Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Két nap alatt több mint ezren írták alá a szociális dolgozók jobb béreket követelő petícióját

Ez a cikk több mint 2 éves.

Péntek délutánig több, mint ezren írták alá a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetének petícióját, melynek célja egyrészt hogy rávilágítson, sem a kormány, sem a főváros nem tartja be béremelésre vonatkozó ígéretét, holott utóbbi szerződésben is van rögzítve.

Másrészt hogy minél több dolgozót léptessenek be a szakszervezetbe, ezzel is javítva az ágazati dolgozók alkupozícióját és érdekérvényesítő képességét.

Noha erről egyelőre nincs hivatalos statisztika, információink szerint már nagyon sokan jelezték telefonon belépési szándékukat.

A SZÁD honlapján elérhető petíció szövege:

A budapesti szociális intézményekben dolgozók 2021-ben két béremelési ígéretet is kaptak. A kormányzat 20%, a főváros pedig 15% béremelést ígért. Előbbiről kiderült, hogy valójában csak néhány százalékot jelent, utóbbiról pedig, hogy nem is létezik.

Ezt a petíciót a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete (SZÁD) indította azért, hogy az ágazatban dolgozók kifejezhessék tiltakozásukat a két megszegett ígérettel szemben.

Ha egyetértesz azzal, hogy:
1) a kormány hajtson végre ténylegesen 20%-os béremelést a szociális ágazatban;
2) a főváros a szociális intézményekre is terjessze ki a 15%-os béremelést;
3) a politikai szereplők a jövőben tartsák be a szociális ágazatban dolgozóknak tett ígéreteiket,

akkor támogasd ezt a petíciót!

A budapesti szociális dolgozók béremelésével több probléma is adódik. Egyrészt a kormányzat a 2021. novemberi állapothoz képest ígért 20 százalékos béremelést a szociális ágazatban – ez azonban nem valósult meg, mivel részének tekintik a garantált bérminimum emelését is.

A főváros pedig miután 2021-ben a járvány és a fővárost érintő elvonások miatt nem tudott bért emelni, tavaly szerződésben vállalta, hogy 2022-ben 15 százalékkal emeli a fővárosi dolgozók bérét. Ez a legtöbb fővárosi cégnél meg is történt, a szociális ágazati dolgozóknál azonban nem, mivel a főváros a központi kormányzati béremelést is az emelés részének tekinti, ami a szakszervezet szerint szembemegy a korábbi megállapodással. Ugyanez a helyzet a kulturális dolgozók esetében is.

Érdekesség, hogy Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-posztjában ugyancsak azt állította két hete, hogy a kormányzati emelésen felül nyújt 15 százalékos béremelést a főváros.

Fontos kiemelni, hogy a szociális, a kulturális és a köznevelési területen dolgozók béremeléséről a kormány által megígért állami kompenzáció felül valósítjuk meg a béremelést”

– fogalmazott a főpolgármester.

Ennek ellenére mint a szakszervezet bejegyzéséből kiderül, továbbra is folynak tárgyalások a SZÁD és a főváros vezetése részéről Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes között, majd pedig a tagság fog szavazni arról, elfogadja-e a fenntartó ajánlatát.

Mindazonáltal érdemes megjegyezni, hogy mivel egy aláírt szerződésről van szó Budapest és a szakszervezetek bérszövetsége között, így a főváros köteles lenne teljesíteni a benne foglaltakat. A szakszervezet továbbra is arra buzdítja a szociális ágazatban dolgozókat, hogy lépjenek be, ehhez itt található a belépési nyilatkozat.