Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Király Júlia csak szereplést nem vállal, az ellenzéki árnyékkormány gazdasági területéért még mindig ő felel

Ez a cikk több mint 2 éves.

Király Júlia a nyilvánosságban ugyan nem képviseli a továbbiakban az egyesült ellenzéket, annak árnyékkormányában továbbra is ő a gazdasági területéért felelős koordinátor – írja az ATV. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) volt alelnöke azután döntött így, hogy hétfőn Márki-Zay az ellenzéki összefogás nevében bejelentette, Róna Pétert jelölik Novák Katalinnal szemben a köztársasági elnöki pozícióra.

Róna korábban (többek között) a devizahitelezés elterjedésének „hét főbűnösének” egyikeként említette Királyt. Róna jelölése után, még a hétfői napon Király felháborodásában levelet írt az ellenzéki miniszterelnök-jelöltnek. Ebből az ATV idézett a tegnapi napon, a csatorna birtokába jutott iratban a volt MNB alelnök bejelentette, hogy a továbbiakban a nyilvánosság előtt nem képviseli az egyesült ellenzéket, mert egy esetleges, Rónára vonatkozó kérdésre nem tudna mást válaszolni, mint hogy az ellenzéki államfőjelölt egy „huncut pici gazember”.

Király Júlia a levelében rendkívül súlyos vádakat fogalmazott meg Róna Péter egyetemi és vállalkozói pályafutásával kapcsolatban. Majd emlékeztette az ellenzék miniszterelnök-jelöltjét, hogy Róna őt (mármint Király Júliát) személyében számtalan alkalommal nyíltan megtámadta.

Az ATV Híradójának megkeresésére Márki-Zay elmondta:

„Király Júlia csak annyit mondott, hogy ebben az ügyben nem kíván megnyilvánulni, ez a szerepét természetesen egyáltalán nem érinti, továbbra is ő az árnyékkormánynak a gazdasági területéért felelős koordinátora.”

Arról, hogy a miniszterelnök jelölt látta-e Király hétfői levelét, amit neki és a hatpárti ellenzék gazdaságpolitikai döntéshozóinak címzett, Márki-Zay azt felelte:

„Nem láttam sajnos, de beszélni beszéltem vele róla, amikor értesültem erről a levélről, és ma, éppen a mai napon megbeszéltem ezt vele természetesen. Nyilván nekik szakmai különbségiek vannak természetesen, illetve sok mindent máshogy ítélnek, de az ellenzéken belül azért ez előfordul. Ő csak a nyilvánosságot nem szeretné ezzel a konfliktussal terhelni, és ezért mondta azt, hogy ebben a kérdésben ő hátrébb lép. Ez nem érinti a gazdasági koordinátori szerepét.”

Róna Péter köztársasági elnök jelöléséről korábban itt írtunk – miután kiderült, a közgazdász indulhat Novák Katalinnal szemben, az addig esélyesnek tartott Iványi Gábor lelkész helyett. A Rónával kapcsolatban a kormányzati és kormányközeli médiában megjelent vádakról Lehoczki Noémi publicisztikában foglalkozott.

Címlapkép: Facebook/Márki-Zay Péter