Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mérsékelt érdeklődés mellett tartott „seregszemlét” a magyar szélsőjobb Budapesten

Ez a cikk több mint 2 éves.

Horthy-romantikával átitatott felvonulást tartottak szélsőjobboldali szervezetek vasárnap Budapesten.  A kormányzó halálának 65. évfordulója alkalmából fáklyás és fehér lovas menetelést szervezett a Mi Hazánk Mozgalom, a Horthy Miklós Társaság, a Trianon Társaság, az 1956-os Vitézi Lovagrend Világszövetsége, a MIÉP, az FKgP, a Betyársereg, a Mi Hazánk Motorosai, a Magyar Önvédelmi Mozgalom, a HVIM, a Mi Hazánk Ifjai, az Identitesz és a Magyarok Világszövetsége. 

Az eseményt mérsékelt érdeklődést övezte, négy-ötszáz  résztvevő hallgatta a szónokokat és kísérte végig a felvonulást.

Nemzeti seregszemle Horthy Miklós halálának 65. évfordulóján a Szent Gellért téren 2022. február 6-án. Fotó: Mérce

Az ünnepség február 6-án, vasárnap 16 órakor kezdődött a Szent Gellért téren, ahol közszemlére tették az újbudai Szent Gellért térre kezdeményezett Horthy-mellszobor gipszmintáját és a Szent Korona másolatát.   

A Horthy-szobor gipszmintája és a Szent Korona másolata. Fotó: Mérce

A Műegyetem rakparton maroknyi ellentüntető megafonnal igyekezett megzavarni a rendezényt:

Ellentüntetők a Horthy Miklós halálának 65. évfordulójára rendezett szélsőjobboldali „seregszemlén” 2022. február 6-án. Fotó: Mérce

17 óra körül fáklyás vonulás indult a Parlamenthez egy nagy-magyarországos teherautó felvezetésével és katonadalokkal, valamint nemzeti színű bengáli tűzzel a felvonulóknak lezárt Szabadság hídon.

Fáklyás vonulás a szélsőjobboldali seregszemlén 2022. február 6-án. Fotó: Mérce

A rendezvényen felszólalt többek közt Toroczkai László, a Mi Hazánk kormányfőjelöltje, Novák Eldő újbudai önkormányzati képviselő, a Mi Hazánk alelnöke és Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke is. 

Novák Előd beszéde a szeélsőjobboldali seregszemlén 2022. február 6-án. Fotó: Mérce

Toroczkai László, a Mi Hazánk pártelnöke a nemzeti seregszemlén 2022. február 6-án. Fotó Mérce

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere közösségi oldalán kifejtette, elfogadhatatlannak tarjta, hogy  „Horthy Miklós máig vitatott örökségét, politikai erők gyűlöletkeltésre használják, megzavarva ezzel Budapest békéjét”. Emellett köszönetet mondott azoknak, akik ma felszólaltak a gyűlölködés ellen.

„Ma Horthy Miklós halálának közelgő évfordulója alkalmából szélsőjobboldali szervezetek és álellenzéki pártok felvonulással egybekötött erődemonstrációt szerveztek fővárosunkba, félelmet keltve ezzel a lakosság egy részében. Horthy Miklós kormányzósága alatt megkezdődött egy olyan autoriter rendszer kiépítése, amely a parlamentarizmus felszámolásához, mélyszegénységhez, megkülönböztetéshez, háborús pusztításhoz, majd több százezer honfitársunk halálba küldéséhez vezetett„

– írta a főpolgármester.