Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Völner olcsón adhatta magát: 83 milliót tehetett zsebre, míg Schadl 884 milliót

Ez a cikk több mint 2 éves.

Frissítés 11:13: A külügyminisztérium 2022. január 3-i dátummal azonnal visszavonta Schadl György útlevelét, tudta meg a 444.hu.

Schadl letartóztatása után vallomásában azt nyilatkozta, hogy azért kapott ilyen útlevelet a külügytől, hogy a járvány alatt nemzetközi konferenciákra járhasson. Schadl ezen állítását nem erősítette meg a külügyminisztérium, hogy valójában milyen indokkal kapott ilyen útlevelet Schadl, arról nem nyilatkozott a minisztérium a 444-nek.

A 444.hu szerkesztőségének birtokába jutott a „Schadl-Völner ügy” 1734 oldalas nyomozati irata, melyből kiderült, hogy a végrehajtói kar elnöke és Varga Judit igazságügyi miniszter helyettese többször is telefonon beszélték meg találkozóikat.

A nyomozati iratrészlet alapján 2021. július 13-án Schadl György egy rövid telefonos egyeztetés után, Völner Pál „névnapjára” hivatkozva, fényes nappal az Igazságügyi Minisztérium Nádor utcai épületénél adott át egy ajándéktasakot Völnernek, melyben három millió forint volt. Miután átadta Schadl az „ajándékot”, átsétáltak együtt egy étterembe.

A névnapi meglepetésnek álcázott kenőpénz az ügyészségi dokumentumok szerint a 24. ilyen akció volt Schadl és Völner között. A kenőpénzért cserébe Varga Judit helyettese bizonyos ügyekben Schadlnek kedvezően döntött, első sorban végrehajtói kinevezések terén.

A dokumentumokból az is kiderül, hogy Völner és Schadl nem igazán tartottak a lebukástól, telefonbeszélgetéseik során nem féltek konkrét neveket használni és összegeket mondani.

A nyomozati irat szerint Schadl egyik munkatársa is tudott a „bizniszről”, akire bizalmasként tekintett, és többször is hívta őt azzal a kérelemmel, hogy „egy hármast hozhatnál”, mielőtt közös barátjukhoz – Völnerhez – indulnának.

A nyomozati iratokban számos végrehajtó szerepel, akiknek Schadl „intézte el” a kinevezést, cserébe pedig esetenként több tíz vagy több százmillió forintot tett zsebre a végrehajtói kar elnöke.

Kinevezések mellett a Schadl befolyásos politikai szereplők rokonai és protezsáltjai számára azt is elintézte, hogy könnyebben menjenek át jogi diplomájuk megszerzéséhez szükséges vizsgákon. Ennek gyanúja miatt a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetem is vizsgálatot indított.

Ezek alapján elmondhatjuk, hogy Völner elég olcsón adta magát, ugyanis a dokumentumok szerint az évek során Schadl 884 millió forintot akasztott le, míg ebből Völnerhez csupán 83 millió forint jutott el.

A 444-hez eljutott dokumentumok szerint Schadl nemcsak a végrehajtásban kereste fel cinkostársát, hanem egyéb ügyekben is, mint például egy oktatási projekt és egy energiatermelési pályázat miatt is.

A nyomozati iratokból az is kiderül, hogy nemcsak Völnerrel volt kapcsolatban Schadl, hanem Varga Judittal is, azonban Varga és végrehajtó közötti viszony nem volt felhőtlen, egy lehallgatott beszélgetés szerint „nem nagy a szerelem Schadl és a néni között”.

Varga Judit és a kormánymédia egyaránt keveset foglalkozik az üggyel. Kedden a 444-nek sikerült szóra bírnia Vargát, aki csak annyit mondott, hogy december hetedikén már kiadtak egy közleményt Völnerrel kapcsolatban.

A közleményben annyi szerepelt, hogy támogatják Völner Pál lemondását, hisz az eljárás alatt nem tudja ellátni feladatait, valamint remélik, hogy tisztázza magát.

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi