Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Grúziában sztrájkolt a TB-dolgozók fele, 40-60 százalékos fizetésemelést értek el

Ez a cikk több mint 2 éves.

Több mint 400 társadalombiztosításért felelős közszféra-dolgozó sztrájkolt Grúziában, január 17-én, miután az illetékes minisztérium nem tartotta be tavaly novemberben tett ígéreteit. Január 21-re 40-60 százalékos béremelésben, a közlekedési költségek fedezésében, a rövidtávú szerződések eltörlésében, és egy állandó munkáltatói egyeztető fórum létrehozásában állapodott meg a szakszervezet az állammal.

Ezt megelőzően tizenöt évig nem emelték az érintett dolgozók bérét. A munkáltató a fizetett szülési szabadság biztosítását is fontolóra vette.

Grúziában TB-felelős szociális munkások ellenőrzik a benyújtott segélykérelmek érvényességét. Ironikus, hogy fizetésük olyan alacsony volt, hogy gyakran maguknak is segélykérelmet kellett benyújtani a költségeik fedezésére. Az alapbérük alacsony összegű volt, a többit jutalékos rendszerben, aszerint, hogy hány kérelmet bíráltak el. A pandémia alatt bonyolódott az elbírálás rendszere, ami drámain lecsökkentette a beadott kérelmeket és ezzel a elbírálók bérét is.

A dolgozók számára nagy győzelem a közlekedési költségek fedezése is. Városon belül sokszor meg tudták oldani az utazást saját költségen, de gyakran kellett szinte elérhetetlen helyekre, a hegyek közé utazniuk, aminek önköltségei radikálisan lecsökkentették a kézhez kapott keresetüket.

A grúziai sztrájkot a Szolidaritás Hálózat nevű szakszervezeten keresztül sikerült megszervezni. A szakszervezet a jövőben kollektív szerződésért fog harcolni, és azért, hogy a szektorban dolgozók jogai legyenek összhangban más szektorokéval.

A közszféra dolgozóinak helyzete hazánkban sem fényes. Nemrég nyilvánosságra került egy elkeseredett kormánytisztviselő levele, amit kollégái is aláírtak. A György István területi közigazgatásért felelős államtitkárnak címzett levélben arról ír a tisztviselő, hogy 34 év közszolgálati jogviszony után bruttó 400 ezer forint alatti fizetést kap, a munkaterhek pedig egyre csak nőnek. A szakszervezetek szerint is „az ország egyik legrosszabb munkáltatója a kormány”, a közszférában pedig egyre fogynak a dolgozók, mert inkább „elmennek a LIDL-be dolgozni a mostani fizetésük másfélszereséért”.