Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Két New York-i ápolónőt hamis vakcinaigazolványok kiállításával vádolnak, 1.5 millió dollárt is kereshettek

Ez a cikk több mint 2 éves.

A 49 éves Julie DeVuonót, az amityville-i Wild Child Pediatric Healthcare tulajdonosát és üzemeltetőjét, valamint alkalmazottját, a 44 éves Marissa Urrarót rendbeli hamisítással vádolják, amiért a gyanú szerint 1,5 millió dollár értékben hamisítottak vakcinaigazolványokat. A vád szerint a hamis vakcinákat New York állam adatbázisában is regisztrálták. DeVuono házában 900 ezer dollárt talált a rendőrség készpénzben.

2021 novembere és 2022 januárja között a két nővér fejenként 220 dollárért adott ki hamis vakcinaigazolványt felnőtteknek, míg egy gyermek hamis igazolványáért 85 dollárt számoltak fel. Az ügyészség szerint egy titkos nyomozó buktatta le őket, akit többször regisztráltak New York állam oltási információs rendszerében annak ellenére, hogy nem kapott oltást.

„A COVID-19 oltási kártyák hamisítása és a hamis adatok bevitele New York állam oltási adatok követésére használt adatbázisába veszélyezteti mások egészségét és jóllétét, és aláássa a COVID-19 vírus terjedésének lassítására irányuló erőfeszítéseket” – mondta Scott Lampert különleges ügynök a vádemelésről szóló közleményében.

Európában is elterjedtté vált a hamis vakcinaigazolványokkal való kereskedés. Decemberben Olaszországban lekapcsoltak egy hamis igazolványokkal kereskedő online hálózatot. Franciaországban is hasonló esetről számoltak be. A csalások száma azután ugrott meg, hogy a tömegközlekedés, a szolgáltatások és a szabadidős tevékenységek is csak a beoltottak számára lettek elérhetőek.

Magyarországon 17 ehhez hasonló ügyben folyik eljárás. Idehaza nemrég egy négytagú család kórházba került súlyos koronavírus okozta tünetekkel, akiknek védettségi igazolványukról kiderült, hogy hamis volt. Az édesapa életét nem tudták megmenteni, az édesanya azóta is válságos állapotban van.

Címlapkép: MTI/Balázs Attila