Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az MKKP szerint Gődényék választási csalásra alkalmas aláírásgyűjtést szerveznek

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Magyar Kétfarfú Kutya Párt szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében arra figyelmeztet, hogy a  vírusszkeptikus Gődény György pártja olyan aláírásgyűjtő akcióba kezdett, amely választási visszaélésre is alkalmas lehet. Az MKKP az Adatvédelmi Hatósághoz fordult az ügyben, az eset kivizsgálására kérik a hatósági szervet.

Az aláírásgyűjtésre a közösségi médián figyeltek fel egy, azóta már nem elérhető bejegyzésben a Normális Élet Pártja Facebook csoportjában. A felhívás szerint a párt képviselőjelöltjeinek gyűjtenek támogató aláírásokat, ám a jelöltekről sem a párt honlapján, sem pedig a csoportban nincs elérhető nyilvános információ. Ahogy arra az MKKP is felhívja a figyelmet, januárban ráadásul még nem gyűjthetnek a pártok a jelöltséghez szükséges aláírásokat politikusaiknak.

 

Ennek ellenére a link egy olyan oldalra vezet, amely nem tartalmaz semmilyen információt az aláírásgyűjtés céljáról, a kitöltőnek pedig a nevét, lakcímét, emailcímét illetve személyi számát is meg kell adnia.

,,Szerintünk sem ingatlannyilvántartónak nem minősül ez a párt, sem az államigazgatásnak nem gyűjthet már januárban képviselőjelölti ajánlásokat. A tevékenységet első ránézésre más nem indokolhatja törvény szerint. Így ez szerintünk sérti az adatkezelés célhozkötöttség követelményét”

-olvasható a kétfarkúak közleményében. A párt itt a személyi szám speciális közjogi funkciójára céloz, vagyis hogy csak választásoknál azonosítanak ezzel, illetve az ingatlannyilvántartásban szerepel, más intézmények azonban nem használhatják. Ha mégis elkéri a szolgáltató a személyazonosító jelet, jogellenes adatkezelésnek minősül, sőt maga az állampolgár sem adhatja ki jogosulatlan félnek.

,,Az adatgyűjtés végeztével Gődényéknek némi másolás után februárban nem lesz más dolguk, mint kamupártként kamualáírást firkálniuk az ajánlásgyűjtő ívek megfelelő rubrikáiba.”

Az MKKP attól tart, hogy Gődényék választási visszaélést hajthatnak végre a jogellenesen megszerzett adatokkal. Arra is felhívják a figyelmet, hogy a formon szereplő adatkezelési hozzájárulás még az 1992-es adatvédelmi törvényre hivatkozik, abból pedig az adatkezelés célja (különösen a személyi azonosítóé) nem derül ki. A kétfarkúak szerint ez utóbbi hiányában a tájékoztató elfogadása nem is minősül hozzájárulásnak. A párt most az Adatvédelmi Hatósághoz fordult, és arra kéri az intézményt, hogy  szólítsák fel a Normális Élet Pártját a törvénysértő adatgyűjtés megszüntetésére.

Gődény György 2020 júniusában alapította meg pártját, melyet novemberben jegyeztek be Normális Élet Pártja néven. A pártot elvileg a Covid-veszélyt relativizáló, az oltással és a közegészségügyi intézkedésekkel, lezárással, maszkviseléssel szemben szkeptikus és kritikus közösségi oldal virtuális hálózatára alapozták. Gődény György már többször is szerepelt a hírekben, többekközött azzal, hogy társával együtt nála is házkutatást tartott a rendőrség vírusszekptikus megnyilvánulásai, és akciótervei miatt, a „védekezés megnehezítése” okán ugyanis a rendkívüli járványhelyzetben a kormány a „rémhírterjesztés” ellen is megpróbál fellépni.

Gődény egyébként a Közös Nevező Párt listavezetőjeként indult a 2018-as országgyűlési választásokon. A párt miután a sikertelen, a minimális támogatáshoz szükséges szavazatot sem tudott megszerezni, az arra lehívott, mintegy 153 milliós támogatást minden jel szerint egyszerűen nem fizette vissza. Az ügyben jelenleg költségvetési csalás gyanújával folyik nyomozás a párt ellen, egy 2018-as törvényi szigorítás pedig kimondja, nem jogosultak állami kampánytámogatásra az olyan pártok vezetői, akik a múltban – akár egy másik politikai párt élén – már nem tudtak elszámolni a támogatásukkal, ez elvileg erre a formációra is vonatkozhat.