Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Évtizedes csökkenő tendenciát tört meg a járvány az öngyilkossági esetek számában

Ez a cikk több mint 2 éves.

Jelentősen megnövekedett az öngyilkossági kísérletet elkövetők száma a pandémia alatt –nyilatkozta az RTL-nek a Magyar Orvosi Kamara nevében dr. Lázár András Bence pszichiáter, a kamara Pszichiátriai Csoportjának vezetője. A szakértő szerint a lezárások és a megnövekedett alkoholfogyasztás is hozzájárulhatott a helyzet romlásához.

Nem csak a befejezett öngyilkosságok, hanem az öngyilkossági kísérletek száma, és a depressziós tüneteké is megnövekedett. A pszichiáter szerint a járványnak kettős hatása volt az adatokra: egyrészt a lezárások miatt, másrészt az egészségügyi rendszer átstrukturálása miatt növekedtek az esetek.

Az új rendszerrel beszűkült a pszichiátriai ellátás, ezért „jóval inkább magukra vannak hagyva a mentális betegek”.

Lázár hozzátette, az  öngyilkossági kísérletek elkövetőinek mintegy kétharmada küzd valamilyen mentális betegséggel. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a serdülő korosztály volt kitéve leginkább a karantén hatásainak. A 15-19 éves korosztályban is jelentős kiugrás történt az elmúlt két évben depresszív tünetekben. Szerinte a járvány után különös figyelmet kell kapnia az öngyilkosság-megelőzésnek, főleg az iskolákban. Ez nem lesz egyszerű, ugyanis jelenleg legalább 6500 diákra nem jut iskolapszichológus Magyarországon, akikre viszont kiemelt feladat hárulna a gyermekek mentális egészségének kezelésében.

A koronavírus-járványnak a gyerekek mentális egészségére gyakorolt káros hatásairól már mi is beszámoltunk. az UNICEF Magyarország nemrég megjelent kutatásából kiderül, a szülők fele úgy látja, hogy gyermekének mentális, lelki egészsége megsínylette a koronavírus-járványt.  A felmérés szerint a magyarországi gyermekek többsége traumát szenvedett el a koronavírus-járvány során, ezen belül is 30%-kal nőtt az otthon gyermekbántalmazást elszenvedő gyermekek száma. „Fontos, hogy ráirányítsuk a politikai döntéshozók figyelmét, hogy a mentális egészség témaköre kevesek kiváltsága még mindig Magyarországon. Az állami ellátások sorát növelni kell” – jelentette ki a kutatás kapcsán Szlankó Viola, az Unicef gyermekjogi vezetője.

A MOK korábban megkereste a minisztériumot és a Kórházi Főigazgatóságot is az üggyel kapcsolatban.

A kamara hiányolta, hogy Magyarországon nincsen úgynevezett „szuicid-nyilvántartás”, ami segíthetné nyomon követni azokat, akik a legnagyobb veszélyben vannak az öngyilkosságtól, és megelőzni az ilyen eseteket.

„Enélkül inkább tudományos közleményekre, és a KSH adataira lehet hagyatkozni” – mondta dr. Lázár. Utóbbi csak a véghezvitt öngyilkosságokról közöl adatokat. Ez alapján 2020-ban mintegy tíz százalékkal többen lettek öngyilkosok, mint 2019-ben, amellyel egy évtizedek óta csökkenő trend tört meg.

Az RTL adatigényléssel fordult a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz, ám Müller Cecília azt válaszolta, nincsenek arra vonatkozóan adataik, hogy hányan kíséreltek meg öngyilkosságot az utóbbi időben. Az Országos Mentőszolgálattól azt akarták meg tudni, hány ilyen esethez riasztották őket az elmúlt években, ám nem állt módjukban válaszolni.

Ha úgy érzed, segítségre van szükséged, tárcsázd a telefonos lelki elsősegély-szolgálatot a 116-123 számon, ami éjjel-nappal ingyenesen hívható! És olvasd el ezt az oldalt!

Ha másért aggódsz, ezt az oldalt nézd meg.

Címlapkép: Pixaby