Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Két ember fulladását okozhatta a görög partiőrség oknyomozók szerint

Ez a cikk több mint 2 éves.

2021 szeptember 21-én két menekült, egy elefántcsontparti és egy kameruni ember indult útjára nemzetközi védelmet keresve a török tengerpartról Görögország felé, egy csónakban. Információk szerint a két menekült elérte még a görög Számosz szigetét, de napokkal később holttesteiket partramosta a víz Aydinban, az Égei-tenger törökországi partvidékén.

A Guardian, a Lighthouse, a Reports és a Der Spiegel újságírói oknyomozásba kezdtek az eset kapcsán. Bár a görög hatóságok és a kormányzat, például Kiriakosz Micotakisz kormányfő rendre tagadja az illegális tengeri visszatoloncolásokat, az oknyomozók több mint tucatnyi szemtanú megkérdezése, titkosított iratok elemzése, műholdas felvételek, szociális média bejegyzések és internetes tartalmak áttekintése, valamint török és görög hatósági forrásokkal folytatott beszélgetések segítségével rakta össze az információkat, amelyek a két férfi érkezése és halála közötti napokról kideríthető volt.

Számosz és Aydin, a tragédia helyszínei. Kép: Google Maps

A nyomozati anyag a görög hatóságok által elkövetett illegális visszatoloncolásra utal a kettős halálesettel kapcsolatban.

Mind a két férfi a politikai elnyomás miatt menekült el hazájából a beszámoló szerint.

Görögország és a görög szigetcsoport a menekültek által leggyakrabban megközelített tengeri célpont, Leszbosz szigetén tömegek várják menedékkérelmei elbírálását embertelen körülmények között. Hellász mellett Málta és Olaszország partjainál is rendszeresen történnek a fentiekhez hasonló szerencsétlenségek, gyakran az országok partiőrségének beavatkozásának köszönhetően.

Július közepén jelent meg a Nemzetközi Migrációs Szervezet (International Organization for Migration – IOM) jelentése, melyből kiderül, hogy 2021 első felében megduplázódott a halálos áldozatok száma a Földközi-tengeren menekülők körében. Tavaly júliusig 1 146 ember fulladt a tengerbe, 2020-ban ugyanebben az időszakban ez a szám 513, 2019-ben 674 volt.

Arról, hogy a Görögország területére végül eljutó menekülteknek se könnyű a helyzetük, többek közt ebben a beszámolónkban lehet tovább olvasni.

(The Guardian)

Címlapkép: Flickr – creative commons.