Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Azonnali 50 százalékos béremelést ígér Szabó Tímea kormányváltás után az ápolóknak

Ez a cikk több mint 2 éves.

„Kormányváltás esetén nagyon sok tennivalónk van. Többek között rendezni kell a bérfeszültséget, végig kell vinni a béremelésüket”

– mondta Hohn Krisztina, az LMP politikusa szombaton, az ápolók napjának alkalmából. Párttársa, Ungár Péter a bejelentkezésen hozzátette:

„Az ápolást nem csak intézményekben, nem csak formális keretek közt végzik Magyarországon és a világban, hanem otthon is folytatnak sokan ápolási munkát. Jelenleg az otthonápolásnak egy jelentős része nincs megbecsülve, (…) [sokan] 68 ezer forintot kapnak, ez értelemszerűen semmire nem elég. (…)”


Az ellenzék részéről megszólalt a kiemelt nap alkalmából Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke is. Szabó úgy fogalmazott:

„Az új kormány azonnali 50%-os béremelést fog adni az ápolóknak
A kormány hiába hazudik jelentős béremelést, az elmúlt tíz évben érdemben nem nőtt az ápolók bére. Az áprilisi választások után felálló új kormány azonnali 50%-os béremelést és megbecsülést ad számukra. Ma van az ápolók napja, mégis a kormány mintha teljesen megfeledkezett volna róluk. Az elmúlt években pár ezer forinttal nőttek a béreik, több, mint 17 ezren hagyták el a pályát, ami miatt veszélybe került a betegellátás. Nem véletlen, hogy még mindig nálunk halnak meg legtöbben szív, és érrendszeri, valamint daganatos megbetegedésekben az egész Unióban. A pályaelhagyásban sincs sajnos semmi meglepő, hiszen van olyan ápoló, aki a kormány hivatalos bértablája szerint 50(!) ledolgozott év után is csak nettó 200 ezer forintot tud megkeresni, a kezdő bér pedig a 150 ezer forintot sem éri el.”

Az MTI beszámolt az Emberi Erőforrások Minisztériumának ápolók napjára szánt közleményéről is, ebben az Emmi így fogalmazott:

„2010 óta a kormány több ütemben emelte az ápolók bérét, amelynek köszönhetően átlagosan több mint a háromszorosát keresik annak, mint a 2010-es kormányváltás előtt. Februárban több mint 85 ezer egészségügyi szakdolgozó kapta kézhez emelt bérét; ugyanis az ápolók alapilletménye  januártól újabb 21 százalékkal emelkedett. A 25 év alatti szakdolgozók fizetését a béremelés mellett a jövedelemadó mentesség is jelentősen megemelte.”

A kormányintézmény hozzátette:

„A  Gyurcsány-Bajnai-kormány létbizonytalanságban tartotta az ápolókat, a kórházak bezárásával ezrek kerültek utcára, megalázóan alacsony bérekért dolgoztatták őket és még el is vettek tőlük egy havi bért. A baloldal súlyos problémát és ápolóhiányt okozott azzal is, hogy bezárt több egészségügyi szakképző iskolát.”

Mint arról tavaly mi is beszámoltunk, a parlament Népjóléti Bizottságának kormánypárti többsége októberben leszavazta Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselő arra irányuló javaslatát, hogy az otthonápolási díj minden esetben, ne csak a gyermeküket otthongondozók esetében érje el a mindenkori minimálbért.

Korábban beszámoltunk arról is, hogy januártól nem vonatkozik a munkavédelmi törvény az egészségügyi dolgozókra, így gyakorlatilag „megszűnt a munkavédelem az egészségügyben”, figyelmeztetett korábban a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ).

Az egészségügyi dolgozóknál láthatóan egyre fogy a türelem, és ez már a számokban is látszik. Nem rég az RTL Klub arról számolt be, hogy az elmúlt évben 28 600 dolgozóval fogyatkozott a szociális és egészségügyi területen foglalkoztatottak száma. A csatorna beszámolójában a FESZ elnöke, dr. Soós Adrianna felhívta a figyelmet, hogy amikor a betegek az ellátás színvonalát kifogásolják, az nem a dolgozók munkamorálja miatt van, hanem a munkaerőhiány súlyos ellátási gondokat okoz, ami a halálozási számokban is nyomot hagy.

 

 

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán