Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Budapest polgármesterei közösen állnak ki a pedagógussztrájk mellett

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az ellenzéki polgármesterek közös nyilatkozatot adtak ki, melyben támogatják az oktatásban dolgozók sztrájkját. A dokumentumot összesen 14 budapesti kerületi polgármester és Karácsony Gergely főpolgármester írta alá.

,,A közoktatási intézményekben dolgozók sztrájkhoz való joga nem korlátozható. Kiállunk azok mellett, akiket jogsérelem ér!”

– olvasható a szerkesztőségünkhöz eljuttatott nyilatkozatban. A polgármesterek felhívják a figyelmet, hogy a sztrájk alapvető munkavállalói jog, ezt a jogot pedig nem lehet korlátozni. Úgy vélik a kormány ennek ellenére „nemtelen eszközökkel kíván fellépni” a január 31-i figyelmeztető sztrájkkal szemben, és megakadályozza, hogy minél több közoktatásban dolgozó emelhesse fel a szavát az őt ért sérelmek miatt.

A polgármesterek állítása szerint eljutott hozzájuk több olyan jelzés is, miszerint munkáltatói intézkedéssel fenyegetik azokat, akik csatlakoznak a figyelmeztető sztrájkhoz.

„Egy munkaerőhiánnyal küzdő ágazatban ez még viccnek is durva. Ezért is elítélünk minden olyan próbálkozást, üzengetést, amely korlátozni akarja ezt az akciót”

– írják.

Hozzáteszik, a kormánynak megfélemlítés helyett dolgozni és tárgyalni kellene, fenyegetőzés helyett pedig megoldást keresni. ,,Mi vállaljuk, hogy közoktatási intézményeinkben dolgozók sztrájkhoz való jogát nem korlátozzuk. Akit pedig jogsérelem ér, azok mellett kiállunk!”

Az aláírók:

Karácsony Gergely, főpolgármester

Naszályi Márta, I. kerület polgármestere

Örsi Gergely, II. kerület polgármestere

Dr. Kiss László, III. kerület polgármestere

Déri Tibor, IV. kerület polgármestere

Soproni Tamás, VI. kerület polgármestere

Niedermüller Péter, VII. kerület polgármestere

Pikó András, VIII. kerület polgármestere

Baranyi Krisztina, IX. kerület polgármestere

Dr. László Imre, XI. kerület polgármestere

Dr. Tóth József, XIII. kerület polgármestere

Horváth Csaba, XIV. kerület polgármestere

Cserdiné Németh Angéla, XV. kerület polgármestere

Szaniszló Sándor, XVIII. kerület polgármestere

Gajda Péter, XIX. kerület polgármestere

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár csütörtökön levélben fordult az intézményezetőkhöz, melyet a KRÉTA rendszerben is körbeküldött. A levélben kijelenti, a hétfőre tervezett sztrájknak nincs törvényes alapja, mivel a bíróság még nem hozott döntést az sztrájk alatti elégséges szolgáltatások biztosításáról. A kormány képviselői a sztrájkbizottsággal folytatott tárgyalások során ugyanis elvárták a pedagógusoktól, hogy a sztrájk alatt is tanítsanak, ám a szakszervezetek ebbe nem mentek bele. A PSZ és  PDSZ ajánlatát viszont a kormány nem volt hajlanó elfogadni.

A levélre a két szakszervezet válaszolt, szerintük Maruzsa téved, mikor a sztrájk jogellenességéről beszél.

,,A sztrájk szervezésének, a hétfői sztrájk előkészítésének minden törvényes alapja fennáll, az ezzel ellentétes államtitkári megállapítás téves és a sztrájkról szóló 1989. évi VII. tv. 1. § (2) bekezdésébe ütközik, mely szerint a sztrájktól való tartózkodásra senki sem kényszeríthető”

– írják. Hozzáteszik, az elégséges szolgáltatások megállapítása érdekében a Fővárosi Törvényszékhez fordultak, a bírói szerv várhatóan a mai napon hozza meg döntését az ügyben. Ahogy arról korábban beszámoltunk, az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerdán adott ki közleményt a pedagógussztrájkkal kapcsolatban, melyben azt állítják, hétfőre meghirdetett figyelmeztető sztrájk nem törvényes, nincs róla jogerős bírósági döntés, „a gyermekeket nyugodtan lehet vinni az iskolába”. „A baloldal kampányát szolgáló szakszervezeti vezetők ismét a megbetegedések és iskolai karanténok miatt eleve nehéz helyzetben lévő dolgozó szülőket hoznák nehéz helyzetbe”.

A sztrájkot szervező Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint az EMMI nem foglalhat állást a független magyar bíróság helyett abban a kérdésben, hogy a sztrájk törvényes-e; az ezzel kapcsolatos kijelentései alkalmasak arra, hogy a sztrájkolókat félrevezessék, akadályozzák alkotmányos joguk, a sztrájkjog gyakorlásában, a sztrájkolni szándékozó munkavállalókat megfélemlítsék, az intézményvezetőket és más, a sztrájk szervezésében együttműködő feleket elbizonytalanítsák, ezáltal pedig kockáztassák a sztrájk lebonyolítását.

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt