Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A török alkotmánybíróság megkezdte az ellenzéki párt felszámolását célzó pert

Ez a cikk több mint 2 éves.

Törökország alkotmánybírósága csütörtökön kézbesítette a kurdbarát ellenzéki Népek Demokratikus Pártja (HDP) részére a pártot betiltani célzó alkotmánybírósági eljárásról írt értesítőt, ezzel hivatalosan is kezdetét vette a tavaly március óta húzódó ügy alkotmánybírósági szakasza.

A vádirat, amit a Semmítőszék főállamügyésze készített elő, felhívást tartalmaz a HDP, vagyis Törökország harmadik legnagyobb pártja részére, hogy szüntesse be tevékenységét, militáns szervezetekkel (így a terrorszervezetként nyilvántartott PKK-val) fenntartott állítólagos kapcsolatai miatt.

A HDP-nek, amely cáfolja az ellene felhozott vádakat, inntől 30 napja áll rendelkezésre, hogy összeállítsa jogi védekezését.

A koncepciós per ez év márciusában kezdődött, és a vád szerint a HDP a terrorszervezetként számon tartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) legális szárnyaként működik Törökországban; valamint a 2014-ben az Észak-Szíriában, a szír-török határhoz közeli, Rojava népállambeli Kobáni város ostromakor kitört, egyes források szerint 53 halálos áldozattal járó zavargásokért teszi felelőssé a kurd pártot.

A 3530 oldalas vádirat szerint 29 vádpontban, köztük 37 rendbeli emberölés, és a török állam integritása elleni támadásban marasztalhatóak el a képviselők, rájuk összesen 19 680 év kiszabható büntetés, 38 vádlottra várhat életfogytiglani börtönbüntetés. A 108 vádlottból 28 már jelenleg is börtönben van.

A per folytatásként meghallgatták a HDP korábbi vezetőjét, a 108 vádlott egyikét, Selahattin Demirtaşt is, aki a bíróság előtt azt mondta, a per nem más, mint „politikai bosszú” a HDP ellen. Majd utalt arra is: hamarosan nem a HDP lesz a vádlottak padján, hanem Recep Tayyip Erdoğan pártja a kormányzó AKP (Igazság és Haladás Pártja) és koalíciós partnere, az ultranacionalista MHP (Nemzeti Mozgalom Pártja).

Demirtaş akkori meghallgatását felfüggesztették, miután a volt pártelnök azzal vádolta meg a bíróságot, hogy szándékosan félrefordították az Emberi Jogok Európai Bíróságának novemberi döntéséről szóló szöveget, amely egyértelműen úgy fogalmazott, hogy Törökország törvényellenesen tartja őt börtönben.

(Ahval News)