Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A saját megélhetésük jobban érdekli a korrupciónál az ellenzéki szavazókat

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Fidesz-KDNP kormányzását illetően a korrupció az egyik leggyakrabban felmerülő kritika, ám  a miniszterelnök közvetlen környezetéhez köthető látványos vagyonfelhalmozás ellenére a kormánypártok támogatottsága stabilnak mutatkozik a 2015-ös menekültválság óta – ennek a jelenségnek a magyarázatát kutatta a Republikon Intézet reprezentatív felmérése, amelyhez a Závecz Research Institute végezte az adatfelvételt 2021 novemberében 1200 fő telefonos megkérdezésével.

A kutatás bevezetőjében olvasható összefoglaló szerint a jelenség magyarázata lehet, hogy a magyar választók kevésbé háborodnak fel a jelenségen az 1990-es évekhez képest. További lehetséges ok, hogy a korrupció, mint téma nem csupán a kormányzó politikusokat, de az egész politikai osztály megítélését negatívan befolyásolja. Végül az is elképzelhető, hogy a választók egy része hajlamos nem tudomást venni a korrupcióról, ha abban a hozzá szorosan kötődő politikus, illetve politikai párt érintett.

A felmérés legérdekesebb eredménye azt mutatja meg, hogy noha eltérő súlyú problémának ítélték meg a kormánypárti, ellenzéki és a bizonytalan szavazók a korrupciót,

abban szinte mind egyetértenek, hogy a korrupciónál vannak „jóval nagyobb”problémák Magyarországon.

Az eredmények szerint míg a kormánypárti szavazók csupán 2 százaléka jelölte meg a korrupciót, mint a legsúlyosabb problémát Magyarországon, addig az közös ellenzéki szavazók esetében ez az arány 17 százalék, amely így az alacsony fizetések és a magas megélhetési költségek után a harmadik leggyakrabban említett probléma. Ugyanakkor a korrupció így is megelőzi a demokrácia állapotával kapcsolatos aggodalmakat és az olyan szakpolitikai területeket, mint az egészségügy, oktatás, környezetvédelem:

A bizonytalanok – akik megszólítását az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter gyakran hangsúlyozza – esetében a korrupció az ötödik helyen szerepel a legfontosabb problémák sorrendjében, a fizetések mértéke és a megélhetési költségek mellett a korrupciót megelőzi még a nyugdíjak értéke és az egészségügyi ellátás színvonala is.

A kutatási egyik meglepő eredménye, hogy a kormány támogatói nem utasítják vissza azt a megállapítást, hogy a Fidesz kvázi állampártként működik. A bizonytalanok ebben a tekintetben is az ellenzéki szavazókéhoz hasonló állásponton vannak, mindkét csoport egyetért a Fidesz állampárti működésével. Nem látszik ugyanakkor markáns kiállás a Fidesz szavazóitól azzal a éleménnyel kapcsolatban sem, hogy nem Orbán Viktor, csupán környezete lenne korrupt.

Érdekesség, hogy a Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök honlapján olvasható, sorszámmal ellátott programpontok között harmadik helyen szerepel a korrupció.

(Republikon Intézet, Mérce)