Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán Viktor „tájékoztatja” a NAV nevében az SZJA-visszatérítésben részesülőket

Ez a cikk több mint 2 éves.

Tájékoztatás helyett kampányüzenetek sorakoznak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) napokban kiküldött levelében, amit maga Orbán Viktor írt az SZJA-visszatérítésben részesülő szülőknek.

A Magyar Narancs és a Telex által közzétett levél tanúsága szerint valójában egyetlen mondat tájékoztató jellegű (habár ez sem túl informatív).

„Azért írok, hogy örömmel tájékoztassam: Ön, mint gyermeket nevelő szülő, családi adó-visszatérítésben részesül.”

– írja a miniszterelnök. Majd megtudhatjuk, hogy a kormány segít a koronavírus-járványt megsínylő gyermekes családokon – nem úgy, mint a Gyurcsány-kormány, amely jelentősen megnyirbálta a családtámogatásokat.

„Ezzel ellentétben nekünk az a meggyőződésünk, hogy nehéz időkben nem az emberektől kell a pénzt elvenni. Amíg Magyarországnak nemzeti kormánya van, a gyermeket nevelő családok számíthatnak a kormány támogatására, mert Magyarország előre megy, nem hátra!”

– olvasható a miniszterelnök szignójával ellátott NAV-os levélben, ami legfeljebb a Fidesz kampányüzeneteiről ad tájékoztatást, méghozzá az adófizetők pénzéből, a politikától elvileg független hivatal felhasználásával.

Mindeközben egyre többen csatlakoznak ahhoz a napokban indult mozgalomhoz, amely arra buzdítja a visszatérítésben részesülőket, hogy amennyiben megtehetik, részben vagy egészben fordítsák jótékony célra a visszakapott összeget. 2022 február közepén kb. 1,5 millió családi kedvezményre jogosult adózó kapja vissza a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadóját, maximum 809 000 forintot. Egy kétgyermekes, bruttó 400 000 forintot kereső ember közel 500 000 forint adót fog kézhez kapni, a visszatérítésből azonban ismét épp az alacsonyabb keresetűek, munkanélküliek és rászorulók maradnak ki.

„A befizetett adónk mindannyiunk közös pénze. Ha gyereket nevelő szülőkként idén visszakapjuk az SZJA jelentős részét, olyan helyről fog hiányozni a pénzünk, ahol nagy szükség lett volna rá. Ha megteheted, legyél te is továbbadó!”

– olvasható a Továbbadó mozgalom Facebook-oldalán, ahol folyamatosan közzéteszik a csatlakozók üzeneteit.  A kezdeményezésről bővebben itt lehet olvasni.