchez vagy más emberekhez látogassanak el, akik nem gázszerelésből gazdagodtak meg.

Olyan országra vágyunk, ahol nem kell többé félni, ahol nem szenteste hozzák salátatörvényben azokat a jogszabályokat, amelyek meghatározzák majd az életünket, ahol nem csalnak a választáson, ahol nem vonszolják ki a sajtót és a képviselőket, ha valamire kíváncsiak. Ahol nem küldik rá biztonságiakat, NAV-alkalmazottakat politikai ellenfeleikre, nem gyötrik meg őket, és nem játszák azt a látszatot, mintha a dolgok egyébként jól működnének – mondta Iványi.

Emlékeztetett: azért van adóelmaradásuk, mert 2017 óta nem fizeti az állam azt a kártérítést, amit a strasbourgi emberi jogi bíróság megállapított a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség javára, miután a kormány megpróbálta ellehetetleníteni annak működését.

„Azt üzenték vissza cinikusan, hogy forduljunk megint a bírósághoz, de tudjuk, hogy a dolgoknak nem ez lenne a mente.”

12 milliárd forinttal tartozik az állam az egyháznak, ha ezt megkapják, az nem olyan adomány, amit az egyházak és kormányközeli szervezetek kapnak számolatlanul. Ez az összeg törvényesen járna, és ebből be tudnák fizetni a tartozásaikat – mondta.

Hozzátette: remélik, hogy amikor áprilisban egy napon „a Kossuth Rádióban más is megszólalhat”, és azt halljuk, hogy a Márki-Zay Péter vezetette koalíció kétharmaddal győzött, akkor napokon belül be tudják fizetni a hátralékaikat.


Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere azon gondolkodott, mit kereshetett a NAV: szerinte Orbán Viktor megmaradt lelkiismeretét, csak nem találták meg. Miért szúrja ennyire Orbán Viktor szemét az, amit Iványi Gábor képvisel? – kérdezte.

„Miért zavar az bárkit, hogy vannak keresztények, akik oltalmat adnak a hajléktalannak? Akik iskolát adnak a cigány gyereknek? Miért zavar bárkit, hogy van egy gyülekezet, ami megpróbál hitet és reményt adni azoknak az embereknek, akik máshol nem találták meg a hiteles kereszténységet?”

Azért, mert emlékezteti az egykori önmagára, az egykori demokratára. Arra a fiatal családapára, akinek a gyerekeit Iványi Gábor keresztelte. Mert emlékezteti arra, hogy elárult mindent, amiért annak idején politikus lett.

„Nekünk az a dolgunk, hogy erőt merítsünk Iványi Gábor példájából, mert ma Iványi Gábor a magyar nemzet lelkiismerete. Április harmadikán arról is szól majd a választás, hogy lesz-e még oltalom minden szegény embernek, aki rászorul, és lesz-e még irgalom azoknak a fideszeseknek, akiknek a Jóisten színe előtt is számot kellene vetniük azzal a sok bűnnel, amit a magyar társadalommal szemben elkövettek”

A tüntetés végén Iványi Gábor a helyzet abszurditására rávilágítva elmondta: a létrát, amin az újságírók – köztük a Mérce tudósítója is – igencsak kalandos úton bemásztak délután a Dankó utcai épületbe, ahonnan megpróbálta kizárni őket a hatóság, lefoglalta a NAV. A lelkész hozzátette: ha a mai nap után a hatóság akadályozása miatt súlyos pénzbüntetést kapna, kéri, hogy ne szervezzenek neki gyűjtést, nem akarja befizetni, inkább leüli.

A beszédeket élőben közvetítettük, a felvétel itt tekinthető meg:

Címlapkép: Mérce