Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egymás után zárnak be a gyárak Romániában az energiaválság miatt

Ez a cikk több mint 2 éves.

Újabb erdélyi nehézipari vállalat jelentett be gyárleállást az elszabadult energiaárak miatt -számolt be róla a Maszol. A TMK Artrom resicabányai kohászati üzemében függesztették fel a termelést, mely az egyik legnagyobb nehézipari vállalat az országban. Azt intézkedést Adrian Popescu, a cég vezérigazgatója jelentette be, hozzátéve, hogy a TMK Artrom slatinai gyárában is a termelési kapacitás csökkentését tervezik. Mindkét intézkedést az energia csillagászati ára indokolja, amely miatt nem kifizetődő a termelés.

„A romániai nehézipar egy sorsfordító pillanat előtt áll, a tét pedig a létezése. Ha magasak maradnak az energiaárak, az termelési kapacitások bezárását vonja maga után. Lennének megoldások, de párbeszédre és politikai akaratra van szükség”

– hangsúlyozta Popescu.

A román kormány 2021 őszén befagyasztotta a villanyáram és a földgáz árát, valamint egy kompenzációs rendszert is kidolgozott, a közelmúltban pedig szélesítették a haszonélvezők körét. A nagy ipari fogyasztókra azonban ezen intézkedések nem terjednek ki.

A világ egyik legnagyobb acélcső gyártójának számító TKM Artrom resicai üzemében 700-nál több ember dolgozik, a cégnek 2020-ban félmilliárd lejes árbevétele volt. Korábban a marosvásárhelyi Azomureș és a slatinai Alro jelentette be, hogy ideiglenesen felfüggeszti a termelést a megfizethetetlen árú energia miatt. Utóbbi vállalatnál csak részben áll le a munka.

Az Azomureș műtrágyaüzem Románia egyik legnagyobb gázfogyasztója. A vállalat még decemberben közölte, hogy ideiglenes gyárleállást hajt végre. A vezérigazgató szerint Európa-szerte hasonló intézkedéseket hoztak más gyártók is, és közölte, hogy a termelés újraindítása főként a földgáz árától függ majd. A cég szóvivője akkor úgy nyilatkozott a leállás ellenére megtartják alkalmazottaikat, „Kollégáink normális körülmények között járnak ezentúl is munkába, az előzetesen leegyeztetett beosztások szerint” .

Nem voltak ilyen szerencsések az Alro alkalmazottai, ahol a gyárleállás miatt 1300 embert küldtek kényszerszabadságra. A legnagyobb európai alumínium kombinátok közé tartozó vállalat szintén decemberben jelentett be részleges leállását az energiaárak rohamos növekedése miatt.

A helyi szakszervezet tüntetést szervezett a kényszerszabadságra küldött dolgozók miatt.

Hazánkban sem vonatkozik a nehéziparra a rezsicsökkentés. A Dunaferr tavaly december 23. és január 7. között kényszerleállást jelentett be az elszállt energiaárak miatt. Az acélgyártás ugyanis kiemelkedően energiaigényes iparág, és jelen tehcnológiai színvonal mellett elképzelhetetlen a fosszilis tüzelőanyagok használata nélkül. A Dunai Vasműben a vasérctől az acélig a feldolgozás teljes folyamatát elvégzik, ehhez pedig rengeteg energiára és energiahordozóra van szükség, amik jelentősen megdrágultak az elmúlt év során.

Címlapkép: Fortepan