Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az amerikai szélsőjobboldal hergelte a kanadai kamionos demonstrációt

Ez a cikk több mint 2 éves.

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, elkezdték felszámolni a „Szabadság Konvoj” névre hallgató kanadai kamionos demonstrációt. A kamionosokat érintő kötelező oltások elleni tiltakozás motiválta kezdetben a megmozdulásokat, idővel kormányellenes és elitellenes szlogenek is megjelentek. A tüntetők három hete tartják blokád alatt a főváros legfontosabb útvonalait.

A Guardian összefoglalója alapján a kanadai rendőrség péntekig legalább 100 embert vett őrizetbe, és 21 járművet távolított el a tüntetés helyszínéről. A szigorú fellépés azután következett, hogy az ország miniszterelnöke, Justin Trudeau válsághelyzetet hirdetett, miután a határátkelőnél fegyvereket szállító kamiont foglaltak le.

A feloszlatásban több száz felfegyverzett rendőr vett részt. A folyamatban egy rendőr megsebesült, tüntetőkről eddig nem érkezett hasonló információ.

A szélsőséges tiltakozásról több, eltérő vélemény látott napvilágot, volt aki a dolgozók demonstrációjának titulálta, más a fasiszták lázadását látta benne. A tájékozódást nem könnyítette meg a tüntetésre irányuló nemzetközi figyelem sem. A Verge nyomozása szerint főleg amerikai szélsőjobboldali csatornák erősítették fel az egyébként gyakran szélsőséges összeesküvés-hívők csoportjának elérését.

Az interneten sose tudhatod, hogy ki van a vonal másik végén

A tüntetők fő információs forrásai különféle zárt Facebook-csoportok és Telegram-csatornák voltak. Ezeket jóval nehezebb kívülről felügyelni és nyomon követni az információ valódiságát, illetve moderátori szerepek is csak elvétve akadnak. Mindez tökéletesen megágyaz a veszélyes álhírek elburjánzásának.

A tüntetők posztjait olyan szélsőjobboldali kommentátorok vették át, mint a Fox News trumpista műsorvezetője, Tucker Carlson, a The Daily Caller, vagy a szintén szélsőséges, kanadai Rebel News szervezet.

A Verge információ alapján a „Szabadság Konvojt” egy szélsőjobboldali aktivista és QAnon–hívő, James Baudner által alapított Canada Unity (Kanada Egységben) nevű oldal szervezte. A csoport egy hónap alatt szélsőségesek színes palettáját fogta össze, marginális politikusokkal, neonácikkal, oltásellenesekkel, kezdő influenszerekkel és csalókkal.

A konvoj első virális tartalma egy jobboldali közösségi médiára feltöltött videó volt, amit egy korábban kanadai sárga mellényes tüntetőhöz és jobboldali kontentelőállítóhoz, Pat Kinghez fűznek. A videó népszerűségét követően megugrott a konvojt támogató Facebook-csoportok száma.

A tiltakozásban résztvevők először a GoFundMe nevű online adományozó oldalon próbáltak pénzt szerezni a tüntetés költségeinek fedezéséhez, azonban a portál fenntartója eltávolította az oldalukat. A kanadai gyűlöletbeszéd–ellenes civil szervezet Antihate.ca beszámolója alapján az oldalt egy korábban iszlamofób és rasszista megszólalásairól elhíresült Tamara Lich szervezte. Az oldal eltávolítása előtt több mint 2 milliárd forintot gyűjtöttek össze a támogatók.

Az ország pénzügyi felügyelő szervezete felhívta a pénzintézetek figyelmét, hogy nem fogadhatnak tranzakciókat 34, a tüntetéshez köthető kriptotárcáról. A letiltott számlákra támogatók legalább 20 BTC-t (250 milló forint) utaltak.

Január utolsó hetében 195 százalékkal megugrott a konvojt említő felhasználók száma, azonban ez még mindig kevesebb mint kétezer megjelölést jelent. A Grid News riportja alapján, egy héttel később sorra tűntek fel a konvojra utaló Facebook csoportok, amit egy amerikai nő eltulajdonított Facebook fiókja hozott létre. A csoportok két nap alatt több mint 340 000 követőt szedtek össze és 7500–nál is több bejegyzést publikáltak.

A lap értesüléseire reagálva a Facebook eltávolítatta az oldalakat, azonban az NBC News–nak nyilatkozó hivatalos Facebook források megerősítették, hogy rengeteg bejegyzés érkezik külföldi, főleg vietnámi, bangladesi és romániai kontentgyárakból.

A tüntetés internetes jelenlétét hamar amerikaiak által vezetett oldalak kezdték dominálni. A 238 ezer feliratkozóval rendelkező „2020: What’s the Real Truth” (2020: Mi a valódi igazság?) oldal által január 24–én közzétett videót 817 ezren nézték meg világszerte. Az oldalt korábban 2012–ről nevezték el, összefüggésben az akkoriban jósolt világvégével, azonban a koronavírus–járvány következtében a szerkesztők átkeresztelték, és bőséges forrása lett az oltásszkeptikus tartalmaknak.

Az egyik legnagyobb, aktív Facebook-csoportot a „The People’s Convoy – Official” (Az emberek konvoja – hivatalos) oldalt öt amerikai hozta létre és mostanra 115 ezer ember tagja.

A Verge elemzése alapján a tiltakozás alapja sose volt több, mint pár tucat helyi összeesküvés–elmélet hívő mozgalma, azonban az amerikai szélsőjobboldal által futatott tartalomgyárak és a közösségi oldalak algoritmusaira optimalizált elérésnek köszönhetően világszerte témává vált.

A Ben Shapiro által alapított amerikai szélsőjobboldali hírportált, a The Daily Wire három nap alatt 66 cikket publikált a témában. A Verge beszámolója alapján az egyik legnépszerűbb bejegyzésük egy olyan Facebook csoportot népszerűsített, amit pár nappal később a Facebook letiltott, mert QAnonnal kapcsolatos tartalmakat osztottak meg.

A trumpista Fox News több mint nyolc órán keresztül foglalkozott a konvojjal, rendszerint figyelmeztetve, hogy az Egyesült Államokba is eluralkodhat a káosz.

Virális tartalom

A közösségi oldalak algoritmusai által felhangosított szélsőségesek külföldön is rezonáltak a járvány- és elitszkeptikus csoportokkal. Itthon a Szent Korona Igazsága Tanácsadó és Jogvédő Egyesület (Szkíta JE) február 13–án hirdetett szimpátiatüntetést „Hungarian Freedom Convoy 2022” néven. Az M3-as autópálya mogyoródi leágazásánál, amin 80 autó és néhány kamion vett részt, hogy Brüsszelbe vigyék a követeléseiket az „összes egészségügyi kötelezettség hatályon kívüli helyezéséről”, az 5G bevezetésének megállításáról és a készpénz felszámolásáról. Az egyik magyar szervező korábban önismereti tréningjátékokat népszerűsített a közösségi oldalán.