Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

,,Legyetek bátrak” – utcafestéssel üzentek a sztrájkoló pedagógusoknak

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Momentum józsefvárosi szervezete támogató üzeneteket festett a helyi iskolák elé, hogy bátorítsák a sztrájkra készülő pedagógusokat.

„Vállalhatatlan és gerinctelen húzás az Emberi Erőforrások Minisztériumától az az elvárás, hogy a tanárok a január 31-re meghirdetett sztrájk alatt is dolgozzanak. Gyakorlatilag azt követelik a kizsigerelt, túlterhelt, számtalanszor megalázott tanároktól, hogy sztrájk nélkül sztrájkoljanak”

-olvasható a párt Facebook -posztjában.

„Legyetek bátrak!” , ,,Ne hagyjátok magatok!”, ,,Sztrájkjog=alapjog!” Ezekkel a feliratokkal biztatták a Momentum aktivistái a józsefvárosi iskolák dolgozóit, hogy csatlakozzanak a Pedagógus Szakszervezet és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének közös sztrájkjához.

,,A sztrájkjog alapjog: ha a megalázott, kizsigerelt dolgozónak minden eszközét elveszik, a sztrájk marad az egyetlen eszköze jogai érvényesítésére.

Ha a tanárok összefognak, kiállnak magukért és együtt erőt mutatnak, a rezsim meghátrál, mint mindig, amikor valódi erővel kerül szembe” -írják.

Egyre feszültebb a hangulat a pedagógusok január 31-re tervezett figyelmeztető sztrájkja körül, ahogy a kormány különböző eszközeivel igyekszik ellehetetleníteni a dolgozók demonstrációját. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma  szerdán adott ki közleményt a pedagógussztrájkkal kapcsolatban, melyben azt állítják, hétfőre meghirdetett figyelmeztető sztrájk nem törvényes, nincs róla jogerős bírósági döntés, „a gyermekeket nyugodtan lehet vinni az iskolába”. Csütörtökön Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár küldött körbe egy levelet az intézményvezetőknek, melyben azt hangoztatta, a sztrájk nem törvényes.

A PSZ és a PDSZ szerint az EMMI nem foglalhat állást a független magyar bíróság helyett abban a kérdésben, hogy a sztrájk törvényes-e; az ezzel kapcsolatos kijelentései alkalmasak arra, hogy a sztrájkolókat félrevezessék, akadályozzák alkotmányos joguk, a sztrájkjog gyakorlásában, a sztrájkolni szándékozó munkavállalókat megfélemlítsék, az intézményvezetőket és más, a sztrájk szervezésében együttműködő feleket elbizonytalanítsák, ezáltal pedig kockáztassák a sztrájk lebonyolítását. Maruzsa levele kapcsán leszögezték, a sztrájk szervezésének és előkészítésének minden törvényes alapja fennáll, az ezzel ellentétes államtitkári megállapítás téves és a sztrájkról szóló 1989. évi VII. tv. 1. § (2) bekezdésébe ütközik, mely szerint a sztrájktól való tartózkodásra senki sem kényszeríthető.

Eközben sorra állnak ki szakszervezetek, civilek és politikusok az oktatásban dolgozók sztrájkja mellett. A  Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) szolidaritási autós felvonulást szervez január 31-én, a pedagógusok figyelmeztető sztrájkjának napján, melyhez a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) is csatlakozik. A   Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete (MKKSZ) és a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége (KSZSZ) nyilatkozatban állt ki a pedagógussztrájk mellett. A Szülői Hang nevű civil szervezet szolidaritásra hívta a szülőket is, hogy segítsék a sztrájkoló pedagógusok munkáját. Nemrég pedig 14 budapesti kerületi polgármester és Karácsony Gergely főpolgármester írt alá nyilatkozatot, melyben kiállnak a sztrájk mellett.