Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Moszad és az izraeli rendőrség is felhatalmazás nélkül használta a Pegasus kémszoftvert

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Moszad hírszerző szolgálat az NSO Pegasus nevű kémprogramját használta telefonok feltöréséhez, állítja az izraeli Haaretz napilap.

A céggel kötött titoktartási megállapodásuk miatt névtelenséget kérő alkalmazottak a Haaretznek elmondták, hogy a Moszad tisztviselői többször kérték az NSO-t, hogy törjön fel számukra bizonyos telefonokat.

Ennek két magyarázata lehet: az egyik lehetőség, hogy a Moszadnak valamiért gondot okozott egyes telefonok feltörése a saját eszközeivel, a másik lehetőség pedig az, hogy a Moszad nem hivatalos hírszerzési tevékenységet folytatott.

Az NSO munkatársai arról is beszámoltak, hogy a Moszad tisztviselői vendégeket vittek az NSO irodáiba, hogy megpróbálják eladni a kémprogramot egy arab ország hírszerző szolgálatának, de ez a kísérlet kudarcba fulladt. A Moszad ugyancsak részt vett azokon a tárgyalásokon, amelyeket az NSO szaúdi és angolai tisztviselőkkel folytatott, s amely során a Pegasus kémszoftver eladásáról esett szó. A beszámolókból az is kiderült, hogy a Moszad a kémprogramot „csemegeként” ajánlotta fel azon országok diplomáciai gesztusaiért cserébe, amelyekkel Izrael szorosabb kapcsolatokra törekedett.

Az új információk hozzájárulhatnak ahhoz, hogy élesebb képet kapjunk az NSO Group szerepéről és az állami hírszerző szolgálatokkal való kapcsolatáról. A 2010-ben volt hírszerzők által alapított, 2017-ben 500 főt foglalkoztató NSO 2019-ig az amerikai Francisco Partners magántőkealap-kezelő cég birtokolta, amely 25 milliárd dollárt kitevő vagyont kezel, s mintegy 300 cégbe fektetett be. A vállalat ez idő alatt értékesítette a Pegasus nevű kémprogramját, amellyel a világ számos országában újságírókat, politikusokat, tisztségviselőket és ellenzéki aktivistákat figyelhettek meg.

A Calcalist nevű izraeli honlap januárban elindított cikksorozata szerint az izraeli rendőrség is a Pegasus kémszoftvert használta közszereplők és újságírók telefonjainak feltörésére. A rendőrség célpontja közt volt található Benjámin Netanjahu fia, valamint a volt miniszterelnök több munkatársa is. Emellett a Pegasus kémszoftver nyomait találták több újságíró és aktivista telefonkészülékén. A jelek szerint megfigyelték a fogyatékkal élők jogaiért folytatott tiltakozások főszervezőit, a Walla nevű hírportál újságíróit, Rami Levy üzletembert, polgármestereket és a pénzügyminisztérium vezető tisztviselőit is. Ayelet Shaked belügyminiszter egy külső vizsgálóbizottság létrehozását rendelte el a jelentések kivizsgálására.

Legutóbb a lengyel államfő ismerte el, hogy országa megvette az elhíresült kémszoftvert. Lengyel ellenzékiekkel szemben legalább három esetben be is vetették a Pegasust. Magyarországon is újságírókat, üzletembereket és közéleti személyiségeket figyeltek meg vele. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság jelentést készített a tavaly nyáron kirobbant Pegasus-ügyről. Ebben összesen száz konkrét esetben vizsgálták, jogszerű volt-e Magyarországon a Pegasus kémszoftver használata, s mindent rendben találtak. A jelentésnek van egy titkosított része is, amely 2050. december 31-ig marad homályban.

(Haaretz, Hvg.hu, Euronews, Guardian, Mérce)

 

Címlapkép: Flickr