Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Már nyáron bejegyezték a vírusszkeptikus Gődény György új pártját

Ez a cikk több mint 3 éves.

Normális Élet Pártja néven jegyeztek be pártot a Gődény György körül csoportosuló, járványszkeptikus csoportok, derítette ki a Blikk. A pártot elvileg a számtalan, a Covid-veszélyt relativizáló, az oltással és a közegészségügyi intézkedésekkel, lezárással, maszkviseléssel szemben szkeptikus és kritikus közösségi oldal virtuális hálózatára alapozták, a bírósági iratok szerint még júniusban.

A formáció, amelyet a hivatalos iratok szerint Harkai Bulcsú Bánk jegyzett be, mint a bulvárlap kiderítette, Gődény édesanyjának címén tartja székhelyét Nyíregyházán.

A székhelycím ezenkívül azonos a Gődény által elnökölt Magyarországi Zsidó Örökségvédelmi Egyesület székhelyével.

Harkai volt az, aki korábban az ugyancsak Gődény listavezetésével a 2018-as országgyűlési választásokon elinduló Közös Nevező Pártot is bejegyezte és vezette. A párttal kapcsolatban botrány kerekedett abból is, hogy a sikertelen, a minimális támogatáshoz szükséges szavazatok megszerzésére sem elegendő kampány után az arra lehívott, mintegy 153 milliós támogatást minden jel szerint egyszerűen nem fizették vissza.

Az ügyben jelenleg költségvetési csalás gyanújával folyik nyomozás a párt ellen, egy 2018-as törvényi szigorítás pedig kimondja, nem jogosultak állami kampánytámogatásra az olyan pártok vezetői, akik a múltban – akár egy másik politikai párt élén – már nem tudtak elszámolni a támogatásukkal, ez elvileg erre a formációra is vonatkozhat.

A Blikk kereste Gődényt is politikai ambíciói után érdeklődve, ám nem érték el a gyógyszerész-politikust.

Azzal Gődény György már szerepelt a hírekben az elmúlt hónapokban, hogy több társával együtt nála is házkutatást tartott a rendőrség vírusszekptikus megnyilvánulásai, és akciótervei miatt, a „védekezés megnehezítése” okán ugyanis a rendkívüli járványhelyzetben a kormány a „rémhírterjesztés” ellen is megpróbál fellépni.

2015-2020: Ciprász elvtárstól Dr. Gődényig

Ahhoz, hogy megérthessük, miként hat a jelenben társadalmainkra a járvány, és hogy milyen más folyamatok fonódtak össze, vissza kell térnünk legalább 2015-be. Évértékelő két részben.

Korábban pedig számos elemzés jelent meg arról is, a több százezer embert megszólító vírus- és oltásszkepticizmus olyan ügy lehet, amellyel – erre specializálódott párttal elindulva – meg lehet szólítani elegendő embert ahhoz, hogy a parlamenti küszöböt elérje a formáció, de ez főleg Orbán ellenzékének fájna, tehát tényleges elindulásuk mindenképpen a Fidesz-KDNP-nek kedvezne.

2018 folyamán Gulyás Márton Slejm néven futó, azóta Partizán néven jelentkező videóműsora mutatott be tényfeltáró anyagot a közös nevező pártról.

Később pedig a Partizán Rablópártok című dokumentumfilmjében azt is feltárta, a Közös Nevező Párt és Gődény egy szélesebb, számos „kamupártot” működtető hálózattal működik együtt, amelyet a 2009-es, képviselői költségtérítéses népszavazást megszervező Seres Mária és férje, Stekler Ottó politikai kalandor tarthat össze, ugyancsak Nyíregyházán található központjukból.

A hálózat becslések szerint mintegy 2 milliárd forint állami támogatást húzott be az alapított kispártokon keresztül.

Seres Mária egyébként már idén év végén is feltűnt Gődényék videóiban, saját nyilvános Facebook-oldalán pedig maga is rengeteg, megalapozatlan információkra alapuló videót és hírt tesz közzé nap, mint nap a járvánnyal kapcsolatban.

Amikor éppen nem politizál, akkor Gődény a Nutriversum nevű táplálékkiegészítőket forgalmazó cég vezetője és arca is, erről ugyancsak a Partizán állapította meg tavasszal, hogy a társaság remek kormányzati kapcsolatokkal bír.

Gődény, miközben a Közös Nevező Párt tovább működő Facebook-oldalán politizált, a kormánypárti TV2 műsoraiban kapott lehetőséget termékei népszerűsítésére, mielőtt a járványkorlátozások miatt bele nem álltaz éles Covid-kritikába, ezzel jócskán felduzzasztva online követői és rajongói számát.

A Nutriversum a még az 1980-as években alapított, azóta Kft-ként működő Bedeco többségi tulajdonában van, ők 2015 és 2018 között mintegy 935 millió forintos EU-s támogatást kaptak vállalkozásaikra.