Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az EMMI újra pofátlanul kikerülte az otthongondozási díjjal kapcsolatos kérdéseket

Ez a cikk több mint 2 éves.

Ungár Péter 5 kérdéssel fordult az Emberi Erőforrások Minisztériumához (EMMI) a gyermekek otthongondozási díjával (GYOD) kapcsolatban, érdemi válasz helyett azonban csak egy leereszkedő kioktatásra futotta. Az LMP politikusa Facebook oldalán osztotta meg az EMMI válaszát.

A képviselő az alábbi 5 kérdést tette fel Kásler Miklósnak:

  1. Milyen a nők és férfiak aránya a GYOD-ot, illetve külön az ápolási díjat igénybevevők között?
  2. Hány év az átlagéletkor a GYOD-ot, illetve külön az ápolási díjat igénylők között?
  3. Az ápolást végzők ás az ápoltak között melyek a főbb családi kapcsolódási formák?
  4. Milyen a nemi és korosztályos arány az ápoltakra vonatkozóan?
  5. Történt -e hasonló kutatás, felmérés a 2016-oshoz hasonlóan? Ha nem, mikorra tervezik?

A Kásler Miklós nevében válaszoló Rétvári Bence a kérdéseket letudta annyival, hogy a kért adatok „a KSH Szociális Statisztikai Évkönyvében megtalálhatók.” Ezt azért kiegészítette egy hosszú bekezdéssel melyben kifejtette, miért nem a családok érdekeit képviseli a baloldal. 

A családok érdekeit „nem képviselő” Ungár Péter volt az, aki kikérte a járásoktól és átlátható, interaktív térképen tette közzé az ápolásra vonatkozó adatokat, miután az EMMI megtagadta azoknak a kiadását.

Az LMP kezdeményezte továbbá, hogy legyen szakmai egyeztetés a GYOD feltételrendszerének felülvizsgálatára, nőjön meg a jelenleg rendkívül alacsony ápolási támogatás összege és legyenek megbecsülve a szociális ellátásban dolgozó emberek. Mindazok után, hogy a parlament Népjóléti bizottságának kormánypárti többsége tavaly októberben leszavazta Ungár arra irányuló javaslatát, hogy az otthonápolási díj minden esetben, ne csak a gyermeküket otthongondozók esetében érje el a mindenkori minimálbért.

Milyen ellátás a GYOD?

A tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermeküket otthon ápolók részére folyósított ellátás (GYOD). Összege jelenleg havi 147 ezer forint, és a gyermek életkorától függetlenül folyósítható.

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi